Διεθνή

Θα γίνει η Γαλλία μια ακυβέρνητη χώρα;

Θα γίνει η Γαλλία μια ακυβέρνητη χώρα;

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Η πολιτική τάξη της χώρας ζει στιγμές σουρεαλιστικές και δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν μεγάλη κρίση μετά τις πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχει περίπτωση να συμμετέχω σε μια κυβέρνηση που έφερε την Ακροδεξιά στην εξουσία» εκμυστηρεύθηκε χθες με πίκρα υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης.

Ο ίδιος έμαθε, Κυριακή βράδυ, όπως και το 80% των συναδέλφων του υπουργών, ότι ο Εμανουέλ Μακρόν θα διαλύσει την Εθνοσυνέλευση και θα προκηρύξει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, τη στιγμή που ο γάλλος πρόεδρος ολοκλήρωνε τη συγγραφή της ομιλίας του, δηλαδή τέσσερα λεπτά πριν από την εκφώνησή της.

Από τότε τρέμει, δεν κοιμάται. Περιμένει μια καταστροφή στις διπλές κάλπες, της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου. Φαντάζεται την επόμενη Εθνοσυνέλευση και τους 577 βουλευτές της με τη νέα σύνθεση: «Κινδυνεύουμε ως κόμμα να βρεθούμε, μετά τις εκλογές, με μόλις 20 βουλευτές. Θα καθίσουμε πάνω πάνω στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης, με τις… μειονοτικές ομάδες».

Γεγονός αποτελεί ότι μετά την ήττα στις ευρωεκλογές ο γάλλος πρόεδρος πήρε μεγάλο ρίσκο, καλώντας σε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ως έναν βαθμό για να προκαλέσει την κοινή γνώμη που τον αποδοκίμασε.

«Μπορεί να είναι πολιτική αυτοκτονία, δεν είμαι στο μυαλό του Μακρόν, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι πολιτική ληστεία» λέει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο Εμανουέλ Γκρεγκουάρ, πρώτος σύμβουλος του Δήμου του Παρισιού και υποψήφιος για τις βουλευτικές εκλογές με τους Σοσιαλιστές.

Εχει μόλις 15 ημέρες για να κάνει προεκλογική εκστρατεία και τρέχει παντού. «Δεν έχουμε χρόνο για βαθιά πολιτική συζήτηση, να καταλάβει ο κόσμος τις ιδέες του κάθε κόμματος» λέει ενοχλημένος. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την Εθνική Συσπείρωση και τον υποψήφιό της, τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, πολύ μπροστά, με 31% στην πρόθεση ψήφου. Δεύτερη δύναμη, η Ενωση της Αριστεράς με 28% και τρίτη το κόμμα του Μακρόν με 18%.

Σουρεαλιστικές καταστάσεις Η πολιτική τάξη ζει στιγμές σουρεαλιστικές. Από τη μία η Δεξιά, οι Ρεπουμπλικανοί, το κόμμα του Σαρλ ντε Γκωλ, που γελοιοποιήθηκε όλη τη εβδομάδα, αφού ο αρχηγός του, ο Ερίκ Σιοτί, έκανε συμφωνία με την Εθνική Συσπείρωση (RN) και αποφάσισε να υποστηρίξει δημόσια το κόμμα της Λεπέν.

Το αποτέλεσμα ήταν τα περισσότερα στελέχη του LR να τον αποβάλουν από το κόμμα, να αλλάξουν τους κωδικούς από τις πιστωτικές κάρτες του κόμματος για να μην κάνει έξοδα ή να τον μπλοκάρουν από τα κοινωνικά δίκτυα. Ο Σιοτί «απάντησε» πηγαίνοντας στο γραφείο, αλλά δεν είχε πια τα κλειδιά, ενώ οι διαφορές τους θα λυθούν τελικά στα δικαστήρια.

Την ίδια ώρα, στην Αριστερά προσδοκούν στο Λαϊκό Μέτωπο. Εκτιμούν ότι η ρητορική του 1936, δηλαδή αυτή του αντιφασισμού, ακούγεται το ίδιο ελκυστική και σήμερα.

Αλλωστε αυτό αποδείχθηκε στην πράξη στις εκλογές της 21ης Απριλίου 2002, καθώς και μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών, το 2017 και το 2022. Με διαδηλώσεις, αποκλεισμούς σχολείων και πανεπιστημίων και εκκλήσεις για κινητοποίηση ενάντια στην επιστροφή των πιο σκοτεινών ωρών!

Αλλά στο Λαϊκό Μέτωπο το πρόβλημα είναι ότι όλοι θεωρούν τον εαυτό τους «ικανό» για την πρωθυπουργία. Και πρώτος ο Μελανσόν. Οπότε οι συζητήσεις δυσκολεύουν.

Το πρόβλημα είναι ότι, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στο τέλος θα υπάρχουν μόνο χαμένοι στο δημοκρατικό τόξο το βράδυ της 7ης Ιουλίου. Η δε Εθνοσυνέλευση σίγουρα θα χωριστεί σε τρία εντελώς ασύμβατα κομμάτια. Και ο Εμανουέλ Μακρόν θα γίνει ο πρόεδρος που ενδεχομένως να αναγκαστεί να ασκήσει εξουσία με μια ακροδεξιά κυβέρνηση.

Πόσο κρίμα αν αναλογιστεί κανείς ότι διέλυσε την Εθνοσυνέλευση για να μπλοκάρει τα χειρότερα.

Σε αυτή την περίπτωση όλες οι κρίσιμες αποφάσεις, όπως ο προϋπολογισμός ή οι αμυντικές δαπάνες και αποφάσεις ή ακόμα και η βοήθεια στην Ουκρανία, θα παγώσουν. Η Γαλλία θα είναι μια ακυβέρνητη χώρα.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο όλα αυτά να οδηγήσουν σε διαδοχικές προτάσεις μομφής, διαλύσεις, παραιτήσεις, μπλοκαρίσματα… Εάν η κρίση βαλτώσει, μπορεί να είναι απαραίτητο να σκεφτούμε μια νέα Δημοκρατία» εκτιμά μια άλλη υπουργός.

Η ίδια πιστεύει, υποστηρίζοντας τον γάλλο πρόεδρο, ότι έπειτα από τρία χρόνια χάους με την Ακροδεξιά στην κυβέρνηση η κοινή γνώμη θα καταλάβει το λάθος και δεν θα ψηφίσει ποτέ τη Λεπέν για πρόεδρο. «Οπότε είναι μεγάλη κίνηση αυτή που έκανε ο Μακρόν» επιμένει.

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments