Πολιτική

Η νέα κυβερνητική ανθρωπογεωγραφία μετά τον ανασχηματισμό

Η νέα κυβερνητική ανθρωπογεωγραφία μετά τον ανασχηματισμό

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η Θεσσαλία υπερέχει ως προς την κατανομή χαρτοφυλακίων.

Χωρίς τις σαρωτικές αλλαγές που κάποιοι περίμεναν, με μερική στροφή προς τα δεξιά και με τη Θεσσαλία να υπερτερεί με βάση τα γεωγραφικά κριτήρια επιλογής των νέων προσώπων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε τον πολυπόθητο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το μήνυμα που προέκυψε από τις ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής αντανακλάται στο νέο σχήμα που διαμορφώθηκε. Παρόλα αυτά, υπάρχουν φωνές, ακόμα και εντός του κόμματος, που ισχυρίζονται ότι υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για πιο ριζικές αλλαγές, ειδικά μετά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Στο οικονομικό επιτελείο δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές, εκτός από την αποχώρηση του Κώστα Σκρέκα από το υπουργείο Ανάπτυξης και του υφυπουργού Οικονομικών, Χάρη Θεοχάρη. Η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα αυτόν θα συνεχιστεί χωρίς εμπόδια, όπως είχε προαναγγελθεί.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 60 υπουργούς και υφυπουργούς, με τους 18 από αυτούς να είναι -όπως και πριν- εξωκοινοβουλευτικοί.

Ο Γιώργος Μυλωνάκης είναι η νέα προσθήκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αναλαμβάνοντας τη θέση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ. Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη τον χαρακτηρίζουν ως μια καθαρά πολιτική επιλογή, που θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος μεταξύ κυβέρνησης και Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτή η κίνηση έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε με την αποχώρηση του Γιάννη Μπρατάκου πριν από τρεις μήνες.

Οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο Κώστας Τσιάρας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Χρήστος Κέλλας, ο Στέφανος Γκίκας και η Ζωή Ράπτη, χαρακτηρίζονται ως δεξιών καταβολών και διαχρονικά παραταξιακοί.

Από εκεί και πέρα, ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα μετά τη θητεία του στα υπουργεία Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης, ενώ για πρώτη φορά αξιοποιούνται στην κυβέρνηση Μητσοτάκη οι Βασίλης Οικονόμου (υφυπουργός Μεταφορών), Ιάσων Φωτήλας (υφυπουργός Πολιτισμού) και Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας).

Οι Θ. Λιβάνιος και Β. Σπανάκης, μαζί με τον Γ. Μυλωνάκη, θεωρούνται από τα στελέχη που μπήκαν στην κυβέρνηση ή μετακινήθηκαν σε άλλη θέση ως ακραιφνώς προεδρικοί. Επιπλέον, στην ανασχηματισμένη κυβέρνηση προστέθηκαν οι Κ. Τσιάρας, Χ. Κέλλας και Κ. Παπακώστα, ενώ ο Κ. Σκρέκας αποχώρησε. Αυτή η αναδιάταξη συμβαίνει λόγω των πλημμυρών που σημειώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι αγρότες στη Θεσσαλία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments