Άδωνις Γεωργιάδης: Στα 4 χρόνια η παραμονή των γιατρών σε άγονες περιοχές [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Στη μείωση του χρόνου παραμονής των γιατρών σε άγονες περιοχές προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το αν θα μειωθεί η υποχρεωτική παραμονή των γιατρών σε άγονες περιοχές, ο υπουργός Υγείας απάντησε πως «σήμερα, η παραμονή των γιατρών σε άγονες περιοχές είναι στα πέντε χρόνια. Σκέφτομαι να το κάνω τέσσερα χρόνια και η μείωση αυτή να γίνει ένα πρόσθετο κίνητρο για τους γιατρούς για τις άγονες περιοχές».
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας περιοχών που χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές, με απόφαση του διοικητικού τους συμβουλίου και ύστερα από άγονη προκήρυξη, οι θέσεις που κενώνονται μπορεί να προκηρύσσονται σε ανώτερο βαθμό.
Οι θέσεις ιατρών ΕΣΥ που προκηρύσσονται με βάση αυτό το καθεστώς, μπορούν να πληρωθούν από ιατρούς χωρίς τον περιορισμό χρόνου προϋπηρεσίας στην ειδικότητα, αλλά με την υποχρέωση παραμονής στη θέση αυτή επί πενταετία.
Αναφερθείς, εν συνεχεία, στις δομές και υπηρεσίες υγείας στον τουρισμό κατά τους θερινούς μήνες, ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως «φέτος, στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον τουρισμό κατά τους θερινούς μήνες, θα είμαστε καλύτερα από πέρυσι. Αυξάνουμε το κίνητρο για τους γιατρούς που θέλουν να πάνε σε νησί. Τους δίνουμε επιπλέον 2.100 ευρώ μηνιαίως Και επίσης, τους καλύπτουμε το ενοίκιο, μετά από σχετικές συζητήσεις που είχα με τους δημάρχους των νησιών μας. Με αυτούς τους τρόπους, ενισχύουμε σημαντικά και ουσιαστικά το εισόδημα των γιατρών».
«Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει έλλειμμα γιατρών στα νησιά μας. Εμείς, ωστόσο, τους δίνουμε περισσότερα υλικά και οικονομικά κίνητρα και καθιστούμε τις θέσεις περισσότερο ελκυστικές».
Ακόμη, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το ΑΣΕΠ πρέπει να γίνει πιο γρήγορο, υποστηρίζοντας ότι «τον ΑΣΕΠ και τον κ. Παπαιωάννου τους σέβομαι απολύτως. Όμως η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να επιταχύνει τις διαδικασίες. Για παράδειγμα, υπάρχει ένας εν εξελίξει διαγωνισμός για 2.500 νοσηλευτές. Ο διαγωνισμός αυτός θα έπρεπε κανονικά να έχει λήξει, να έχει ολοκληρωθεί, αλλά συνεχίζει να βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτό το ζήτημα πρέπει να το λύσουμε. Προς χάριν της διαφάνειας, δεν πρέπει να σταματούν να λειτουργούν τα νοσοκομεία. Μια διαφανής διαδικασία πρέπει να είναι και γρήγορη. Με ανησυχεί μια διαδικασία που, αντί να διαρκεί πέντε μήνες, διαρκεί δεκαπέντε μήνες. Εύχομαι ο υπουργός Δικαιοσύνης να βρει τη λύση να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Επαναλαμβάνω πως υπερασπίζομαι τον ΑΣΕΠ. Αλλά πρέπει η κυβέρνηση να βρει τις μεθόδους που θα καταστήσουν πιο γρήγορες οι διαδικασίες».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας