Πολιτική

Σε “φουρτούνα” ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη νέα παρέμβαση Τσίπρα

Σε “φουρτούνα” ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη νέα παρέμβαση Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: [368936] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθεί όσα λέει και πράττει το "τρίγωνο" Τσίπρα, Δούκα και Γ. Παπανδρέου.

Σε ένα κρίσιµο σταυροδρόµι αποφάσεων βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης, αποφάσεων που αφορούν τόσο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στις συµµαχίες που πρέπει να γίνουν µε όµορες δυνάµεις του χώρου. Το εκλογικό αποτέλεσµα δεν δίνει τη δυνατότητα στον κ. Κασσελάκη να ξεδιπλώσει το σχέδιό του όπως το είχε φανταστεί έως πριν από λίγες εβδοµάδες. Περίµενε ένα ποσοστό της τάξεως του 17%, το οποίο θα του έλυνε τα χέρια να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στο κόµµα του, τις οποίες θα νοµιµοποιούσε στο επικείµενο καταστατικό συνέδριο το φθινόπωρο.

Ο κ. Κασσελάκης αναγκάζεται να προχωρήσει σε συμβιβασμούς και να κάνει αυτοκριτική, καθώς το 14,9% που συγκέντρωσε στις ευρωεκλογές έχει επηρεάσει την απόδοσή του. Αναγνωρίζει ότι ήταν λάθος να προβάλλει την προσωπική του ζωή και την περιουσιακή του κατάσταση. Αυτά τα στοιχεία φαίνεται ότι επηρέασαν αρνητικά τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογικές προτιμήσεις των πολιτών.

Ο κ. Κασσελάκης προσπαθεί να συνδυάσει τις αντιφατικές δηλώσεις του σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και τις συμμαχίες που επιθυμεί να οικοδομήσει. Αν και προηγουμένως αρνιόταν τη συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ, τώρα δηλώνει ότι μπορεί να γίνει σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Αποκλείει τη Νέα Αριστερά αλλά συμπεριλαμβάνει την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, προκαλώντας αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος αν υπάρξει μεγάλη κάλπη για την εκλογή αρχηγού ενός ενιαίου σχήματος. Τέλος, δεσμεύεται να λειτουργεί πιο συλλογικά και να ενημερώνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τις πρωτοβουλίες του πριν τις ανακοινώσει δημόσια.

Στην Κουμουνδούρου, όλα αυτά προκαλούν μεγάλη σύγχυση και αμηχανία, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Κασσελάκη. Κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε βήμα στους βουλευτές μετά την ομιλία του, προκαλώντας έντονη αντίδραση. Η ενόχληση μεταφέρθηκε στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος είναι γνωστός ότι βρίσκεται σε δυσμένεια από τον κ. Κασσελάκη.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση, που ήταν σε χαμηλούς τόνους λόγω των προεκλογικών υποχρεώσεων, προσπαθεί να ανασυνταχθεί και να βρει μια κοινή προσέγγιση. Έχουν γίνει συνεχείς συναντήσεις και συζητήσεις για να καταλήξουν σε μια ενιαία θέση σχετικά με τη λειτουργία και την πολιτική γραμμή του κόμματος, καθώς και τις συμμαχίες. Οι Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, Κώστας Ζαχαριάδης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Γιώργος Βασιλειάδης και άλλοι έχουν κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Όλοι αυτοί πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος με άλλες δυνάμεις του πολιτικού χώρου, όπως το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά, ο “Κόσμος” του κ. Κόκκαλη και άλλοι. Ωστόσο, ορισμένοι από την ομάδα πιστεύουν ότι πρέπει να επιδείξουν πιο αυστηρή αντίδραση έναντι του κ. Κασσελάκη, θεωρώντας ότι η συνεργασία μαζί του τους βλάπτει. Ο κ. Σπίρτζης είναι ιδιαίτερα αποφασισμένος σε αυτήν την προσέγγιση και έχει χρησιμοποιήσει σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον κ. Κασσελάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, είναι θέμα χρόνου πριν ο κ. Κασσελάκης ακολουθήσει τον δρόμο των αποβολών, εστιάζοντας κυρίως στον κ. Σπίρτζη και τον Διονύση Τεμπονέρα.

Τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης είναι σε επαφή με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και πιστεύουν ότι εκείνος θα συμμετάσχει στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Αντίθετα, ο Τσίπρας φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει συνεννόηση με τον κ. Κασσελάκη. Αυτός απάντησε απαξιωτικά σε πιθανές επιστροφές του Τσίπρα και μίλησε για “μεσσίες της Κεντροαριστεράς”.

Πάντως, έχει ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε στο συνέδριο που διοργανώνει στις 17 και 18 Ιουνίου να έχει στο πάνελ των ομιλητών τόσο τον Γιώργο Παπανδρέου όσο και τον δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως έχει δημιουργηθεί ένα «τρίγωνο» με φόντο το μέλλον και τις σχετικές διεργασίες ανάμεσα στον κ. Τσίπρα, τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Δούκα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως το όνομα του δημάρχου Αθηναίων συζητείται στην περίπτωση που προκύψει μια ευρύτερη συμμαχία δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Τα στελέχη της εσωκομματικής μειοψηφίας προσπαθούν να διατηρήσουν τον διάλογο με τη Νέα Αριστερά, αντιδρώντας στις προσβλητικές δηλώσεις του κ. Κασσελάκη. Επίσης, η προσωπική σχέση της Ολγας Γεροβασίλη με τον Αλέξη Χαρίτση είναι γνωστή. Τα πιο έμπειρα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο απομόνωσης του κόμματος αν υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς. Γι’ αυτό, προσπαθούν να εντάξουν το σχήμα του κ. Χαρίτση στις συζητήσεις για την Κεντροαριστερά. Το επόμενο διάστημα, το ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο στις κινήσεις του κ. Κασσελάκη και τις πιθανές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments