Διαμαρτυρία στο βρετανικό Μουσείο – Tο αίτημα της βρετανικής επιτροπής στο νέο διευθυντή
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ
Μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των γλυπτών του Παρθένωνα θα συγκεντρωθούν στο Βρετανικό Μουσείο για να καλωσορίσουν τον νέο Διευθυντή, Δρ Νίκολας Κάλιναν και να προβάλλουν τα αιτήματά τους, με αφορμή τα 15 χρόνια από το άνοιγμα του Μουσείου της Ακρόπολης στην Αθήνα.
Το αίτημα της βρετανικής επιτροπής για μια επείγουσα συνάντηση με τον Δρ Κάλιναν για να συζητήσουν την τύχη των γλυπτών, θα είναι από τα πρώτα που θα φτάσουν στο γραφείο του νέου διευθυντή μετά την ανακοίνωση της Τουρκίας ότι αποκτήθηκαν παράνομα. Την επιστολή θα παραδώσει η γνωστή Βρετανίδα συγγραφέας και μέλος της βρετανικής επιτροπής Βικτωρια Χίσλοπ.
«Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στο να δούμε αυτό το απίστευτο έργο τέχνης επανενωμένο και είναι η σοβαρή μας ελπίδα ότι ο Δρ Κάλιναν μπορεί να ενωθεί με τον Πρόεδρο του Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν στις ιστορικές σελίδες ως οι άνθρωποι που βοήθησαν να το κάνουν πραγματικότητα, εκτιμούν τα μέλη της βρετανικής επιτροπής που αγωνίζονται για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα εδώ και 39 χρόνια.
Για δύο αιώνες, το Βρετανικό Μουσείο και το Κοινοβούλιο υποστήριζαν ότι τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα, με γραπτή άδεια από τον Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, όταν ζητήθηκε να παρουσιαστεί το έγγραφο, ο Έλγιν μπόρεσε να προσκομίσει μόνο μια ιταλική μετάφραση του πρωτοτύπου, το οποίο τώρα οι τουρκικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει.
Η επιτροπή ελπίζει ότι η νέα ηγεσία του Μουσείου θα διορθώσει αυτή την ιστορική αδικία αποκαθιστώντας τη φήμη του Μουσείου ως ηθικού ηγέτη στην προστασία της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μάλιστα ενόψει των επικείμενων εκλογών, με το εργατικό κόμμα να κρατά το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, η ενδεχόμενη επιστροφή των Γλυπτών, κατά δήλωση του Στάρμερ είναι πιθανή. Ωστόσο το σημείο κλειδί στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων είναι η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά των γλυπτών από το Λονδίνο στην Αθήνα.
Το σχόλιο σας