Τεχνολογία

Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Πηγή Φωτογραφίας: Epo.org

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.

Στον τελικό του ευρωπαϊκού διαγωνισμού Υoung Inventors Prize βρίσκεται μια ομάδα επιστημονισσών από την Τυνησία που δημιούργησε ένα «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο».

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό, ειδικά για ανθρώπους με χαμηλό βαθμό κινητικότητας, είναι ότι το αμαξίδιο ελέγχεται και με μία συσκευή που τοποθετείται στο κεφάλι και παίρνει εντολές κατευθείαν από “εγκεφαλικά κύματα”.

Η εφεύρεση αυτή έχει ξεχωρίσει από 550 υποψηφιότητες και διεκδικεί, αυτή την στιγμή, την πρώτη θέση και ένα χρηματικό βραβείο ύψους 21.600 ευρώ.

Έμπνευση για το αμαξίδιο αποτέλεσε η ιστορία συγγενικού προσώπου μίας εκ των εφευρετριών. Ο θείος της Souleima Ben Temime υπέστη παράλυση στο άνω μέρος του σώματός του και η 28χρονη μηχανικός αποφάσισε να βρει ένα πρακτικό τρόπο να βοηθήσει δημιουργώντας το “Moovobrain”, το έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο.

«Υπήρχε μια σαφής και επείγουσα ανάγκη μπροστά μου» δηλώνει. «Το συζήτησα με φίλες και αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε τεχνολογίες ψηφακής ιατρικής για να φτιάξουμε ένα πρoϊόν που θα βοηθούσε πολλούς ανθρώπους».

Οι τέσσερις επιστημόνισσες ξεκίνησαν να αναπτύσσουν το “Μοοvobrain” το 2017. Σήμερα, στην πατρίδα τους την Τυνησία, έχουν ήδη φτιάξει 30 πρωτότυπα. Ο σκοπός τους είναι διττός: να κρατήσουν το κόστος όσο το δυνατό χαμηλότερα -κάθε αμαξίδιο προς το παρόν κοστολογείται 2000 ευρώ- και να συμβληθούν με οργανώσεις και εταιρείες οι οποίες θα το αγοράσουν για τα άτομα που το χρειάζονται. Η σκέψη αυτή προήλθε από το ότι καταλαβαίνουν πως ενώ για δυτικούς μισθούς το αμαξίδιο είναι οικονομικά προσιτό, για τους κατοίκους πολλών χωρών το έξοδο είναι καταστρεπτικό.

Να σημειωθεί πως στην Τυνησία, πάνω από το 44% των μηχανικών είναι γυναίκες, ενώ σύμφωνα με το μέλος της ομάδας Ben Ahmed «η χώρα είναι εύφορο έδαφος για ανερχόμενες start ups».

Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 9 Ιουλίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments