Πολιτική

Οι στόχοι του νέου κυβερνητικού σχήματος

Οι στόχοι του νέου κυβερνητικού σχήματος

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Εμφανής η στροφή στην καθημερινότητα.

Με αλλαγές προσώπων σε πέντε υπουργεία πρώτης γραμμής και άμεσης σχέσης με την καθημερινότητα των πολιτών και την είσοδο ή επιστροφή τουλάχιστον εννέα προσώπων προχώρησε ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος. Η αλλαγή ηγεσίας στα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνει ουσιαστικά την κατεύθυνση, που ο πρωθυπουργός επιδιώκει να δώσει στην κυβέρνησή του, την επομένη των ευρωεκλογών και με δεδομένο το μήνυμα, που έστειλαν οι πολίτες.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο ανασχηματισμός που έγινε αποτελεί την επανεκκίνηση της κυβέρνησης, ανταποκρινόμενος στο αίτημα των πολιτών να βελτιωθεί η απόδοσή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι οι επιλογές του βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και τη συμπεριφορά των υπουργών, και οι επιλογές που έγιναν δείχνουν ότι τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Κατά τους κυβερνώντες, το νέο σχήμα περιλαμβάνει αλλαγές και προσθήκες που αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα. Αυτές περιλαμβάνουν την ακρίβεια, την υποστήριξη των αγροτών και την ανάπτυξη της περιφέρειας. Στόχος είναι η δημιουργία ενός αποτελεσματικότερου κράτους που θα βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης, προγραμματίζεται η εφαρμογή ενός τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, το οποίο εγκρίθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το 2023 και αναμένεται να εφαρμοστεί το 2027.

Ο πρωθυπουργός έκανε επιλογές με συγκεκριμένο στόχο, δίνοντας έμφαση στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους. Ο Θοδωρής Λιβάνιος αναβαθμίζεται από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σε υπουργό, ενώ η Νίκη Κεραμέως μετακινείται και αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας. Ο Βασίλης Σπανάκης αντίθετα, προερχόμενος από το υπουργείο Εργασίας, γίνεται υφυπουργός στο Εσωτερικών με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η θέση του αναπληρωτή υπουργού καταργείται από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο Κωστής Χατζηδάκης συνεχίζει το έργο του στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο Χάρης Θεοχάρης αποχωρεί και αντικαθίσταται από τον Χρίστο Δήμα.

Το μεγάλο πρόβλημα για το επόμενο διάστημα είναι η ακρίβεια, και στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αντίδραση. Έτσι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναλαμβάνει τη θέση του Κώστα Σκρέκα στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτή η επιλογή γίνεται με σκοπό να δείξει η κυβέρνηση ότι επιδιώκει να επικεντρωθεί στα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών.

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναδιοργανώνεται με αλλαγές που είχαν προαποφασιστεί. Ο Κώστας Τσιάρας αναλαμβάνει ως υπουργός και ο Χρήστος Κέλλας ως υφυπουργός. Αυτή η κίνηση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς και οι δύο είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και προέρχονται από τη Θεσσαλία.

Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αντικαθιστά τον Δημήτρη Καιρίδη. Ο Ν. Παναγιωτόπουλος προέρχεται από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Με κριτήρια όχι γεωγραφικά, αλλά εργατικότητας και αποτελεσματικότητας, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

Στο πλαίσιο αυτό την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είναι το τρίτο στέλεχος από τη Θεσσαλία που εισέρχεται στη νέα κυβέρνηση.

Ο Γιώργος Μυλωνάκης, πρώην Γενικός Γραμματέας της Βουλής, προστίθεται στο Μέγαρο Μαξίμου ως στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του Υφυπουργού. Αυτή η αλλαγή θεωρείται καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ ο Στέλιος Κουτνατζής παραμένει στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments