Ειρηνευτική Διάσκεψη: Οι προσδοκίες για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία και το μήνυμα Μητσοτάκη
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οι εργασίες της διήμερης Ειρηνευτικής Διάσκεψης για την Ουκρανία, ξεκίνησαν σήμερα (15.06.2024), στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.
Οι εργασίες της διήμερης Ειρηνευτικής Διάσκεψης για την Ουκρανία, ξεκίνησαν σήμερα (15.06.2024), στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.
Στόχος της Διάσκεψης που συνδιοργανώνεται από την Ελβετία και την Ουκρανία και πιάνει το νήμα από αντίστοιχες συζητήσεις και συναντήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τους προηγούμενους μήνες, είναι ο διάλογος για τους τρόπους επίτευξης μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, η προώθηση μιας κοινής αντίληψης για το πλαίσιο επίτευξης αυτού του σκοπού και ο καθορισμός ενός οδικού χάρτη για την εμπλοκή και των δύο μερών σε μια μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Associated Press, οι ελπίδες για μια πραγματική πρόοδο περιορίζονται λόγω της απουσίας της Ρωσίας. «Τρία χρόνια μετά τον πόλεμο, οι αντιμαχόμενοι παραμένουν τόσο μακριά όσο ποτέ άλλοτε», σημειώνει το ΑΡ με το Κίεβο να εμμένει στις απαιτήσεις του να εγκαταλείψει η Ρωσία όλα τα ουκρανικά εδάφη που έχει καταλάβει και τη Μόσχα να πιέζει με τις επιθέσεις της έχοντας ήδη καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επιτευχθεί «μια δίκαιη ειρήνη το ταχύτερο δυνατό», κατά την έναρξη της πρώτης συνόδου κορυφής, που διεξάγεται χωρίς τη Ρωσία.
«Όλα όσα συμφωνηθούν (σε αυτήν τη σύνοδο) θα αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης της ειρήνης την οποία έχουμε όλοι ανάγκη», είπε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: «Θα δούμε να γράφεται Ιστορία στη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής».
«Μαζί, κάνουμε το πρώτο βήμα προς μια δίκαιη ειρήνη», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας πως «…ο κόσμος είναι πιο ισχυρός από τον Βλαντίμιρ Πούτιν».
Το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
Στη Διάσκεψη παίρνουν μέρος 92 ηγέτες και εκπρόσωποι κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα στήριξης στην Ουκρανία εστιάζοντας στην ανάγκη επίτευξη μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική ασφάλεια, ζήτημα με σημαντικές διεθνείς προεκτάσεις, τις οποίες έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στην Οδησσό είχε τονίσει τη σημασία τόσο της ιστορικής πόλης ως του βασικού λιμανιού εξαγωγών προς την Ευρώπη και τον κόσμο, όσο και της διατήρησης ανοικτού διαύλου ναυσιπλοϊας για να μπορεί η Ουκρανία να εξάγει τα προϊόντα της, επισημαίνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας