Κόσμος

G7: Ιστορική εμφάνιση του Πάπα με Κίνα και τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο

G7: Ιστορική εμφάνιση του Πάπα με Κίνα και τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//G7: Ιστορική εμφάνιση του Πάπα με Κίνα και τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο

Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε μια ιστορική εμφάνιση στη σύνοδο κορυφής της G7 

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για το μεταναστευτικό, ένα κρίσιμο ζήτημα για τη Μελόνι.

Ο Πάπας Φραγκίσκος πραγματοποίησε μια ιστορική εμφάνιση στη σύνοδο κορυφής της G7 χθες Παρασκευή για να μιλήσει για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ οι ηγέτες χωρών δεσμεύτηκαν επίσης να αντιμετωπίσουν τις επιβλαβείς, όπως είπαν, επιχειρηματικές πρακτικές της Κίνας.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οικοδέσποινα της συνόδου κορυφής, προσκάλεσε τον Πάπα και άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός της Ινδίας και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, σε μια προσπάθεια να δείξει ότι η G7 δεν είναι μια απομονωμένη, αποκλειστική λέσχη.

«Δεν θα δεχθούμε ποτέ το αφήγημα που θέλει τη “Δύση εναντίον των υπολοίπων”», δήλωσε η Μελόνι στη συνάντηση χθες Παρασκευή.

Ο Πάπας, ο οποίος έφτασε σε αναπηρικό καροτσάκι και τον υποδέχθηκαν θερμά οι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο όμολογός του της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, αναγνώρισε την αμφιβολία που περιβάλλει την τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι μπορεί να προκαλέσει ενθουσιασμό και να διευρύνει την πρόσβαση στη γνώση.

«Ωστόσο, την ίδια στιγμή, θα μπορούσε να φέρει μαζί της μια μεγαλύτερη ανισότητα ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες ή μεταξύ των κυρίαρχων και των καταπιεσμένων κοινωνικών τάξεων», είπε ο Πάπας.

Οι βασικές χώρες-μέλη -οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς- είχαν επικεντρωθεί νωρίτερα στην οικονομική ισχύ της Κίνας και σε αυτό που θεωρούν ως μη ισορροπημένες αγορές σε τομείς όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, ο χάλυβας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η δήλωσή τους για τη σύνοδο κορυφής, που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Παρασκευής, τόνισε ότι η G7 δεν προσπαθεί να βλάψει την Κίνα ή να ανακόψει την οικονομική της ανάπτυξη, αλλά «θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για την προστασία των επιχειρήσεών μας από αθέμιτες πρακτικές, για την εξίσωση των όρων ανταγωνισμού και την αποκατάσταση της συνεχιζόμενης ζημίας».

Η G7 προειδοποίησε επίσης για μέτρα κατά των κινεζικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βοήθησαν τη Ρωσία να αποκτήσει όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας.

Η Ουάσινγκτον επέβαλε αυτή την εβδομάδα νέες κυρώσεις σε εταιρείες με έδρα την Κίνα που προμηθεύουν ημιαγωγούς στη Ρωσία, εν μέσω ανησυχιών για την ολοένα και πιο επιθετική στάση του Πεκίνου έναντι της Ταϊβάν και τις συγκρούσεις με τις Φιλιππίνες για τις αντίπαλες θαλάσσιες διεκδικήσεις.

Συνασπισμός για το μεταναστευτικό

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης για το μεταναστευτικό, ένα κρίσιμο ζήτημα για τη Μελόνι, η οποία πιέζει την Ευρώπη να τη βοηθήσει να περιορίσει τις παράνομες ροές από την Αφρική και η οποία έχει δρομολογήσει ένα εμβληματικό σχέδιο για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην ήπειρο για να αντιμετωπίσει τη βασική αιτία των αφίξεων.

Συμφώνησαν να εγκαινιάσουν έναν συνασπισμό για την πάταξη της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων, με μεγαλύτερη συνεργασία στις έρευνες για τα δίκτυα διακίνησης και τη δήμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.

«Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί πλέον παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ. «Όλοι συμφωνούμε ότι εναπόκειται στα κυρίαρχα κράτη να ελέγχουν τα σύνορά τους και όχι στις εγκληματικές συμμορίες».

Ο Σουνάκ δήλωσε ότι ήταν η πρώτη φορά που μια σύνοδος κορυφής της G7 συζήτησε τη μετανάστευση, χαιρετίζοντας αυτό ως ένδειξη προόδου.

«Προφανώς, αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Όμως η συζήτηση … ήταν πολύ παραγωγική, οπότε είμαι βέβαιος ότι θα κάνει τη διαφορά», δήλωσε.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνάντησής τους στη νότια Ιταλία, οι χώρες της G7 συμφώνησαν σε μια γενική συμφωνία για την παροχή δανείων ύψους 50 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, τα οποία θα υποστηρίζονται από τους τόκους των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων – χαιρετίζοντας τη συμφωνία ως ένα ισχυρό μήνυμα της δυτικής αποφασιστικότητας.

Στη δήλωση της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες της G7 δήλωσαν ότι θέλουν να προκαλέσουν περαιτέρω κόστος στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία και υποσχέθηκαν επίσης κυρώσεις κατά νομικών προσώπων που βοήθησαν τη Ρωσία να παρακάμψει τους περιορισμούς στο εμπόριο πετρελαίου, μεταφέροντάς το με δόλο.

Ευαίσθητα κοινωνικά θέματα

Ωστόσο, η Μελόνι, η οποία ηγείται μιας δεξιάς κυβέρνησης, προβληματίσθηκε για τον χειρισμό των ευαίσθητων κοινωνικών θεμάτων στη δήλωση που συνόψισε το έργο της G7.

Οι ηγέτες της G7 δεν έκαναν καμία άμεση αναφορά στις αμβλώσεις στο τελικό τους ανακοινωθέν, με την Ιταλία να αρνείται να υποκύψει στις γαλλικές πιέσεις να συμπεριληφθεί η λέξη. Το προσχέδιο προκάλεσε επίσης κατηγορίες για περιορισμό της υποστήριξης προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ σε σύγκριση με τη δήλωση που εκδόθηκε κατά την προηγούμενη συνάντηση των ηγετών στην Ιαπωνία.

Η Ιταλία δήλωσε ότι επρόκειτο για διπλωματική καταιγίδα σε φλιτζάνι του τσαγιού και υποστήριξε ότι η G7 δεν είχε αλλάξει τη στάση της σε κανένα από τα δύο ζητήματα.

Πολλοί από τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Μπάιντεν, αναχώρησαν από την Ιταλία αργά την Παρασκευή. Σήμερα Σάββατο, θα υπάρξει χώρος για διμερείς συναντήσεις για όσους παραμείνουν, πριν από την τελική συνέντευξη Τύπου από τη Μελόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments