Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Τα εσωκομματικά στρατόπεδα σε θέση μάχης για την ηγεσία

ΠΑΣΟΚ: Τα εσωκομματικά στρατόπεδα σε θέση μάχης για την ηγεσία

Πηγή Φωτογραφίας: [370060] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ανασυντάσσει τις δυνάμεις της η τάση, που βρίσκεται κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη.

Η επόμενη μέρα της εκδήλωσης αμφισβήτησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ βρίσκει τα αντίπαλα «στρατόπεδα» στο κόμμα να μετρούν δυνάμεις και να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους ενόψει της πρώτης κρίσιμης αντιπαράθεσης στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο θα καθυστερήσει, καθώς προγραμματίζεται πλέον για την προσεχή Τετάρτη.

Η καθυστέρηση στη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα, φαίνεται να ερμηνεύεται από πολλούς ως προσπάθεια της ηγετικής ομάδας να ενισχύσει την άμυνά της έναντι της αναμενόμενης αμφισβήτησης. Τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου που έχουν ήδη εκφράσει τη θέση τους υπέρ μιας ολοκληρωμένης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένης και της ηγεσίας, φαίνεται να παρακολουθούν προσεκτικά την εξέλιξη των γεγονότων.

Σε αυτή την κατηγορία τοποθετούνται, μεταξύ άλλων, οι Μανώλης Χριστοδουλάκης και Παύλος Χρηστίδης, των οποίων τα ονόματα μπαίνουν ήδη στη συζήτηση για την επόμενη μέρα, ο Απόστολος Πάνας που τοποθετήθηκε υπέρ της πρότασης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο Μιχάλης Κατρίνης και η Ευαγγελία Λιακούλη, που δημοσίως πήραν θέση για την αναγκαία συζήτηση της επόμενης μέρας και ο Χάρης Καστανίδης που έθεσε θέμα ηγεσίας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπου δημιουργούνται διάφορα στρατόπεδα. Ένας σημαντικός αριθμός βουλευτών εκφράζει δυσαρέσκεια επειδή, όπως αναφέρεται, αμέσως μετά την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, ζητήθηκε από τον Χαριλάου Τρικούπη να συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς όχι όλοι οι βουλευτές είναι μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθεί και να αξιολογηθεί το αποτέλεσμα. Το αίτημα απορρίφθηκε και αυτό προκάλεσε ενόχληση.

Στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως είναι αναμενόμενο, βρίσκονται στελέχη που αναδείχθηκαν από τον ίδιο σε αυτό το διάστημα που βρίσκεται στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Δημήτρης Μάντζος και ο Παναγιώτης Δουδωνής, αλλά και ο εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας. Από μια πρώτη «χαρτογράφηση» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εκτιμάται ότι πιθανότατα στο πλευρό του προέδρου θα βρεθούν οι βουλευτές Ρεθύμνης Μανώλης Χνάρης, Ηρακλείου Φρέντυ Παρασύρης, Λασιθίου Κατερίνα Σπυριδάκη, Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη, Λακωνίας Παναγιώτα Γρηγοράκου, Ιωαννίνων Γιάννης Τσίμαρης. Οπως αναφέρεται σχετικά, πρόκειται στην πλειονότητά τους για νέας γενιάς βουλευτές, που έχουν συνδεθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη και δύσκολα θα τοποθετηθούν απέναντι.

Εκτός από τους βουλευτές που συμμετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο και έχουν αναφερθεί προηγουμένως, η Νάντια Γιαννακοπούλου και η Μιλένα Αποστολάκη έχουν εκφράσει τη θέση τους απέναντι στην ηγεσία. Είναι πιθανό να συμπράξει και η βουλευτής Ηρακλείου Ελένη Βατσινά. Παρόλα αυτά, οι συμμαχίες διαμορφώνονται και αν και η πλειοψηφία των βουλευτών φαίνεται να υποστηρίζει την ηγεσία, τίποτα δεν είναι βέβαιο.

Η δημόσια συζήτηση συνεχίζεται με έντονους τόνους, αντικατοπτρίζοντας το επικρατούν κλίμα εν όψει της συνεδρίασης των οργάνων. Η Νάντια Γιαννακοπούλου, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια στο μέλλον, αναφέρθηκε  σε “δολοφονίες χαρακτήρων” και “ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης”. Όσον αφορά τις δηλώσεις του Παναγιώτη Δουδωνή, ο οποίος την προηγούμενη Δευτέρα την κατηγόρησε ότι είχε ετοιμάσει δήλωση για να αμφισβητήσει τον Νίκο Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε σε “ανήθικη επίθεση από συνάδελφο βουλευτή που έχει διοριστεί”.

Ο Χάρης Καστανίδης παρενέβη και αυτός στη δημόσια συζήτηση, λέγοντας ότι όταν αποτυγχάνει ένας αρχηγός, πρέπει να έχει τη φιλοτιμία να υποβάλει την παραίτησή του. Αν δεν το κάνει, τότε είναι προφανές ότι θα τεθεί το θέμα από άλλους και είναι σωστό να τεθεί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πρόσθεσε πως ό,τι είπε για τον κ. Ανδρουλάκη ισχύει και για τον κ. Κασσελάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments