Διεθνή

Η πτώση Μακρόν και τα σενάρια συγκατοίκησης με την ακροδεξιά

Η πτώση Μακρόν και τα σενάρια συγκατοίκησης με την ακροδεξιά

Πηγή Φωτογραφίας: Sud Ouest

Στο τραπέζι το ενδεχόμενο συνύπαρξης μακρονικής κεντρώας προεδρικής πλειοψηφίας και ακροδεξιάς κυβέρνησης.

Πολιτική αστάθεια επικρατεί στην Γαλλία από την απόφαση του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά την ήττα που υπέστη στις Ευρωεκλογές και ανέδειξε ως πρώτη δύναμη το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Η ήττα αυτή ήταν μεγάλο πλήγμα για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς το περιορισμένο του ποσοστό (14,6% έναντι 31,5% της αντιπάλου του Λεπέν) επέταξε τη διαδικασία, μετά το κάλεσμα του προέδρου του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντέν Μπαρντελά, για αλλαγές. Η πτώση της δυναμικής του από τις εκλογές του 2022, όπου έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αποτελεί μια τολμηρή κίνηση, με τον κίνδυνο της ανόδου του εθνικισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βέβαια, στο εσωτερικό της χώρας.

Με την «Εθνική Συσπείρωση» να κερδίζει την διαδικασία με διαφορά σχεδόν 17 μονάδων και τον ίδιο να κινδυνεύει να βρεθεί μέχρι και στην τρίτη θέση -όπου η Κεντροαριστερά σημείωσε 13,8%-, ο Μακρόν αναγκάστηκε να προβεί άμεσα στην ανακοίνωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Εστιάζοντας στην ανάγκη να «ξεκαθαρίσουν τα πράγματα» αλλά και να αναχαιτιστεί ο ακροδεξιός λαϊκιστικός λόγος, έλαβε την απόφαση η οποία έχει προκαλέσει σοκ όχι μόνο στον γαλλικό λαό, αλλά και στις τάξεις του σχηματισμού του, με βουλευτές του κόμματος να είναι έντονα απογοητευμένοι και εκνευρισμένοι με την απόφασή του. Χαρακτηριστικό είναι πως -μεταξύ άλλων- τόσο ο πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ όσο και ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης στάθηκαν απέναντι στην εν λόγω θέση, με αρκετούς αξιωματούχους να μιλάνε για μία κίνηση υψηλού ρίσκου που θα οδηγήσει σε παγίωση των απωλειών και περαιτέρω υπονόμευση των προοπτικών του.

Ο Μακρόν, παρότι παραμένει σημαντικός παράγοντας στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές μετά την αποδυνάμωσή του από τη διαδικασία. Ο διεθνής Τύπος θεωρεί παράλογη την απόφασή του, ενώ ο φόβος για μία βαριά ήττα στις επερχόμενες εκλογές εντείνεται από νέες δημοσκοπήσεις που τον δείχνουν ακόμα πιο αδύναμο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της IFOP για το περιοδικό Paris Match, το 36% των ερωτηθέντων ελπίζει να κερδίσει το κόμμα του, ενώ η δήλωσή του ότι δεν θα παραιτηθεί αν ηττηθεί ξανά έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Συγκεκριμένα, μέτρηση του Ινστιτούτου CSA για τα γαλλικά μέσα CNEWS, Europe 1 και JDD δείχνει ότι το 57% των πολιτών επιθυμεί την παραίτησή του.

Οι Financial Times κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρο ότι κάνει δώρο στην Λεπέν, λίγο πριν από τις εκλογές. Υποστηρίζουν ότι αν χάσει, θα πρέπει να ορίσει πρωθυπουργό από άλλο κόμμα, πιθανότατα από τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς ή ακόμη και από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση. Αυτό θα περιορίσει την εξουσία του Μακρόν και θα τον αφήσει με ελάχιστη εξουσία για τα επόμενα τρία χρόνια της προεδρίας του.

Βαδίζοντας προς τη νέα κάλπη, ο Γάλλος πρόεδρος προσκάλεσε τα κόμματα να ενωθούν γύρω του και να τον υποστηρίξουν, υπογραμμίζοντας τη σημασία τού “όχι στα άκρα”. Παράλληλα, το Politico αναφέρει την αυξανόμενη αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του, με βουλευτές και συνεργάτες να εκφράζουν ανησυχίες για τον τρόπο που διοικεί τη χώρα. Επίσης, ο σημαντικός σύμμαχός του, Φρανσουά Μπαϊρού, υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να εμπλακεί περαιτέρω στην εκλογική διαδικασία, ενώ η απομακρονοποίηση των βουλευτών αποτελεί πλέον θέμα σοβαρής συζήτησης και πολιτικής ανησυχίας για τους κύκλους που αναφέρονται πολιτικά στο χώρο του Κέντρου.

Η αριστερά θα κατέβει ενωμένη στις βουλευτικές εκλογές, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα θελήσει να συμμαχήσει με τις δυνάμεις του μακρονισμού εν όψει του δεύτερου γύρου και απέναντι στην ενωμένη δεξιά υπό την Μαρίν Λε Πεν και τον Τζορντάν Μπαρντελά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments