Πολιτική

Ώρα κυβερνητικών αλλαγών – Αναβαθμίζεται ο Λιβάνιος, επιστρέφει ο Θεοδωρικάκος

Ώρα κυβερνητικών αλλαγών – Αναβαθμίζεται ο Λιβάνιος, επιστρέφει ο Θεοδωρικάκος

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Αναβλήθηκε το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Στις 11:30 θα ανακοινωθεί η νέα σύνθεση της κυβέρνησης από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η Νίκη Κεραμέως φεύγει από το υπουργείο Εσωτερικών και μετακινείται στη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργείο Εργασίας.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών με υφυπουργό τον Βασίλη Σπανάκη, ενώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθείται ο Κώστας Τσιάρας στη θέση του Λ. Αυγενάκη.

Αλλαγές θα υπάρχουν και στο υπουργείο Ανάπτυξης εκεί που σύμφωνα με πληροφορίες το χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εκτός κυβέρνησης φαίνεται να μένουν οι υπουργοί Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, και Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης.

Στη θέση του κ. Καιρίδη, στο υπουργείο Μετανάστευσης οδεύει όπως όλα δείχνουν ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ πληροφορίες της τελευταίας στιγμής κάνουν λόγο για μετακίνηση στο Μέγαρο Μαξίμου του Γιώργου Μυλωνάκη.

Παράλληλα, υφυπουργός Εργασίας αναμένεται να τοποθετηθεί ο Κώστας Καραγκούνης, ενώ στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης ο Κώστας Γκιουλέκας.

Ο Κωστής Χατζηδάκης παραμένει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όπως και ο Γιώργος Γεραπετρίτης στο υπουργείο Εξωτερικών.

Διορθωτικές κινήσεις ευρείας κλίμακας

Κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν τις προηγούμενες ημέρες ότι ο ανασχηματισμός “είναι πάντα προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν αποφασίζει εν θερμώ, αλλά σταθμίζει όλα τα δεδομένα”.

Ο πρωθυπουργός φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις ευρείας κλίμακας, κυρίως σε εκείνα τα πεδία που σχετίζονται με την καθημερινότητα των πολιτών. Η σεναριολογία που αναπτύσσεται προτάσσει παρεμβάσεις οι οποίες θα δείχνουν ότι η Ηρώδου Αττικού 19 έχει λάβει το μήνυμα των πολιτών διά της κάλπης, για κομβικά θέματα, όπως αυτό της ακρίβειας. Ή τα μηνύματα επαγγελματικών ομάδων, οι οποίες στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2023 συντάχθηκαν με τη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο στην παρούσα χρονική συγκυρία αποστασιοποιήθηκαν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι αλλαγές που αναμένεται ότι θα προωθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχουν στο κέντρο τους τα χαρτοφυλάκια της ανάπτυξης, της αγροτικής ανάπτυξης και του εσωτερικών, ενώ σε χρόνο παράλληλο, οι παρεμβάσεις δεν αποκλείεται να φτάσουν και σε χαρτοφυλάκια οι πολιτικές των οποίων… κουμπώνουν με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες της επόμενης πενταετίας. Όπως για παράδειγμα οι τομείς της μετανάστευσης και κατ’ επέκταση της ναυτιλίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που δεν έχει δώσει το στίγμα των προθέσεών του παρά σε ελάχιστους στενούς συνεργάτες του, μελετάει επιλογές και αξιολογεί πρόσωπα, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι ενδείξεις για μετακινήσεις ή αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου σχήματος με περισσότερα κοινοβουλευτικά και λιγότερα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα. Με αιχμή, δε, την αποτελεσματικότητα στην προώθηση αλλαγών σε κρίσιμους για την καθημερινότητα τομείς, όλα τα σενάρια δείχνουν προς την κατεύθυνση μίας ουσιαστικής αναδόμησης του σχήματος, προκειμένου αυτό να… κουμπώσει με τον επόμενο μεταρρυθμιστικό κύκλο.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός αναχωρεί το Σάββατο για την Ελβετία. Εκεί που για 48 ώρες θα δώσει το “παρών” στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ουκρανία, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments