Οικονομία

Κάλπες για δύο στις 18 Ιουνίου στον ΣΕΒ

Κάλπες για δύο στις 18 Ιουνίου στον ΣΕΒ

Πηγή Φωτογραφίας: Συνέντρυξη τύπου του προέδρου του Συνδέσμου επιχειρήσεψν και βιομηχανιών για τις Ευρωεκλογές με τίτλο " Ευρωεκλογές 2019: για μια Ευρώπη με ευκαιρίες για όλους: Προτεραιότητες της επιχειρηματικής κοινότητας για την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο 2019- 2024." .(EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Γυναίκα διεκδικεί το τιμόνι των βιομηχάνων - 31 επιχειρηματίες στη μάχη του σταυρού για μια θέση στο ΔΣ - Η συμμετοχή της περιφέρειας και των μικρομεσαίων κρίνουν το αποτέλεσμα και την επόμενη μέρα του «αθηνοκεντρικού» ΣΕΒ

Στα ταραγμένα νερά της πολιτικής ζωής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση και στη χώρα μας, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έρχονται να συμπλεύσουν οι έλληνες επιχειρηματίες και βιομήχανοι οι οποίοι την Τρίτη 18 Ιουνίου στήνουν κάλπες για να αποφασίσουν ποιος θα τους εκπροσωπεί στον ΣΕΒ την επόμενη διετία. Η αναμέτρηση αυτή στον μεγαλύτερο φορέα εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας δεν θυμίζει τίποτε από τα παλιά. Οπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την ιστορία και έχουν ζήσει τα παρασκήνια της οδού Ξενοφώντος, στο ιδιόκτητο κτίριο όπου εδρεύει το κλειστό κλαμπ των βιομηχάνων τα τελευταία 70 χρόνια (από το 1954), αυτές οι εκλογές αποτελούν αναμφιβήτητα ορόσημο για τον ίδιο τον ΣΕΒ, καθώς συντελούνται μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα: Είναι η «πρώτη φορά» που τα 700 μέλη του Συνδέσμου καλούνται να εκλέξουν πρόεδρο ανάμεσα σε δύο υποψηφιότητες. Είναι η «πρώτη φορά» που μια γυναίκα επιχειρηματίας διεκδικεί τη θέση του προέδρου και μάλιστα απέναντι σε έναν επιχειρηματία εκλεκτό της απερχόμενης διοίκησης.

Είναι η «πρώτη φορά» που μετά από 117 χρόνια στήνονται κάλπες και καλούνται τα μέλη να ψηφίσουν όχι μόνο για πρόεδρο, αλλά και για τη θέση των αντιπροέδρων, του γενικού γραμματέα, του ταμία και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ανάμεσα σε συνολικά 31 υποψηφιότητες. Είναι η «πρώτη φορά» που δεν στήνονται συμβολικά κάλπες για να επικυρωθεί απλώς η επιλογή τού ενός και μοναδικού υποψήφιου προέδρου από την απερχόμενη ηγεσία του Συνδέσμου. Με άλλα λόγια, είναι η «πρώτη φορά» που ο ΣΕΒ προχωράει σε πραγματικές εκλογές. Σε αυτές, όπως είναι γνωστό, θα αναμετρηθούν η Ιουλία Τσέτη της Unipharma, η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί την ηγεσία στον κορυφαίο συνδικαλιστικό φορέα των βιομηχάνων και των εργοδοτικών οργανώσεων της χώρας, και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita, ο οποίος επενδύει στον κλάδο των τροφίμων μέσω ενός fund που έχει συστήσει μετά την πώληση της εταιρείας του στη Modelez.

Τελευταία του κίνηση στο επιχειρηματικό στερέωμα ήταν η εξαγορά του 75% της καραμελοποιίας «Λάβδας» από την ΙΟΝ, στην οποία συμμετέχει το fund του κ. Θεοδωρόπουλου. Πωλητές ήταν ο ίδιος ο κ. Θεοδωρόπουλος, ο οποίος κατείχε εδώ και χρόνια το 25% της καραμελοποιίας, καθώς και η οικογένεια Λάβδα. Remaining Time-0:20 Fullscreen Mute Παράλληλα με τη μονομαχία Τσέτη – Θεοδωρόπουλου για τη θέση του προέδρου, συνολικά 31 μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας και του κόσμου των επιχειρήσεων και των τραπεζών θα δώσουν τη μάχη του σταυρού για την εκλογή στις θέσεις των αντιπροέδρων και των μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ. Από αυτούς πολλοί είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, όπως ο πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ενώ 24 υποψήφιοι διεκδικούν 14 θέσεις απλού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο. Αντιπρόεδροι, Γενικός Γραμματέας, Ταμίας Πέραν των μονομάχων για την προεδρία, υποψήφιοι για τις θέσεις αντιπροέδρων είναι τρεις: η Ουρανία Αικατερινάρη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ο Ευτύχιος Βασιλάκης της Aegean και ο Ανδρέας Σιάμισης της HELLENIQ ENERGY Μοναδική υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα είναι η Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου από τον Ομιλο ΤΙΤΑΝ, αδελφή του νυν προέδρου Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.

Επίσης, μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του ταμία είναι ο Μάρκος Βερέμης από την Upstream. Τα μέλη του ΔΣ Για τις 14 θέσεις μέλους του ΔΣ, έχουν κατατεθεί 24 υποψηφιότητες, οι εξής: Πέγκυ Αντωνάκου της Google Hellas Κώστας Βαμβακάς της VK PREMIUM Δημήτρης Γιαννακόπουλος της ΒΙΑΝΕΞ Πάρης Γραβουνιώτης της ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Καλλίνικος Καλλίνικος της GOLDAIR CARGO Νάγια Καλογεράκη της Coca-Cola HBC Ιωάννης Καραγιάννης της OLYMPIA GROUP Νικόλαος Καυκάς της ΚΑΥΚΑΣ Β. Ματίνα Κοιλιάρη της SABO Εφη Κουτσουρέλη της QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Πάνος Κυριακόπουλος της ΧΡΥΣΟΣ ΟΔΗΓΟΣ Πέτρος Μαντάς της ΠΑΣΕΒΙΠΕ Φιλίππα Μιχάλη της NN ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗΣ Κωνσταντίνος Νεμπής της ΟΤΕ ACADEMY Λάμπρος Παπακωνσταντίνου της IDEAL HOLDINGS Αριστοτέλης Παντελιάδης της METΡO Μαρία Πασχαλίδου της GRANTEX Γεώργιος Περιστέρης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Δημήτρης Σαμαράς της ΣΑΜΑΡΑΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ – Σύμβουλοι Μηχανικοί Κυριάκος Σαμπατακάκης της ACCENTURE Μενέλαος Τασόπουλος της ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ Θεόδωρος Τρύφων της ELPEN Ευάγγελος Χρυσάφης της METLEN Energy & Metals Βασίλειος Ψάλτης της ALPHA BANK Η απόρριψη της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας Ενόψει των εκλογών, στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν 700 μέλη, βιομηχανίες και επιχειρήσεις από όλη την Ελλάδα (οι μισές έχουν έδρα την Αττική) για πρώτη φορά τέθηκε το ζήτημα πώς θα ψηφίσουν τα μέλη που βρίσκονται στην περιφέρεια, από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και από τη Ρόδο μέχρι την Κέρκυρα.

Προτάθηκε να επιτραπεί για πρώτη φορά η ηλεκτρονική ψηφοφορία, ωστόσο η παλιά φουρνιά του ΣΕΒ απέρριψε τη λύση αυτή. Κατόπιν τούτου, η υποψήφια για την προεδρία κυρία Τσέτη αναφέρθηκε δημόσια στην απόφαση της απερχόμενης διοίκησης για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία μόνο με φυσική παρουσία ή εξουσιοδότηση, σημειώνοντας τα εξής: «Θεωρώ ότι στην εποχή της τεχνολογίας, ιδιαίτερα όταν ο ΣΕΒ έχει στην οικογένειά του τόσες πολλές νεοφυείς και start up επιχειρήσεις που παράγουν έξυπνη τεχνολογία, μα τέτοια απόφαση είναι ασύμβατη ως προς το προφίλ του, με αποτέλεσμα να κατατάσσει τις επιχειρήσεις σε μέλη δύο ταχυτήτων». Οι ρυθμιστές Για όσους αρέσκονται σε στοιχήματα, το στοίχημα των εκλογών στον ΣΕΒ θα κριθεί εν τέλει από το πόσα μέλη θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Στο σενάριο της μεγάλης συμμετοχής, αυτοί που θα κρίνουν την έκβαση του αποτελέσματος είναι οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην ελληνική περιφέρεια. Οι ξεχασμένοι, όπως λένε οι ίδιοι. Το ερώτημα πλέον είναι πόσοι θα συμμετέχουν (θα έχουν φυσική παρουσία) στη γενική συνέλευση, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής την Τρίτη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments