Κόσμος

Αυτό που λείπει από το ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία χρειάζεται μια πιο ισχυρή Ευρώπη

Αυτό που λείπει από το ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία χρειάζεται μια πιο ισχυρή Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: NATO Secretary General Jens Stoltenberg holds a news conference at the alliance's headquarters in Brussels, Belgium November 16, 2022. REUTERS/Yves Herman

Η σημερινή εξάρτηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι βιώσιμη.

Καθώς ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και η προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ κορυφώνεται, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ προβληματίζονται για το πώς να προετοιμάσουν τη συμμαχία για όλα τα πιθανά αποτελέσματα. Οι υπουργοί Άμυνας της Γερμανίας και της Δανίας προειδοποίησαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στους συμμάχους του ΝΑΤΟ “εντός πέντε ετών”. Η σύγκρουση θα μπορούσε να έρθει νωρίτερα, αν η Ρωσία επιτύχει μια σημαντική πρόοδο στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Και μέχρι το τέλος του έτους, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει παροτρύνει τους Ρώσους ηγέτες να “κάνουν ό,τι διάολο θέλουν” στα μέλη του ΝΑΤΟ που “δεν πληρώνουν”, αναφερόμενος στον στόχο δαπανών της συμμαχίας, θα μπορούσε να είναι ξανά ο εκλεγμένος πρόεδρος. Εν τω μεταξύ, όποιος κι αν αναλάβει τον Λευκό Οίκο θα συνεχίσει να μετατοπίζει τους πόρους των ΗΠΑ στον Ινδο-Ειρηνικό. Η στάση των δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη θα υποχωρήσει. Το μόνο ερώτημα είναι αν αυτό θα συμβεί σταδιακά ή ξαφνικά.

Η διατλαντική ασφάλεια βασίζεται σε δύο πυλώνες: Την ισχύ των ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή ισχύ. Σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες παραπαίουν στη δέσμευσή τους στο ΝΑΤΟ, η Ευρώπη θα επωμιστεί το βάρος της προστασίας της ηπείρου. Από τώρα, ωστόσο, η Ευρώπη δεν είναι προετοιμασμένη για αυτή την ευθύνη. Αν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους στην άμυνα και τη βοήθεια προς την Ουκρανία, ορισμένα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να υπολείπονται των στόχων της συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες. Η εντυπωσιακή ποσότητα εξοπλισμού και πυρομαχικών που έχουν δώσει οι ευρωπαϊκές χώρες στην Ουκρανία έχει επίσης εξαντλήσει ορισμένα από τα δικά τους αποθέματα όπλων.

Η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ είναι η σαφής απάντηση στο πρόβλημα ασφάλειας της ηπείρου. Ωστόσο, εδώ και 25 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απρόθυμες να υποστηρίξουν έναν μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ρόλο στο πλαίσιο της συμμαχίας. Ακόμη και όταν η Ουάσινγκτον προέτρεπε τους Ευρωπαίους συμμάχους της να δαπανήσουν περισσότερα για την άμυνα, οι Αμερικανοί ηγέτες ήταν απρόθυμοι να παραδώσουν τα ηνία της διατλαντικής ασφάλειας. Είναι πλέον καιρός να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Όταν οι ηγέτες των συμμάχων συναντηθούν στην Ουάσινγκτον για την 75η επετειακή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο, θα πρέπει να δεσμευτούν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει περισσότερα χρήματα για να βελτιώσει τις στρατιωτικές της ικανότητες και τη μαχητική της ισχύ και να συντονίσει καλύτερα τις προσπάθειες των επιμέρους χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ενθαρρύνουν έναν τέτοιο μετασχηματισμό και όχι να τον εμποδίζουν -και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να βοηθήσει. Χωρίς έναν ισχυρότερο ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα συνεχίσει να απειλεί τη διατλαντική ασφάλεια και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να εστιάσουν τους πόρους τους στην Κίνα.

Συνήθως θεωρείται ότι το ΝΑΤΟ οικοδομήθηκε με βάση την ισχύ των ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα η δέσμευση για συλλογική ασφάλεια προέκυψε πρώτα στην Ευρώπη. Το 1948, το Βέλγιο, η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τη Συνθήκη των Βρυξελλών, η οποία περιείχε ρήτρα αμοιβαίας άμυνας. Η συνθήκη έπεισε το σκεπτικιστικό Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν αφοσιωμένοι αμυντικοί εταίροι στον αναδυόμενο Ψυχρό Πόλεμο, και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να ιδρύσουν το ΝΑΤΟ τον επόμενο χρόνο.

Η Ευρώπη όντως βασίστηκε στις εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Αλλά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, υπήρχαν κάποια σημάδια που έδειχναν ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη δική της άμυνα. Έγγραφα όπως η στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ το 1991 και η Συνθήκη του Μάαστριχτ το 1992, η οποία δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλάμβαναν διατυπώσεις σχετικά με την ανάληψη νέων αμυντικών ευθυνών από την Ευρώπη για την ενίσχυση του “ευρωπαϊκού πυλώνα της ατλαντικής συμμαχίας”. Ωστόσο, στην πράξη, με την εξαφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης, η Ευρώπη άφησε την επαγρύπνησή της να πέσει κάτω. Οι μέσες αμυντικές δαπάνες στις ευρωπαϊκές χώρες μειώθηκαν από πάνω από το 3% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου σε 1,6% το 1995. Οι βαλκανικοί πόλεμοι της δεκαετίας του 1990 αποκάλυψαν τη φθορά των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Όταν επενέβη το ΝΑΤΟ, ο αμερικανικός στρατός έκανε το μεγαλύτερο μέρος των μαχών.

Ad

Η εμπειρία στα Βαλκάνια ώθησε σε αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΕ. Το 1998, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν τη διακήρυξη του Σεν Μαλό, η οποία υποσχέθηκε για πρώτη φορά μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική και είχε ως στόχο να θέσει τις βάσεις για μια στρατιωτική δύναμη της ΕΕ. Αλλά παρόλο που Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους για τις ανεπαρκείς δυνατότητες ασφάλειας της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των βαλκανικών κρίσεων, η Ουάσιγκτον ανησυχούσε περισσότερο ότι μια ολοένα και πιο αυτόνομη Ευρώπη θα υπονόμευε την εξουσία των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και θα απειλούσε τη συνοχή της συμμαχίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμεναν ότι η ΕΕ δεν μπορούσε να υιοθετήσει πολιτικές που να επικαλύπτουν τους πόρους του ΝΑΤΟ, να αποσυνδέουν την ευρωπαϊκή άμυνα από το ΝΑΤΟ ή να κάνουν διακρίσεις εις βάρος των μη μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Η συζήτηση για τον ευρωπαϊκό πυλώνα έπεσε από τη μόδα και οι προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει την αμυντική της ικανότητα απέδωσαν περιορισμένα αποτελέσματα.

Σήμερα, ο ευρωπαϊκός πυλώνας θα πρέπει να είναι ένας στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί και όχι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται. Μια ισχυρή Ευρώπη εντός του ΝΑΤΟ δεν θα χωρίσει τη συμμαχία στα δύο ούτε θα απαιτήσει να μεταφέρει το ΝΑΤΟ την ευθύνη της συλλογικής άμυνας στην ΕΕ. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι οι δύο θεσμοί διασφαλίζουν την Ευρώπη με κρίσιμους συμπληρωματικούς τρόπους. Μόνο η ΕΕ μπορεί να ασκήσει συλλογική οικονομική και βιομηχανική επιρροή σε μεγάλη κλίμακα. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος δωρητής του Κιέβου και η ΕΕ έχει βοηθήσει τα κράτη μέλη να στείλουν αμυντικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Και μόνο το ΝΑΤΟ μπορεί να οργανώσει την άμυνα της Ευρώπης – η αποτροπή του ΝΑΤΟ, υποστηριζόμενη από την υπόσχεση ότι η επίθεση σε ένα μέλος είναι επίθεση σε όλα, επιτρέπει στους συμμάχους να στηρίζουν την Ουκρανία χωρίς να φοβούνται αντίποινα από τη Ρωσία. Επιπλέον, ένας ευρωπαϊκός πυλώνας περιλαμβάνει μέλη του ΝΑΤΟ που δεν ανήκουν στην ΕΕ, όπως η Νορβηγία, η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ευρωπαϊκός πυλώνας του ΝΑΤΟ θα πρέπει να θεωρηθεί ως το σύνολο των προσπαθειών των Ευρωπαίων για την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης, ανεξάρτητα από το ποιος θεσμός διεκδικεί τα εύσημα. Οι πρωτοβουλίες που προωθούνται από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη διμερή συνεργασία και άλλες ευέλικτες εταιρικές σχέσεις μπορούν όλες να ενισχύσουν τον πυλώνα.

Το πρώτο βήμα είναι οι ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες, έναν τομέα στον οποίο έχουν ήδη σημειώσει αξιοσημείωτες βελτιώσεις. Το 2014, μόνο η Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούσαν τουλάχιστον δύο% του ΑΕΠ τους για την άμυνα- τώρα το κάνουν 18 μέλη του ΝΑΤΟ. Ορισμένα μάλιστα υπερβαίνουν αυτόν τον στόχο: Η Πολωνία δαπανά το 4% και οι τρεις χώρες της Βαλτικής ξοδεύουν το καθένα περίπου το 3%. Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν συλλογικά 380 δισεκατομμύρια δολάρια στην άμυνα φέτος, και η Ευρώπη έχει δαπανήσει πολύ περισσότερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να βοηθήσει την Ουκρανία. Αλλά ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι δεν έχουν ακόμη επιτύχει τους στόχους του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές επενδύσεις και η Ευρώπη έχει εξαντλήσει τα δικά της αποθέματα όπλων και πυρομαχικών δίνοντας τόσα πολλά στην Ουκρανία. Εν τω μεταξύ, η Ρωσία δαπανά σήμερα το 7,5% του ΑΕΠ της -το ένα τρίτο των κρατικών δαπανών- για τον στρατό της.

Επειδή η ευρωπαϊκή οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερη από τη ρωσική, οι ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να φτάσουν τις δαπάνες του 7,5%. Πρέπει όμως να εντείνουν τις προσπάθειές τους και να συμφωνήσουν σε έναν νέο στόχο δαπανών. Ο στόχος του 2% τέθηκε το 1999, όταν το ΝΑΤΟ δεν αντιμετώπιζε μια ρεβανσιστική Ρωσία στα σύνορά του. Οι σύμμαχοι θα πρέπει τώρα να δεσμευτούν σε έναν πιο τολμηρό στόχο, όπως οι δαπάνες τουλάχιστον 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2030 – ένα ποσοστό που είναι αντίστοιχο με αυτό που δαπάνησαν οι ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και είναι ανάλογο με τη σημερινή απειλή- μόνο πέντε κράτη μέλη του ΝΑΤΟ πληρούν σήμερα αυτό το όριο. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να επινοήσει έναν νέο τρόπο για την αξιολόγηση των συνεισφορών των μελών, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη περισσότερα από τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους. Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να βαθμολογεί τις χώρες, όπως ένας πιστωτικός οργανισμός, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους δαπανών, τη μαχητική ισχύ και τις ικανότητες.

Οι συνολικές αμυντικές επενδύσεις δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Ευρώπης. Πολλές χώρες αδυνατούν να συντονιστούν στις προμήθειες, αφήνοντας κενά στις δυνατότητές τους και αυξάνοντας την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να προσαρμόσουν τις δαπάνες τους ώστε να διορθώσουν τις πιο σοβαρές ελλείψεις τους, δηλαδή στην αεράμυνα και την πυραυλική άμυνα, τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, την επιτήρηση, τις στρατηγικές μεταφορές, τον ανεφοδιασμό αέρος και την καταστολή της εχθρικής αεράμυνας. Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να επενδύσουν σε αναδυόμενα εργαλεία, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα, η κυβερνοτεχνολογία, η διαστημική τεχνολογία, η υπερηχητική τεχνολογία και η αντιυπερηχητική τεχνολογία για να διατηρήσουν ένα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας. Η ΕΕ διαθέτει τους πόρους και τους μηχανισμούς για να βοηθήσει σε αυτές τις προσπάθειες, προσφέροντας χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας και το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Βιομηχανικό Πρόγραμμα. Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν επίσης την έκδοση “ευρωπαϊκών αμυντικών ομολόγων” για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε κενά δυνατοτήτων και τη δημιουργία ενός νέου επιτρόπου άμυνας για το συντονισμό των οικονομικών και βιομηχανικών πρωτοβουλιών.

Η σημερινή εξάρτηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι βιώσιμη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει επίσης να είναι σε θέση να συνεισφέρουν περισσότερο στις μαχητικές δυνάμεις της συμμαχίας. Τον Ιούνιο του 2022, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι θα επταπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων υψηλής ετοιμότητας, πράγμα που σημαίνει ότι 300.000 στρατιώτες είναι θεωρητικά διαθέσιμοι σε λιγότερο από 30 ημέρες προειδοποίησης. Όμως, τα μεγέθη των δυνάμεων και τα αποθέματα των Ευρωπαίων συμμάχων παρέμειναν στατικά ή συρρικνώθηκαν την τελευταία δεκαετία λόγω της υποεπένδυσης και των προβλημάτων πρόσληψης και διατήρησης. Για να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ θα μπορεί ακόμη να παρατάξει αρκετούς στρατιώτες, οι σύμμαχοι θα πρέπει να προσαρμόσουν τα αμυντικά τους σχέδια ώστε να δημιουργήσουν τις δυνάμεις που απαιτούνται από τα νέα περιφερειακά σχέδια του ΝΑΤΟ για την αποτροπή και την άμυνα, τα οποία συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Βίλνιους πέρυσι. Για πρώτη φορά μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, οι σύμμαχοι έχουν συγκεκριμένους στόχους για τη δημιουργία δυνάμεων που πρέπει να εκπληρώσουν με βάση τη θέση τους και τις εθνικές τους δυνάμεις, όπως οι ταχέως αναπτυσσόμενες χερσαίες δυνάμεις της Πολωνίας και οι ισχυρές αεροπορικές και ναυτικές δυνατότητες του Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά το βάρος παραμένει στους συμμάχους για την επίτευξη των στόχων. Η τυποποίηση των εθνικών προσεγγίσεων για τις εφεδρικές δυνάμεις και την επιστράτευση σε όλο το ΝΑΤΟ θα βοηθούσε επίσης στην ενίσχυση του προσωπικού, αλλά θα ήταν αμφιλεγόμενη δεδομένης της ποικιλομορφίας των απόψεων για το θέμα αυτό μεταξύ των συμμάχων. Το ΝΑΤΟ θα πρέπει επίσης να προετοιμαστεί για ένα σενάριο όπου οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα πρέπει να αναλάβουν τη θέση των αμερικανικών δυνάμεων που κατευθύνονται σε άλλα πεδία, γεγονός που απαιτεί από την Ουάσινγκτον να είναι πιο ανοιχτή με τους Ευρωπαίους συμμάχους της σχετικά με το πώς τα σχέδιά της στον Ινδο-Ειρηνικό θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στάση των δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη πρέπει επίσης να κάνουν καλύτερη δουλειά στον συντονισμό της αμυντικής τους παραγωγής. Για χρόνια, οι τάσεις κινούνταν προς τη λάθος κατεύθυνση: μεταξύ των χωρών της ΕΕ, οι συνεργατικές αμυντικές προμήθειες μειώθηκαν από 21% των συνολικών προμηθειών το 2016 σε 11% το 2020. Η ΕΕ προσπαθεί τώρα να αντιστρέψει αυτή την πορεία θέτοντας φιλόδοξους στόχους για τις συνεργατικές προμήθειες και για την παραγωγή και το εμπόριο αμυντικού εξοπλισμού εντός της Ένωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ μπορούν να βοηθήσουν απλά καθιστώντας τη συνεργασία πολιτική προτεραιότητα, όπως έκαναν στη Σύνοδο Κορυφής του Σικάγο το 2012, όπου οι προκάτοχοί τους εξέδωσαν ειδική δήλωση για τη σφυρηλάτηση “μιας ανανεωμένης κουλτούρας συνεργασίας”, η οποία οδήγησε σε περισσότερη συνεργασία μέσω της πρωτοβουλίας “Έξυπνη Άμυνα”. Με επικεφαλής τον τότε Γενικό Γραμματέα Anders Fogh Rasmussen, το σχέδιο αποσκοπούσε στο να καταστήσει τη συμμαχική άμυνα πιο αποτελεσματική μέσω της αξιοποίησης της συνεργασίας. Εκείνη την εποχή, οι σύμμαχοι είχαν ελάχιστα κίνητρα να συνεργαστούν. Τώρα έχουν, λαμβάνοντας υπόψη τον ρεβανσισμό της Ρωσίας και την αναγέννηση του ΝΑΤΟ.

Θα ήταν επίσης συνετό για τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ να βελτιώσουν τον συντονισμό τους σε υψηλό επίπεδο σχετικά με την αμυντική πολιτική, ιδίως σε περίπτωση υποχώρησης των ΗΠΑ. Ο ρόλος αυτός καλύφθηκε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου από ένα “Eurogroup” δέκα χωρών, το οποίο συντόνιζε ανεπίσημα τις προσπάθειες των Ευρωπαίων συμμάχων για την ενίσχυση της κοινής άμυνας. Σήμερα, μια εξορθολογισμένη Ευρωομάδα θα μπορούσε να καθοδηγείται από τις τρεις πιο ικανές στρατιωτικά ευρωπαϊκές χώρες – τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτή η τριάδα θα μπορούσε να συμπεριλάβει την Πολωνία και την Ιταλία για να ενσωματώσει τις προοπτικές της ανατολικής και νότιας Ευρώπης. Οι τακτικές υπουργικές διαβουλεύσεις θα εξασφάλιζαν ότι οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση σε κρίσιμα ζητήματα όπως η αποτροπή, η άμυνα, οι επενδύσεις σε ικανότητες και η βιομηχανική ικανότητα.

Όλοι για Ένα

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησε σαφές ότι ο πραγματικός κίνδυνος για τη διατλαντική συμμαχία είναι μια αδύναμη Ευρώπη και όχι μια ισχυρή Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι μικρότερες ομάδες έχουν βρει έναν οργανικό καταμερισμό εργασίας όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας και την άμυνα της ίδιας της Ευρώπης, διαψεύδοντας τον φόβο της Ουάσινγκτον ότι τα βήματα προς την ευρωπαϊκή αυτονομία θα κατέληγαν να υποκαταστήσουν τις λειτουργίες του ΝΑΤΟ ή να δημιουργήσουν σφήνες στο εσωτερικό της συμμαχίας.

Η ΕΕ έχει τώρα έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα του ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι οι δύο οργανισμοί έχουν 23 κοινά μέλη και δεσμεύονται από την αρχή του “ενιαίου συνόλου δυνάμεων”, η οποία συνεπάγεται ότι οι στρατοί των 23 κοινών κρατών μελών είναι εξίσου διαθέσιμοι τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει επίσης ένας ρόλος για μικρότερους συνασπισμούς, όπως η Joint Expeditionary Force, μια συμμαχία 11 χωρών υπό βρετανική ηγεσία που περιπολεί στις βόρειες θάλασσες, ή η European Sky Shield, μια πρωτοβουλία υπό γερμανική ηγεσία στην οποία 21 ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσουν από κοινού την αεράμυνα. Όλες αυτές οι ομάδες συμβάλλουν στην οικοδόμηση μιας κοινής στρατηγικής κουλτούρας, καθιστούν τους ευρωπαϊκούς στρατούς πιο διαλειτουργικούς και βελτιώνουν τη συνολική ετοιμότητα των δυνάμεων. Το ΝΑΤΟ επωφελείται όταν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις μπορούν να εκτελούν τις δικές τους αποστολές για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας – και όταν η προηγούμενη εμπειρία τους έχει προετοιμάσει τις δυνάμεις από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες να εργαστούν ως μια συνεκτική μονάδα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Η επικείμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον θα πρέπει να αποτελέσει μια στιγμή απολογισμού. Η σημερινή εξάρτηση της Ευρώπης από τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι βιώσιμη, και ένα μέλλον στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταφέρουν την προσοχή και τους πόρους τους αλλού και η Ευρώπη πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της δεν είναι καλό για τη διατλαντική ασφάλεια. Η ενίσχυση της συμβολής της Ευρώπης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντέξουμε την πολιτική αβεβαιότητα και να διατηρήσουμε τη συμμαχία σταθερά ενσωματωμένη στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτό το σχέδιο και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσφέρουν την ενθάρρυνσή τους. Το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε στην αναφορά του “ευρωπαϊκού πυλώνα” στον γαλλοαμερικανικό οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη Γαλλία τον Ιούνιο φαίνεται να δείχνει ότι η ιδέα αυτή έχει αρχίσει να προχωράει στην Ουάσιγκτον. Εξάλλου, ένας ισχυρός ευρωπαϊκός πυλώνας σημαίνει ισχυρότερο ΝΑΤΟ και ασφαλέστερος κόσμος.

Πηγή: Foreign Affairs

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments