Πολιτική

Τσίπρας: Σε μαχητική υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Τσίπρας: Σε μαχητική υπεράσπιση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΟΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΗΣ Β. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ζ. ΖΑΕΦ // ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες από τον πρώην πρωθυπουργό και τον Ζόραν Ζάεφ.

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, που αποτελούν και τους «γονείς» της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ, λίγο πριν από τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που συνδιοργανώνουν στο Ωδείο Αθηνών, στέλνουν με κοινό άρθρο τους (Euraktiv) μήνυμα για την ανάγκη συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων «ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση». Φυσικά, το μήνυμα Τσίπρα – Ζάεφ έχει στο επίκεντρο όλα όσα συμβαίνουν από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία στη γειτονική χώρα το εθνικιστικό VMRO-DPMNE.

Η παραβίαση της συμφωνίας των Πρεσπών, όπως αναφέρεται, θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή και θα οδηγήσει σε μια σοβαρή πρόκληση, όχι μόνο για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και για το μέλλον της γενικότερα. Επισημαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα στις ευρωπαϊκές αξίες στον σημερινό κόσμο είναι να λαμβάνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις, παρά το πολιτικό τους κόστος.

Η κοινή εκδήλωση που συνδιοργανώνουν τα Ιδρύματα Τσίπρα και Ζάεφ είναι προγραμματισμένη για το διήμερο 17 και 18 Ιουνίου και θα συμμετάσχουν προσκεκλημένοι από τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Πρεσπών» υπογραμμίζουν σήμερα οι πρώην πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ σε κοινό άρθρο που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Στην ιστορική αναδρομή που επιχειρούν, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αφήνουν αιχμές κατά των συντηρητικών κομμάτων στις δύο χώρες. Από τη θέση της αντιπολίτευσης, τότε, οι νυν πρωθυπουργοί Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχαν εγείρει «έντονες αντιδράσεις» κατά της συμφωνίας.

“Καθώς η Ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς -και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί- ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ζόραν Ζάεφ.

Έτσι, έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και λίγες ημέρες μετά τη νίκη της Δεξιάς στη Βόρεια Μακεδονία που τη θέτει υπό αμφισβήτηση, οι δύο ηγέτες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να καταστήσουν σαφές ότι ο σεβασμός της συμφωνίας είναι ο μόνος δρόμος προς την ευρωπαϊκή ενταξιακή διαδικασία, την προενταξιακή στήριξη και την οικονομική σύγκλιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments