Διεθνή

Πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα: Οπισθοχώρηση της Τουρκίας στα πολιτικά κριτήρια

Πρέσβης της ΕΕ στην Άγκυρα: Οπισθοχώρηση της Τουρκίας στα πολιτικά κριτήρια

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής

Για οπισθοχώρηση στους τομείς του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, οι οποίες καταγράφονται στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνει λόγο ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία πρέσβης Νικολάους Μέγερ Λάντρουτ και σημειώνει ότι η μπάλα βρίσκεται στο «γήπεδο της Τουρκίας» όσον αφορά την εφαρμογή των πολιτικών κριτηρίων για την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Παράλληλα, τονίζει ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει από το 2020 τη συμφωνία επανεισδοχής των παράτυπων μεταναστών, παρά τη μείωση του αριθμού των διελεύσεων προς την Ελλάδα.

«Τα πολιτικά κριτήρια είναι ουσιώδη στη διαδικασία ένταξης και αν δούμε οπισθοχώρηση σε αυτά τα κριτήρια, θα δούμε μεγαλύτερη απόκλιση. Εναπόκειται στην Τουρκία να επιστρέψει στην ενταξιακή διαδικασία. Η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί πώς θέλει να ανταποκριθεί στα ζητήματα που θίγονται στην έκθεσή μας. Όπου αυτό δεν γίνεται, το αποτέλεσμα είναι, όπως λέτε, η ενταξιακή διαδικασία να βρίσκεται σε αναμονή» δηλώνει ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ στην Άγκυρα, σε συνέντευξή του στον τουρκικό ενημερωτικό δικτυακό τόπο Τ24.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία παρατηρεί επίσης ότι η Άγκυρα έκανε για ορισμένο χρονικό διάστημα αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε με τη συμφωνία του 2016 για την επανεισδοχή πολιτών τρίτων χωρών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αλλά σταμάτησε το 2020. «Με άλλα λόγια, οι αιτούντες άσυλο δεν έχουν επιστρέψει από τα ελληνικά νησιά εδώ και τέσσερα χρόνια».

Στην επισήμανση της διπλωματικής συντάκτριας του Τ24, Τζανσού Τσαμλίμπελ, ότι η Ελλάδα δεν αναφέρει μεγάλο αριθμό αιτούντων άσυλο που περνούν από την Τουρκία, ο Γερμανός διπλωμάτης απαντά: «Όσον αφορά αυτή τη συμφωνία για το μεταναστευτικό, επιτρέψτε μου να πω ότι οι βάσεις για τη συνεργασία με στόχο τη μείωση της μετανάστευσης, και επομένως τη μείωση του αριθμού των θανάτων και της δυστυχίας στο Αιγαίο, υπάρχουν. Σε αυτή τη διαδικασία υπήρξε μεγάλη υποστήριξη από την ΕΕ προς την Τουρκία για να αντιμετωπίσει αυτό το βάρος. Σήμερα η εικόνα δεν είναι τόσο καθαρή όσο λέτε, είναι λίγο πιο περίπλοκη. Σας προτείνω να ρίξετε μια πιο λεπτομερή ματιά στο ποιος πήρε πίσω πότε και πόσοι επέστρεψαν εθελοντικά».

Ο ίδιος χαρακτηρίζει στη συνέχεια σημαντική την ανανεωμένη συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των ακτοφυλάκων και των συνοριοφυλάκων της Τουρκίας και των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών (Βουλγαρία, Ελλάδα, αλλά και Ιταλία). «Βλέπουμε λιγότερες αφίξεις από την Τουρκία, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν αφίξεις. Δεν είναι μηδενικές, αλλά φυσικά είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν αυτά τα μεταναστευτικά προβλήματα» προσθέτει και, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Νοέμβριο έλαβε χώρα ένας διάλογος υψηλού επιπέδου μεταξύ του Επιτρόπου της ΕΕ και του νέου υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα ένας δεύτερος διάλογος σε αυτό το επίπεδο για να γίνει αυτή η συνεργασία πιο συγκεκριμένη και πιο αποτελεσματική.

Ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι μέσα σε μόλις ένα χρόνο οι αιτήσεις πολιτικού ασύλου από Τούρκους πολίτες σε χώρες τις ΕΕ ήταν περισσότερες από 100.000 και τονίζει ότι πριν από τέσσερα χρόνια δεν υπήρχε ένας τόσο υψηλός αριθμός Τούρκων πολιτών που αιτούνται άσυλο. Παρατηρεί ωστόσο ότι μόνο το 20% των αιτήσεων αυτών έγινε δεκτό.

Τέλος, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Τουρκία πρέσβης Νικολάους Μέγερ Λάντρουτ παρατηρεί ότι η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ είναι μια μακρά διαδικασία, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η κατάσταση κάθε χώρας είναι διαφορετική. «Αν τα κριτήρια πληρούνται γρήγορα, η διαδικασία είναι γρήγορη- αν τα κριτήρια πληρούνται αργά ή καθόλου, η διαδικασία είναι αργή […] Στην περίπτωση της Τουρκίας, αυτό που είναι καθοριστικό αυτή τη στιγμή είναι αν θα πληρούνται τα κριτήρια ή όχι, αλλά φυσικά στο τέλος αυτό θα είναι μια πολιτική απόφαση» καταλήγει ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments