Πολιτική

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού – Πότε έλαβε τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού – Πότε έλαβε τις αποφάσεις του ο πρωθυπουργός

Πηγή Φωτογραφίας: [370203] ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οι αλλαγές οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή λίγο μετά τις 9 το πρωί άρχισαν τα τηλεφωνήματα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Λίγα 24ωρα μετά τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάρει τις αποφάσεις του. Έπρεπε να δοθεί ένα σήμα επανεκκίνησης και ο ανασχηματισμός να δώσει έναν αέρα ανανέωσης αλλά παράλληλα να μην προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στη δομή του σχήματος με το οποίο είχε αποφασίσει να πορευθεί στον πρώτο χρόνο της δεύτερης θητείας της ΝΔ στην διακυβέρνηση της χώρας.

Οι αλλαγές οριστικοποιήθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή λίγο μετά τις 9 το πρωί άρχισαν τα τηλεφωνήματα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Η φράση που είπε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και εμφανώς ευδιάθετος: «Καλύτερα που τελειώσαμε νωρίς», έδειξε ξεκάθαρα λένε στενοί του συνεργάτες ότι έδειξε πως θέλει να αφήσει πίσω του τις ευρωεκλογές και να «τρέξει» πιο γρήγορα το κυβερνητικό έργο.

Έλαβε το μήνυμα

Διαβάζοντας τις παρεμβάσεις που έγιναν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να διακρίνει κανείς περισσότερο πολιτικά παρά τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά στο κριτήριο με το οποίο έγιναν.

Κατ’ αρχήν θέλησε να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα των πολιτών και το ζητούμενο είναι να το λάβουν και τα στελέχη της κυβέρνησής του.

Αυτό, αναμένεται να τονίσει και στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει σήμερα στις 10 το πρωί με την ατζέντα που είχε ανακοινωθεί για το αναβληθέν υπουργικό που ήταν να γίνει χθες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους υπουργούς του, παλιούς και νέους να δείξουν προσήλωση, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα και ταχύτητα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων ενώ ειδικά στα παραγωγικά υπουργεία θα καλέσει τις ηγεσίες τους να κινηθούν με τέτοιο τρόπο που να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών. Το κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 60 υπουργούς και υφυπουργούς, με αλλαγές στις θέσεις πέντε υπουργών και 7 υφυπουργών, ενώ καταργείται η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.

Οι νέοι, οι έμπειροι και τα στοιχήματα

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος επιστρέφει αυτή τη φορ΄στο υπουργείο Ανάπτυξης και καλείται να δώσει πιο αποτελεσματική μάχη με την ακρίβεια από τον προκάτοχό του, Κώστα Σκρέκα. Επίσης, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ο οποίος διαδέχθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης τον Δημήτρη Καιρίδη, λόγω και της θητείας του στο Άμυνας θα δώσει περισσότερο επιχειρησιακά χαρακτηριστικά στο νευραλγικό αυτό τομέα.

Δύσκολη αποστολή για τη Νίκη Κεραμέως η οποία μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας που έδειχνε το τελευταίο διάστημα μια στασιμότητα όσον αφορά στον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα του. Ένα μεγάλο στοίχημα καλείται επίσης να υλοποιήσει ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος ο οποίος αναβαθμίστηκε και θα κληθεί να δώσει σάρκα και οστά στον εκσυγχρονισμό του κράτους και να «ακούσει» την παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξή του μίλησε για υστερήσεις στη δημόσια διοίκηση με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΑΣΕΠ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και το άνοιγμα του πρωθυπουργού στην γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα και η αξιοποίηση βουλευτών κάποιοι εκ των οποίων, όπως για παράδειγμα ο Χρήστος Κέλλας – πρώτος σε σταυρούς στη Λάρισα – με τον Θεσσαλό να θεωρείται και σημειολογικά μια επιλογή ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το νέο υπουργό και επίσης Θεσσαλό, Κώστα Τσιάρα, που δείχνει την προσήλωση της κυβέρνησης στην περιοχή που τραυματίστηκε από τις καταστροφές που άφησε στο πέρασμά του ο Daniel.

Υφυπουργοί και άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής ομάδας που έμεναν αναξιοποίητα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο υπουργείο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο υπουργείο Εργασίας και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης.

Σημαντική προσθήκη στο επιτελείο του Μαξίμου θεωρείται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης ο οποίος βρίσκεται χρόνια στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αυτό που δεν αλλάζει όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα σταματήσει να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα και την εργατικότητα των υπουργών του.

Πηγή: newsbeast

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments