Πολιτική

Το παρασκήνιο και τα μυστικά του ανασχηματισμού

Το παρασκήνιο και τα μυστικά του ανασχηματισμού

Πηγή Φωτογραφίας: [366209] ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΠτΔ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα κριτήρια που ελήφθησαν υπ' όψη για αποχωρήσεις και υπουργοποιήσεις.

Αρκετό παρασκήνιο είχε ο ανασχηματισμός, που συνολικά άφησε εκτός σχήματος 11 μέλη της κυβέρνησης και συγκεκριμένα τέσσερις υπουργούς, τον Κώστα Σκρέκα, τον Δημήτρη Καιρίδη, τη Δόμνα Μιχαηλίδου και τον Λευτέρη Αυγενάκη και επτά συνολικά υφυπουργούς, καθώς εκτός κυβέρνησης έμειναν ο Χάρης Θεοχάρης, ο Στάθης Κωνσταντινίδης, η Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Μάξιμος Σενετάκης, η Μαρία Κεφάλα, ο Σταύρος Κελέτσης και ο Γιάννης Παππάς.

Όλα τα έντεκα στελέχη που εισήλθαν στην κυβέρνηση προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αυτά περιλαμβάνουν τους Τάκη Θεοδωρικάκο, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Κώστα Τσιάρα σε θέσεις υπουργών, καθώς και τη Ζωή Ράπτη, τον Κώστα Γκιουλέκα στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, τον Βασίλη Οικονόμου ως υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον Κώστα Καραγκούνη ως υφυπουργό Εργασίας, τον Ιάσονα Φωτήλα ως υφυπουργό Πολιτισμού, την Κατερίνα Παπακώστα ως υφυπουργό Οικογένειας, τον Χρήστο Κέλλα ως υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Στέφανο Γκίκα ως υφυπουργό Ναυτιλίας.

Επί της αρχής όποιος δει προσεκτικά τη λίστα των νέων υπουργών θα διαπιστώσει πως πρόκειται για στελέχη «χαμηλών τόνων», που ουδέποτε προκάλεσαν κάποια αρνητική δημοσιότητα με τη συμπεριφορά τους. Πίσω, ωστόσο, από την κάθε επιλογή υπήρξε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό.

Κρίθηκε ότι ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ως υπουργός Ανάπτυξης, μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το θέμα της ακρίβειας τόσο σε επίπεδο πολιτικής όσο και επικοινωνίας. Ο κ. Θεοδωρικάκος έχει πιο λαϊκό και αποφασιστικό ύφος από τον κ. Σκρέκα, ενώ λόγω της επαγγελματικής του εμπειρίας μπορεί να επικοινωνήσει αποτελεσματικά τα γεγονότα.

Στην κυβέρνηση δεν ήταν ανικανοποίητοι από την εργασία του κ. Καιρίδη στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά θεωρήθηκε ότι δεν είναι κατάλληλος για το υπουργείο. Τη θέση του πήρε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ένα πιο δεξιό πολιτικό στέλεχος, το οποίο με τη θητεία του στο υπουργείο Άμυνας προβάλλει πιο έντονα το μήνυμα που επιθυμεί να διαβιβάσει η κυβέρνηση. Ως πλεονέκτημα του Παναγιωτόπουλου αναφέρεται ότι εκλέγεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Η επιλογή του Κώστα Τσιάρα δεν χρειάζεται μεγάλη ανάλυση. Ως «παιδί» του Κάμπου ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους αγρότες από τον προκάτοχό του Λ. Αυγενάκη, που όσο αγαθές προθέσεις και να είχε, στην πράξη δημιουργούσε παντού εντάσεις.

Η απόφαση να αντικατασταθεί η Δόμνα Μιχαηλίδου από τη Νίκη Κεραμέως στο Υπουργείο Εργασίας ήταν αμφιλεγόμενη. Τελικά, η Νίκη Κεραμέως επιλέχθηκε λόγω της εμπειρίας της, ενώ η Δόμνα θεωρήθηκε πιο επιρρεπής σε λάθη. Ωστόσο, αν και δεν έγινε υφυπουργός, η Δόμνα θα παρέμενε στο σχήμα, σύμφωνα με πηγή.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος, ως άνθρωπος για ειδικές αποστολές, αναλαμβάνει μια ακόμη. Μεταφέρθηκε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών με στόχο τη μεταρρύθμιση του ΑΣΕΠ. Επομένως, ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών, Βασίλης Σπανάκης, αναλαμβάνει την τοπική αυτοδιοίκηση, που προηγουμένως είχε αναλάβει ο Θ. Λιβάνιος.

Η είσοδος του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη αποτελεί μια δεξιά πινελιά στο σχήμα. Ο πρωθυπουργός τον θεωρεί «από τους πιο σοβαρούς αυτού του χώρου» και μάλιστα στο Μαξίμου θεωρούν πως η αντίθεσή του στο θέμα του γάμου ομοφύλων ήταν «η πιο σοβαρή και στοιχειοθετημένη».

Η επιλογή του κ. Κωνσταντινίδη, ενός Κοζανίτη, για τη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης δεν πραγματοποιήθηκε. Έτσι, επικράτησε η λογική της «επιστροφής στη Θεσσαλονίκη» και επιλέχθηκε ο Κώστας Γκιουλέκας. Ο Ιάσων Φωτήλας αντικατέστησε τον Χρήστο Δήμα στο υπουργείο Πολιτισμού, ενώ ο Στέφανος Γκίκας επιλέχθηκε ως υφυπουργός Ναυτιλίας λόγω της καταγωγής του από την Κέρκυρα και του επαγγέλματός του. Οι υφυπουργοί Κατερίνα Παπακώστα και Ζωή Ράπτη επιλέχθηκαν λόγω της αθόρυβης και αψήφιστης εργασίας τους. Τέλος, ο Γιώργος Μυλωνάκης εισέρχεται στο κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, με στόχο να ενισχύσει πολιτικά το Μαξίμου μαζί με τον Βορίδη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments