Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Ποιοι πήραν πρόσκληση και ποιοι όχι για την πρώτη Διάσκεψη του Ινστιτούτου

Αλέξης Τσίπρας: Ποιοι πήραν πρόσκληση και ποιοι όχι για την πρώτη Διάσκεψη του Ινστιτούτου

Πηγή Φωτογραφίας: [370254] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με το βλέμμα στις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς

Παρεμβάσεις αλλά και παρουσίες κορυφαίων εκπροσώπων της ελληνικής αριστεράς και κεντροαριστεράς περιλαμβάνει η διήμερη διάσκεψη του ινστιτούτου του Αλέξη Τσίπρα η οποία ανοίγει το μεσημέρι τις πύλες της στο Ωδείο Αθηνών ενώ έχει ανάψει για τα καλά η συζήτηση σχετικά με τον νέο φορέα αλλά και το πρόσωπο του πολιτικού ηγέτη που θα ξαναδώσει κυβερνητική προοπτική στον ευρύτερο χώρο.

Στη διήμερη συζήτηση που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση ακριβώς έξι ετών από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παρέμβουν σειρά κορυφαίων στελεχών της αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Πέραν του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, θα μετέχουν σε συζητήσεις ο πρώην πρωθυπουργός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκος Κοτζιάς, καθώς και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος τοποθετήθηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα σχετικά με τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Οι προσκλήσεις και οι απουσίες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, όμως, και οι προσκλήσεις που απεύθυνε το ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα στους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς.

Ειδικότερα έχει προσκληθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και ο επικεφαλής της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης. Αντίθετα δεν προσκλήθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ως προς τους υπόλοιπους χώρους το Ινστιτούτο προσκάλεσε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν προσκλήθηκαν οι πρόεδροι των ακροδεξιών κομμάτων.

Η πρόσκληση του Αλέξη Χαρίτση και η ταυτόχρονη μη πρόσκληση της Ζωής Κωνσταντοπούλου σχολιάστηκαν ως ενδεικτικές του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο φαίνεται να οραματίζεται ο κ. Τσίπρας τη συζήτηση για τη συνεννόηση της κεντροαριστεράς σε σύγκριση με την Κουμουνδούρου. Επισημαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά κάθε διαλόγου με τη Νέα Αριστερά εξαπολύοντας μάλιστα φραστικές επιθέσεις εναντίον της ενώ αντίθετα έχει απευθύνει προσκλητήριο στην κυρία Κωνσταντοπούλου.

Συνένωση δυνάμεων

Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας έχει καλέσει επανειλημμένως τους αρχηγούς των κομμάτων της αριστεράς και της κεντροαριστεράς να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της ακροδεξιάς η οποία επιχειρεί να αναδειχθεί σε αντίπαλο πόλο της κεντροδεξιάς στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

«Καθώς η ακροδεξιά δυναμώνει, οι δημοκρατικοί, μετριοπαθείς -και ιδιαίτερα οι προοδευτικοί- ηγέτες πρέπει να συνεργαστούν και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να αντιταχθούν στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση» τόνισε ο κ. Τσίπρας σε πρόσφατο κοινό άρθρο του με τον πρώην πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και η εν λόγω συζήτηση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της διήμερης διάσκεψης που αρχίζει το μεσημέρι στο Ωδείο Αθηνών.

Πηγή: naftemporiki.gr//Μιχάλης Χατζηκωνσταντίνου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments