Πολιτική

Η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν και ο ρόλος Μητσοτάκη

Η υποψηφιότητα φον ντερ Λάιεν και ο ρόλος Μητσοτάκη

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ (1η ΜΕΡΑ) (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής η πρώτη συζήτηση για την ανανέωση της θητείας της φον ντερ Λάιεν.

Μια εβδομάδα μετά τις ευρωεκλογές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συγκεντρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να βάλουν σε μια σειρά τη συζήτηση για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα. Σε αυτή τη συζήτηση που μοιάζει να μπαίνει σε μια σειρά, κεντρικό ρόλο θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς μαζί με τον Πολωνό ομόλογο του Ντόναλντ Τουσκ θα είναι οι δύο διαπραγματευτές του ΕΛΚ, με δεδομένο ότι ήταν και οι δύο ηγέτες κομμάτων που στήριξαν την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν.

Μετά την σαφή νίκη του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές και την διατήρηση της θέσης του ως μεγαλύτερης ευρωπαϊκής δύναμης, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι η Γερμανίδα πολιτικός θα επανεκλεγεί για μια δεύτερη θητεία. Η πολιτική συμφωνία για αυτό φαίνεται να έχει ήδη επιτευχθεί, με τις παρασκηνιακές συζητήσεις που έχουν προηγηθεί. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η κυρία Φον ντερ Λάιεν αναμένεται να εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο στις 17 Ιουλίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν το καλοκαίρι.

Αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μπορεί να άλλαξε τη συζήτηση για τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι λεπτομέρειες είναι αυτές που πρέπει να εξεταστούν. Ο κ. Μητσοτάκης θα επικεντρωθεί σε αυτές, ξεκινώντας από τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ πριν την ευρωπαϊκή Σύνοδο. Σε αυτή τη συνάντηση, θα συζητηθούν πολιτικές προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία, όπως η κατανομή των πόρων της ΚΑΠ, η ευρωπαϊκή άμυνα και το μέλλον του Ταμείου Ανάκαμψης, με την κυρία Φον ντερ Λάιεν και τον κ. Τουσκ.

Από εκεί και μετά, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες επί τάπητος. Φερ ειπείν, το ΕΛΚ επιδιώκει να ελέγξει την Κομισιόν και την πλειοψηφία των καίριων χαρτοφυλακίων. Παράλληλα, παίρνουν και την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου με τη Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα να βαίνει προς ανανέωση θητείας. Σε αυτή την εξίσωση, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προστεθεί και ένας Έλληνας αντιπρόεδρος από τη ΝΔ, με πιθανότερο όνομα αυτό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς τα ηνία της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ ανέλαβε η Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Οι Σοσιαλιστές επιθυμούν να αναλάβουν την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία έχει ελεγχθεί από τον Ιταλό Ρομάνο Πρόντι. Ο πιθανός υποψήφιος είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, αν και υπάρχουν φωνές εντός του ΕΛΚ που ζητούν μια μη πενταετή θητεία για αυτόν, με σκοπό την αλλαγή μετά από 2,5 χρόνια. Οι φιλελεύθεροι του Μακρόν κατέλαβαν την τρίτη θέση σε ισχύ, αλλά με μειωμένη επιρροή, και φαίνεται ότι θα αναλάβουν την ηγεσία του ΝΑΤΟ με τον Ολλανδό Μαρκ Ρούτε και πιθανώς το χαρτοφυλάκιο του Ύπατου Αρμοστή, με την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλας να είναι πιθανή υποψήφια για τη διαδοχή του Ζοζέπ Μπορέλ. Τέλος, οι Πράσινοι, που είναι απαραίτητο να συμμετάσχουν στη συμφωνία για να έχουν ικανοποιητική εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, επιθυμούν ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην Επιτροπή, όπως αυτό της Ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments