Οικονομία

Ενεργειακές ευκαιρίες για την Ελλάδα προσφέρει η Βόρεια Αφρική

Ενεργειακές ευκαιρίες για την Ελλάδα προσφέρει η Βόρεια Αφρική

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Αν και η στρατηγική της Ελλάδας παραμένει επικεντρωμένη στην Ευρώπη, όλο και περισσότερο στρέφεται προς χώρες όπως η Αίγυπτος, το Μαρόκο και η Αλγερία. Τι αναφέρει ο CEO της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.

Προς τη Βόρεια Αφρική ανοίγεται το ενεργειακό κάδρο της χώρας, καθώς η Σαχάρα και οι επενδυτές από την περιοχή προσφέρουν νέες λύσεις στις προκλήσεις που απαιτεί η πράσινη μετάβαση.

Αν και η στρατηγική της Ελλάδας παραμένει επικεντρωμένη στην Ευρώπη, όλο και περισσότερο στρέφεται προς χώρες όπως η Αίγυπτος, ενώ το Μαρόκο και η Αλγερία επίσης προσφέρουν ισχυρές προοπτικές και αναπτυσσόμενη δυναμική στην παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Αναλυτές τονίζουν ότι όποια σχέδια προετοιμάζονται με στόχο την αξιοποίηση των φυσικών πόρων που διαθέτει η Βόρεια Αφρική εμπεριέχουν πολιτικό ρίσκο και βασίζονται σε ένα μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μια αυξημένη κινητικότητα γύρω από το θέμα στην Αθήνα, με βήματα να ολοκληρώνονται σχετικά με την διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου και συζητήσεις που εστιάζονται σε νέα έργα CCS, όπου συλλέγεται και αποθηκεύεται διοξείδιο του άνθρακα.

Πριν από λίγες ημέρες, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης στο πλαίσιο της διοργάνωσης της Eurelectric και στο podcast Redefining Energy, μίλησε για την μεγάλη αξία που έχει η περιοχή.

«Μπορούμε να περιμένουμε πολλά από τη Βόρεια Αφρική», τόνισε ο κ. Στάσσης, καθώς αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου (GREGY) που σχεδιάζει η εταιρεία ELICA. Πρόκειται για ένα έργο που «έχει νόημα για το μέλλον», όπως ανέφερε, ενώ στη συνέχεια διερωτήθηκε «γιατί να μην δημιουργήσουμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές εκεί και να μεταφέρουμε την ενέργεια από εκεί στην άλλη πλευρά».

Η Βόρεια Αφρική προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα που δύσκολα βρίσκονται αλλού. Για παράδειγμα, τα ηλιακά πάνελ στην περιοχή παράγουν έως και τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από ό,τι στην Ευρώπη ενώ στη Βόρεια Αφρική προσφέρεται πολύ περισσότερος χώρος για έργα ΑΠΕ από την πυκνοκατοικημένη Ευρώπη. Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που εξετάζει την Βόρεια Αφρική με ενδιαφέρον.

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι λέγεται ότι φιλοδοξεί την έναρξη ενός φιλόδοξου σχεδίου με στόχο την ενίσχυση των εισαγωγών στην Ευρώπη φθηνής πράσινης ενέργειας που παράγεται στη Βόρεια Αφρική. Παράλληλα, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ιταλία έχουν υπογράψει κοινή δήλωση προθέσεων για την ανάπτυξη ενός προηγμένου διαδρόμου εισαγωγής υδρογόνου από τη Βόρεια Αφρική που θα συνδέει τις τρεις χώρες.

Τα έργα

Η αγορά έχει το ενδιαφέρον της στραμμένο στο έργο GREGY – Green Energy Interconnector που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW. Πρόκειται για ένα έργο που αναπτύσσεται από την εταιρεία Elica Mediterranean Electrical Interconnection S.M. S.A., μέλος του Ομίλου Κοπελούζου, με προϋπολογισμό 4 δις ευρώ.

Πριν από δύο εβδομάδες περίπου έληξε η προθεσμία για την υποβολή ενδιαφέροντος για τις οριστικές μελέτες του έργου. Οι προσκλήσεις αφορούν καταρχήν τις απαραίτητες μελέτες για την οριστικοποίηση της βέλτιστης επιλογής της όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου και των σημείων προσαιγειάλωσης στις δύο χώρες, καθώς και την «Τεχνική ανάλυση του έργου και τις μελέτες υπολογισμού δεικτών οφέλους και ανάλυση κόστους-οφέλους για το έργο διασύνδεσης».

Σύντομα, επίσης, αναμένεται ο ΑΔΜΗΕ να ολοκληρώσει την επενδυτική πρόταση συμμετοχής στον project promoter του έργου, δηλαδή στην Elica. Υπενθυμίζεται πως το έργο «GREGY» έχει υπαχθεί και περιλαμβάνεται στον 1ο κατάλογο PCI/PMI της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των συστημάτων ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου και της Ελλάδας για τη μεταφορά 100% πράσινης ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

CCS (Carbon Capture and Storage)

Ένας ακόμα τομέας όπου εξετάζεται μια στενότερη συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου είναι στα έργα CCS, όπου συλλέγεται διοξείδιο του άνθρακα.

Όπως επισήμανε σε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η Ελλάδα και η Αίγυπτος βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο συζητήσεων για την ανάπτυξη συνεργασίας στο CCS με δεδομένο ότι η Αίγυπτος διαθέτει τους γεωλογικούς σχηματισμούς που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τέτοιες υποδομές.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι σημαντικό να υπάρχει πρόβλεψη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε υποδομές CCS να μπορούν να δημιουργηθούν και σε τρίτες χώρες όπως η Αίγυπτος και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Σε τεχνικό επίπεδο, πρόκειται για ένα από τα πιο δύσκολα έργα της πράσινης μετάβασης σε έναν κλάδο όπου οι νότιες ευρωπαικές χώρες έχουν μείνει πίσω σε σχέση με τον βορρά.

Στην συνέχεια ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, υπογράμμισε ότι η ανάγκη για κατασκευή υποδομών δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα δεν μπορεί να καλυφθεί, αποκλειστικά, από κράτη-μέλη της ΕΕ και για αυτό πρέπει να συμπεριληφθούν στην ευρύτερη στρατηγική της ΕΕ οι συνεργασίες με άλλες χώρες της Μεσογείου.

ΠΗΓΗ/Στέλιος Μπούρας/businessdaily.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments