Πολιτική

Ευρωεκλογές – σταθμός για το πολιτικό σύστημα

Ευρωεκλογές – σταθμός για το πολιτικό σύστημα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, Ευρωεκλογές - σταθμός για το

Μέσα σε μια εβδομάδα έχουν σημειωθεί εξελίξεις που δεν σημειώθηκαν εδώ και ένα χρόνο.

Μόλις έξι ημέρες μετά τις ευρωκλογές, έχουν απελευθερωθεί τόσες δυνάμεις και έχουν τρέξει οι εξελίξεις, όσο δεν έγινε σχεδόν ένα χρόνο πριν από τις εθνικές κάλπες.

Η 9η Ιουνίου εξελίχθηκε σε δημοψήφισμα, επηρεάζοντας πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση. Ο ανασχηματισμός ήταν αναπόφευκτος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς το 28% δεν το περίμενε καν στην Πειραιώς.

Ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στην καθημερινότητα και προέβη σε ανάλογες αλλαγές. Η Νέα Δημοκρατία υπέστη απώλειες λόγω κυρίως των εξελίξεων στην ακρίβεια, ενώ η κατάσταση στον αγροτικό κόσμο είναι επίσης προβληματική. Η γαλάζια παράταξη έχει αρκετό χρόνο για να αλλάξει τα πράγματα, αλλά οι απώλειες 13 μονάδων δείχνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για απώλεια.

Από την επόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους νέους υπουργούς και θα τους ζητήσει να επιταχύνουν το μεταρρυθμιστικό έργο. Σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, πολλοί περιμένουν την πρώτη συνεδρίαση για να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για την πορεία του κόμματος κατά το τελευταίο διάστημα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι περίπλοκα, καθώς το ταμείο – όσο και αν προσπαθούν να το κρύψουν από την Κουμουνδούρου – δεν ήταν καλό. Ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται ένα πρώτο κύμα πίεσης από την εσωκομματική του αντιπολίτευση κυρίως για το θέμα των συνεργασιών. Προκειμένου να μετριάσει τη «μουρμούρα» στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας άφησε ανοιχτή μια «πόρτα» για την ενωμένη κεντροαριστερά αρκεί να μην υπάρχουν συμφωνίες κορυφής. Από τον απολύτως αυτόνομο ΣΥΡΙΖΑ πλέον ο πρόεδρος ρίχνει λίγο «νερό στο κρασί» του σε μια προσπάθεια να «πνίξει» από νωρίς μελλοντικές «ανταρσίες». Δεν θα είναι τόσο εύκολο, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει κανείς που να θέλει να τον αμφισβητήσει ευθέως.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αποτέλεσε το 12,8% των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ, με την καρέκλα του να αμφισβητείται. Πρόσφατα διαδόθηκε ένα σενάριο για εσωκομματικές εκλογές ακόμα και τον Ιούλιο. Παρόλο που η ηγεσία το διέψευσε, οι εξελίξεις έχουν εξελιχθεί τόσο γρήγορα που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας απροσδόκητης αλλαγής.

Η επερχόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την Τετάρτη έχει μεγάλη σημασία και όλοι προσδοκούν την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη. Στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στα τέλη του μήνα, φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας. Υπάρχει η πιθανότητα οι αμφισβητήσεις να οδηγήσουν σε έκτακτο συνέδριο, όπου το ανώτατο όργανο θα καθορίσει το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή του αρχηγού.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με συνεργάτες του, θα παρουσιάσει έναν πρώτο απολογισμό του εκλογικού αποτελέσματος, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά συνολικότερα και πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών. Και από εκεί και πέρα, η συζήτηση θα εξελιχθεί με βάση και τις τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών του κομματικού οργάνου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται στελέχη που ήδη έχουν εμφανιστεί επικριτικά τις τελευταίες ημέρες, θέτοντας ζήτημα ηγεσίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments