Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Η χαμένη ευκαιρία των ευρωεκλογών

ΠΑΣΟΚ: Η χαμένη ευκαιρία των ευρωεκλογών

Πηγή Φωτογραφίας: [363645] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στην ευρωκάλπη χάθηκε η ευκαιρία για ένα μεγάλο άλμπα προς τα εμπρός.

Έχουν παρέλθει δεκαπέντε χρόνια από την τελευταία φορά που το ΠΑΣΟΚ ήταν ακόμα ένα μεγάλο κόμμα και κέρδιζε εκλογές. Εδώ και 12 χρόνια παλεύει ανεπιτυχώς να επιστρέψει εκεί που ήταν πριν από την κρίση, αλλά δεν τα καταφέρνει. Η Φώφη Γεννηματά τού έδωσε το φιλί της ζωής, όταν το παρέλαβε από τον Βαγγέλη Βενιζέλο που το έφτασε στο 4,68% και παραλίγο να σβήσει στα χέρια του. Εκείνη κατάφερε να διπλασιάσει περίπου το ποσοστό αυτό, ανεβάζοντάς το στο 8,10%. Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης το ανέβασε ακόμα λίγο, πηγαίνοντάς το στο 11,84%. Όλοι όμως συμφωνούν πως αυτά είναι ποσοστά επιβίωσης και δεν σηματοδοτούν ούτε ρεύμα νίκης, ούτε επιστροφής.

Η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες ευρωεκλογές απογοήτευσε πολλούς, καθώς δεν κατάφερε να επιτύχει τον στόχο που είχε θέσει ο πρόεδρός του. Το κόμμα δεν κατάφερε να διατηρήσει τον αριθμό των ψηφοφόρων του από τις προηγούμενες εθνικές εκλογές, παρά τις ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούσαν. Ο στόχος του να γίνει το δεύτερο κόμμα φαίνεται τώρα ανέφικτος.

Οι αριθμοί δείχνουν μείωση και πολλοί φοβούνται ότι το ποσοστό των περσινών εθνικών εκλογών ήταν το υψηλότερο που μπορεί να φτάσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, κάτι που τους ανησυχεί. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία για ανάκαμψη του κόμματός τους να έχει χαθεί. Θα εκμεταλλευτούν την ευνοϊκή στιγμή όσο αυτή εξακολουθεί να υπάρχει ή θα την αφήσουν να πάει χαμένη; Αυτό είναι το δίλημμα για το ΠΑΣΟΚ τώρα, ενώ νέοι ανταγωνιστές αναδύονται και φιλοδοξούν να καλύψουν την κενή θέση του δεύτερου πόλου.

Η ευκαιρία που παρουσιάστηκε στις ευρωεκλογές ήταν η καλύτερη μέχρι σήμερα για το ΠΑΣΟΚ να σημειώσει μια σημαντική άνοδο και να ανακάμψει. Δυστυχώς, αυτή η ευκαιρία χάθηκε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μοιάζει με τον ποδοσφαιριστή που, παρόλο που βρέθηκε σε καλή θέση μπροστά στο τέρμα, δεν κατάφερε να σκοράρει.

Οι λόγοι που έκαναν ευνοϊκή αυτή τη συγκυρία είναι προφανείς: οι ευρωεκλογές συνήθως ωφελούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τα δύσκολα διλήμματα των κυβερνήσεων. Οι λόγοι που οδήγησαν στη μείωση του ΠΑΣΟΚ δεν υφίστανται πλέον. Όλοι οι πολιτικοί έγιναν μνημονιακοί και ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποχωρήσει. Ο Ανδρουλάκης αντιμετωπίζει έναν ανταγωνιστή με τραμπικά χαρακτηριστικά, ενώ πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ που ανησυχούσαν για τον ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τώρα ένα άλλο κόμμα. Με το ΠΑΣΟΚ να μην τους πείθει, πολλοί προτίμησαν την αποχή και έμειναν σπίτι.

Και ακόμη, σε μια εκλογική αναμέτρηση όπου η κυβέρνηση υπέστη τεράστιες απώλειες και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπόρεσε να κάνει τη διαφορά, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κατάφερε να αυξήσει αποφασιστικά τα πρόσωπά του. Έτσι, απέτυχε στον στόχο του να απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη δεύτερη θέση, με στελέχη του κόμματος να δηλώνουν ότι ακόμα δεν μπορούν να δεχτούν ότι έχασαν από τον πολιτικά ανεπαρκή κ. Στέφανο Κασσελάκη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments