Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Σε μακρά εσωστρέφεια

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ: Σε μακρά εσωστρέφεια

Πηγή Φωτογραφίας: [369634] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Τι σηματοδοτεί η ευθεία αμφισβήτηση Ανδρουλάκη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και η πρόταση για εσωτερικό «δημοψήφισμα» στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Έχει γίνει λόγος για τη δύσκολη εξίσωση της Κεντροαριστεράς μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής. Για το κύμα που διαφαίνεται στην κοινωνία «από τα κάτω» και το οποίο ενδεχομένως να δρομολογήσει εξελίξεις φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις ηγεσίες, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και του ΠΑΣΟΚ. Για τις δυνάμεις εκείνες που επιθυμούν κάτι παραπάνω από τη μιζέρια των ποσοστών που θα κινούνται εσαεί μεταξύ 10 με 15% την ώρα η Ν.Δ., παρά τις μεγάλες της απώλειες, παραμένει πρώτη και με διαφορά.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής, αμφισβήτησε ευθέως τον Νίκο Ανδρουλάκη, παλιό συνεργάτη του, με μια επιστολή που έστειλε στη Χαριλάου Τρικούπη. Στην επιστολή του, ζητούσε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που είχε προγραμματιστεί για το επόμενο έτος.

Από τις εξελίξεις που ακολούθησαν, φαίνεται ότι ο κ. Κωνσταντινόπουλος ενεργούσε ως “λαγός”, καθώς άλλα μέλη και στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν παρόμοιες παρεμβάσεις. Για παράδειγμα, ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην ευθύνη της ηγεσίας de facto για το αποτέλεσμα των εκλογών και τόνισε τη σημασία της συμμετοχής των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ στη λήψη αποφάσεων. Υπογράμμισε ότι οι προβληματισμοί αυξάνονται και ότι η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει, καθώς η ιστορία αφήνει πίσω της τους απρόθυμους.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις ανάμεσα στον Κωνσταντινόπουλο και τον Παπανδρέου είναι εξαιρετικές εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, αν προσθέσουμε και άλλα μέλη του κόμματος που είναι δυσαρεστημένα, όχι τόσο με το αποτέλεσμα αλλά με τον τρόπο λειτουργίας της ηγεσίας, τότε το θέμα γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Οι παράπονο για την απαξίωση των κομματικών οργάνων, καθώς και η απόλυτη στήριξη του Ανδρουλάκη προς τον γραμματέα του κόμματος, Ανδρέα Σπυρόπουλο, για την υποψηφιότητά του στις πρόσφατες ευρωεκλογές, είναι μόνο μερικά παραδείγματα μιας γενικότερης δυσαρέσκειας που φαίνεται να εκφράζεται τώρα.

Οι μουρμούρες για απαξίωση των οργάνων του κόμματος, η απόλυτη στήριξη Ανδρουλάκη στον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλο για την υποψηφιότητά του στις πρόσφατες ευρωεκλογές είναι ορισμένα μόνο δείγματα μιας γενικότερης δυσαρέσκειας που δείχνει να εκφράζεται τώρα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε να ρίξει λίγο λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει δίπλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Πρότεινε -γι’ αρχή- τη συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων σε κάποια ζητήματα πρώτης γραμμής. Εννοείται πως στην πρότασή του δεν υπήρχε καν το όνομα Ανδρουλάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας με τον κ. Ανδρουλάκη. Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, ο κ. Κασσελάκης αντιμετωπίζει τις δικές του προκλήσεις. Παρόλο που δεν απειλείται άμεσα, πρέπει να αντιμετωπίσει πρωτοβουλίες από στελέχη του κόμματος που τον οδηγούν σε δισταγμένες σκέψεις. Με άλλα λόγια, υπάρχουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις με διαφορετικές απόψεις και προτάσεις που εκφράζονται ανεξάρτητα από την επίσημη γραμμή.

Η πρόταση για ένα “εσωτερικό δημοψήφισμα” από τα μέλη του κόμματος που ανακοίνωσαν οι Θεοχαρόπουλος-Ραγκούσης θέτει τον Πρόεδρο αντιμέτωπο με την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χώρου της Κεντροαριστεράς, αναδεικνύοντας τον ρόλο του “κυρίαρχου λαού” του ΣΥΡΙΖΑ.

Τούτων δοθέντων αντιλαμβάνεται κανείς πως αν πέρυσι ζήσαμε το μακρύ καλοκαίρι του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., -τις συνέπειες της ήττας, την παραίτηση Τσίπρα, τις εσωκομματικές εκλογές- φέτος η βεντάλια ανοίγει και είναι η σειρά του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς να έρθει αντιμέτωπη με το μέλλον της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments