Καθησυχαστικές δηλώσεις Λεπέν: Δεν θα ρίξω τον Μακρόν, πάμε για “συγκατοίκηση”
Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ
Η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς, δήλωσε ότι δεν θα επιχειρήσει να υποχρεώσει σε παραίτηση από την προεδρία τον Εμανουέλ Μακρόν αν κερδίσει τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.
“Σέβομαι τους θεσμούς και δεν επιδιώκω θεσμικό χάος”, δήλωσε η ηγέτης του Εθνικού Συναγερμού σε συνέντευξή της την εφημερίδα Le Figaro. “Απλώς θα υπάρξει συγκατοίκηση”.
Η Λεπέν επιδιώκει να καθησυχάσει τους πιο συστημικούς ψηφοφόρους για να εδραιώσει πλειοψηφία στο επόμενο κοινοβούλιο που θα προκύψει από τις κάλπες. Το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός, αναμένεται να είναι η πρώτη δύναμη στις κάλπες και η προοπτική αυτή έχει προκαλέσει ισχυρή ανησυχία στους επενδυτές και τους διεθνείς εταίρους της Γαλλίας, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.
Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε επiσης ότι αν καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητική πλειοψηφία -είτε μόνο με τους βουλευτές της Εθνικής Συσπείρωσης είτε με τη στήριξη συμμαχικών δυνάμεων- η ίδια θα ηγηθεί της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της ενώ ο 28χρονος ηγέτης του κόμματος Τζόρνταν Μπαρντέλα θα γίνει πρωθυπουργός. Οι εκλογές στη Γαλλία θα γίνουν σε δύο γύρους και θα ολοκληρωθούν στις 7 Ιουλίου.
Η Γαλλία έχει βυθιστεί στο πολιτικό χάος από τότε που ο πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση πριν μια εβδομάδα, αφού υπέστη βαριά ήττα από το κόμμα της Λεπέν στις ευρωεκλογές.
Ο ίδιος ο Μακρόν επέμεινε ότι θα παραμείνει πρόεδρος ό,τι κι αν συμβεί και χαρακτήρισε την ιδέα ότι θα παραιτηθεί “παράλογη”.
Το κόμμα της Λεπέν αναμένεται να κερδίσει έως και 270 από τις 577 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με την πρόβλεψη του δημοσκόπου Elabe, ενώ για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 289.
Ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του αναμένεται να κερδίσουν από 90 και 130 έδρες.
Το γαλλικό σύνταγμα επιτρέπει η προεδρία και η Εθνοσυνέλευση, κατ’ επέκταση η κυβέρνηση να ελέγχονται από διαφορετικά κόμματα, αν και αυτό συμβαίνει λιγότερο συχνά από ό,τι στις ΗΠΑ.
Η τελευταία φορά που υπήρξε “συγκατοίκηση” στη Γαλλία ήταν το 1997, όταν ο προερχόμενος από την κεντροδεξιά πρόεδρος Ζακ Σιράκ, προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις οποίες έχασε την πλειοψηφία του. Κατά συνέπεια αναγκάστηκε να ορίσει πρωθυπουργό τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Όταν υπάρχει “συγκατοίκηση”, ο πρόεδρος ελέγχει την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, ενώ ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τομείς εσωτερικής πολιτικής όπως η υγεία και Τι η εκπαίδευση.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας