Πολιτική

Κεντροαριστερά: Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες

Κεντροαριστερά: Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες

Πηγή Φωτογραφίας: [369795] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ECONOMIST (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Ηγετικές φιλοδοξίες στον προοδευτικό χώρο.

Η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα της ευρωκάλπης και το μετέτρεψε σε ανασχηματισμό ανακατεύοντας ξανά το ρόστερ της τελευταίας πενταετίας. Μπορεί οι απώλειές της Νέας Δημοκρατίας να ήταν μεγαλύτερες από εκείνες όλων των άλλων κομμάτων μαζί αλλά το 41% της εθνικής κάλπης της έδωσε την πολυτέλεια να τις υποστεί σχετικά ανώδυνα.

Πολύ περισσότερο που το μεγαλύτερο μέρος των πρώην ψηφοφόρων της προτίμησε να εκφράσει τη δυσανασχέτηση του απέχοντας και όχι επιλέγοντας κάποιον άλλο συνδυασμό. Με τη φράση «Πιο γρήγορα, με λιγότερα λάθη και χωρίς καθυστερήσεις» ο πρωθυπουργός έσπευσε να κλείσει το θέμα.

Παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι υποστήριξαν κυρίως τις δεξιές δυνάμεις, αυτό δεν φάνηκε να ανησυχεί τον ηγέτη του κόμματος του δημόσια. Ιστορικά, η υποτίμηση της Ακροδεξιάς έχει αποδειχθεί μοιραία.

Κανένα κόμμα στην Κεντροαριστερά δεν κατάφερε να επιτύχει τους στόχους του. Παρόλα αυτά, οι ηγέτες τους μετέτρεψαν την αποτυχία αυτή σε μια ακόμα αισιόδοξη στιγμή στην πορεία τους.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ερμήνευσε την ψήφο ως έκφραση εμπιστοσύνης για το έργο του, ενώ ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την αντιλήφθηκε ως ένα μικρό ανοδικό βήμα. Ακόμα και αν οι ψηφοφόροι που αρνήθηκαν να ψηφίσουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία δεν βρήκαν το δρόμο προς τη δική τους κάλπη, αυτό δεν επηρέασε την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία τους.

Η πρώτη μετεκλογική έρευνα στην Κεντροαριστερά έδειξε ότι μόνο το 21,9% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 26,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έμειναν ικανοποιημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι εσωκομματικές συζητήσεις έχουν φουντώσει και αυτό είναι αναμενόμενο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει σχεδόν κανέν διάλογο και αυτό είναι εμφανές από το σύνθημα “Κάτω τα χέρια από τον Κασσελάκη”. Ωστόσο, η συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε με λάθος προεκτάσεις.

Ορισμένοι προτείνουν αλλαγή στην ηγεσία ως λύση για την αδράνεια, ενώ άλλοι προτείνουν πολιτική συζήτηση χωρίς να αναφέρονται στις ευθύνες για την παρούσα κατεύθυνση. Φαίνεται σαν να πιστεύουν ότι ένας νέος ηγέτης μπορεί να φέρει αυτόματα αλλαγή ή ότι ο ίδιος ο ηγέτης μπορεί να παρουσιάσει πειστικά ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο.

Οι κεντροαριστεροί ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν θετικά στην ανάγκη συνεργασίας των κομμάτων της Κεντροαριστεράς, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ισχυρή εναλλακτική πρόταση έναντι της ΝΔ. Ωστόσο, δεν υπάρχει συμφωνία σχετικά με τα συγκεκριμένα κόμματα που θα συνεργαστούν, καθώς υπάρχουν αλληλοαποκλεισμοί στις απαντήσεις. Αυτό είναι απόλυτα λογικό, καθώς θα πρέπει να συνεργαστούν πολιτικές δυνάμεις που προσπάθησαν να διασώσουν τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, με δυνάμεις που τις κατηγόρησαν και οδήγησαν τη χώρα στην έξοδο από την Ευρωζώνη. Η ίδρυση νέων κομμάτων που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απειλή, ειδικά όταν οι περισσότεροι εξακολουθούν να επαινούν την κυβέρνηση Τσίπρα, την οποία υπηρέτησαν με αφοσίωση οι υπουργοί τους.

Τα πράγματα είναι πιο περιπλεγμένα στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την παρέμβαση του Χάρη Δούκα που ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες, στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη κάνουν λόγο για εσωστρέφεια που πληγώνει την παράταξη. «Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, χρειάζεται πρώτα το ίδιο να ανασυνταχθεί. Να μην ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε το λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας» σημειώνει στην Καθημερινή ο Χάρης Δούκας.

«Εκλέχτηκε και τον επέλεξαν οι Αθηναίοι για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Έχει ακόμα 4,5 χρόνια θητεία και νομίζω ότι προτιμητέο θα ήταν ή σκόπιμο να επικεντρωθεί στα προβλήματα που έχουν οι πολίτες. Από κει και πέρα ο καθένας φυσικά κρίνεται για τις πράξεις του και τα λόγια του» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας.

Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ η κάθε πλευρά διαμορφώνει τη στρατηγική της.

«Η γνώμη μου, που έχω πει και στον πρόεδρό μου, πρέπει απενεχοποιημένα και αποδραματοποιημένα να συζητήσουμε για τα θέματα που απασχολούν το κάθε στέλεχος στα αρμόδια όργανα» σχολίασε η γραμματέας του κόμματος Ευαγγελία Λιακούλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments