Διεθνή

Γαλλία: Αριστερή συμμαχία ανάσχεσης της Δεξιάς

Γαλλία: Αριστερή συμμαχία ανάσχεσης της Δεξιάς

Πηγή Φωτογραφίας: L' Opinion

Σύσταση του Νέου Λαϊκού Μετώπου από Ανυπότακτη Γαλλία, Οικολόγους, Κομμουνιστικό Κόμμα και Σοσιαλιστές.

Το προεκλογικό του πρόγραμμα παρουσίασε χθες το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (ΝΛΜ) της Γαλλίας, προϊόν συμμαχίας της Αριστεράς. Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν, οι Οικολόγοι, το Κομμουνιστικό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές συμμετέχουν στο σχήμα, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων στο Σπίτι της Χημείας, έπαυλη του 18ου αιώνα σε μικρή απόσταση από την Εθνοσυνέλευση στο 7ο δημοτικό διαμέρισμα της πρωτεύουσας. Το κοινό «πρόγραμμα ρήξης» προέκυψε μέσα από τέσσερις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, θετικός εμφανίσθηκε χθες ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ στην πρόταση του επικεφαλής της ακροδεξιάς Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, για τριμερές τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τον Μελανσόν. Ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας απέρριψε, όμως, την πρόταση παραχωρώντας τη θέση του στους «αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων» της Αριστεράς, όπως χαρακτηριστικά είπε. Σήμερα και αύριο, τα κόμματα της Αριστεράς έχουν συγκαλέσει συγκεντρώσεις σε όλη τη Γαλλία σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των δημοκρατικών ψηφοφόρων απέναντι στην προοπτική ακροδεξιάς πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.

Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του μετακίνησης στη βόρεια Γαλλία, ο πρωθυπουργός Ατάλ είπε: «Οι βουλευτικές εκλογές είναι διαφορετικές από τις ευρωεκλογές. Αποστολή των ψηφοφόρων είναι η επιλογή της ομάδας που θα κυβερνήσει τη χώρα». Στο πλευρό του Ατάλ βρέθηκαν χθες οι δύο κοινοβουλευτικοί σύμμαχοι του προεδρικού στρατοπέδου, ο πρώην υπουργός Φρανσουά Μπαϊρού και ο πρώην πρωθυπουργός και δήμαρχος της Χάβρης, Εντουάρ Φιλίπ.

Συνεργάτες του Ατάλ στο μέγαρο του Ματινιόν περιγράφουν στην εφημερίδα Le Monde τον προϊστάμενό τους ως αποφασισμένο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, συνειδητοποιώντας παράλληλα ότι το μέλλον του στην πρωθυπουργική κατοικία μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του και ότι η νίκη είναι αμφίβολη. «Θα παλέψω. Η αποστολή μου είναι ηθική και οι Γάλλοι θα το καταλάβουν. Μία επικράτηση της άκρας Δεξιάς θα οδηγήσει σε δυστοπία και θα απελευθερώσει τα χειρότερα ένστικτα», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε μήνυμά του χθες στην πλατφόρμα Χ, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν έγραφε: «Μία νέα σελίδα γράφτηκε στην Ιστορία της Γαλλίας. Θερμά συγχαρητήρια στους διαπραγματευτές μας για τέσσερις νύχτες αϋπνίας». Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου των Σοσιαλιστών στις ευρωεκλογές Ραφαέλ Γκλικσμάν στήριξε και αυτός το εγχείρημα της Αριστεράς, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις. «Δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψουμε τη Γαλλία στην οικογένεια Λεπέν», είπε χθες το πρωί ο Γκλικσμάν σε ραδιοφωνική εκπομπή, για να προσθέσει ότι το ΝΛΜ αποτελεί το μόνο αντίδοτο σε μία καταστροφική νίκη της Ακροδεξιάς στις εκλογές.

Μέχρι χθες το βράδυ η Αριστερά δεν είχε λάβει απόφαση για το ποιος θα ηγείτο του ψηφοδελτίου, με τον Γκλικσμάν να έχει θέσει βέτο στον Μελανσόν, λέγοντας: «Χρειαζόμαστε κάποιον ικανό να εξασφαλίζει συναίνεση». Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΝΛΜ αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Ουκρανία και στην «ανάγκη υπεράσπισης της χώρας και της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο». Τα κόμματα της Αριστεράς συμφώνησαν επίσης «να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τους τρομοκράτες της Χαμάς, τα θεοκρατικά σχέδια της οποίας απορρίπτουμε. Απαιτούμε παράλληλα και την απελευθέρωση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».

Οι σφυγμομετρήσεις δεν δείχνουν ότι το ΝΛΜ είναι ικανό να καταλάβει την πρώτη θέση μπροστά από την Εθνική Συσπείρωση. Ανάλογο πείραμα, με λιγότερα κόμματα, είχε υιοθετήσει η γαλλική Αριστερά στις βουλευτικές εκλογές του 2022 με τη συμμαχία NUPES υπό τον Μελανσόν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν να προηγείται με 33% της πρόθεσης ψήφου. Αν, όμως, το ΝΛΜ εξασφαλίσει 25%, στόχος εφικτός σύμφωνα με τους αναλυτές, θα διαθέτει αρκετούς βουλευτές για να εμποδίσει ενδεχόμενη κυβερνητική συμμαχία της Ακροδεξιάς με το κόμμα του Μακρόν.

Στο μεταξύ, στη δικαιοσύνη έχει μεταφερθεί η αντιπαράθεση στους κόλπους της γκωλικής δεξιάς των Ρεπουμπλικανών, με τον πρόεδρο του κόμματος και εμπνευστή της θνησιγενούς πρότασης εκλογικής συμμαχίας με την Ακροδεξιά, Ερίκ Σιοτί, από τη μία και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, από την άλλη, να διεκδικούν το όνομα και τα γραφεία. Η χθεσινή διαδικασία, που αναμενόταν να ολοκληρωθεί αργά χθες το βράδυ, αφορούσε τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι δύο πλευρές με στόχο τη σφράγιση των γραφείων του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments