Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ανοίγει τα χαρτιά του

ΠΑΣΟΚ: Ο Ανδρουλάκης ανοίγει τα χαρτιά του

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τα νέα δεδομένα μετά την παρέμβαση Δούκα.

Όλοι ξορκίζουν την εσωστρέφεια στο ΠΑΣΟΚ, ωστόσο μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία καθώς κάθε ώρα που περνά, βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη δίνη των εσωκομματικών συγκρούσεων μετά τις ευρωεκλογές και τις αιτιάσεις κορυφαίων στελεχών για εκλογή ηγεσίας «εδώ και τώρα».

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονη κινητικότητα με τηλεφωνήματα, μυστικά ραντεβού, βολιδοσκοπήσεις, συνεννοήσεις, παζάρια για αλλαγή στρατοπέδων αλλά και συμμαχίες. Όλοι αναμένουν τις κινήσεις του κ. Ανδρουλάκη ο οποίος θα ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα, με τη συνέντευξή του στην ΕΡΤ και στον Γιώργο Κουβαρά, δύο 24ωρα πριν ξεκινήσει το κρίσιμο Πολιτικό Συμβούλιο όπου θα διεξαχθεί η πρώτη εσωκομματική «αναμέτρηση».

Η αρχική άποψη της Χ. Τρικούπη είναι «διαδικασίες με βάση το καταστατικό» που σημαίνει τον Οκτώβριο του 2025. Είναι προφανές ότι ένα τέτοιο κλίμα δεν μπορεί να σέρνεται επί ενάμιση χρόνο, ως εκ τούτου, άπαντες αναμένουν μια συμβιβαστική λύση περί τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2024.

Η τολμηρή πρόταση να στηθούν αιφνιδιαστικά κάλπες μέσα στον Ιούλιο, που δέχθηκε ως εισήγηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δείχνει να «καίγεται» καθώς άπαντες την απορίπτουν λόγω φόβου μικρής συμμετοχής. Οι αμφισβητίες απαντούν «εκλογές όποτε θέλει, μέσα στο 2024 εκτός φυσικά από Ιούλιο-Αύγουστο». Υπάρχει ακόμη σκέψη στη Χ. Τρικούπη να προταθούν εκλογές στην εκπνοή του έτους, , μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και με κλειστή Βουλή, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η οποία ωστόσο επίσης δεν γίνεται δεκτή από τους διαφωνούντες.

Κοινή συνισταμένη όλων είναι η αγωνία για την συμμετοχή στις εκλογές νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ με πήχη τις 270.000 του πρώτου γύρου και των 207.000 του β’ γύρου των εκλογών του 2021 όπου εξελέγη πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Το θέμα δεν είναι ο όποιος νέος αρχηγός να πάρει ένα κόμμα-κέλυφος και να καταστεί… περιπτερούχος» λέει χαρακτηριστικά προβεβλημένο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά «το πώς θα διασφαλιστεί – και από ποιον – η διεύρυνση της παράταξης».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην σύσκεψη που θα έχει σήμερα το πρωί στη Χ. Τρικούπη με τους στενούς του συνεργάτες, θα καταλήξει στην εισήγησή του, σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα.

Έχει σημασία, επίσης, εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφασίσει να κατέβει με συγκεκριμένη εισήγηση στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ή θελήσει να μεταφέρει την μάχη στην Κεντρική Επιτροπή, στις 30 του μηνός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης μελετά ως πρώτη αντίδραση έναν «ανασχηματισμό» σε κόμμα και Κοινοβουλευτική Ομάδα. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος, πικραμένος από εσωκομματικές βολές και απογοητευμένος για το γεγονός ότι δεν κατάφερε να είναι μέσα στην τριάδα των ευρωβουλευτών που εξελέγησαν, καθώς ήρθε έβδομος, έχει λάβει την απόφαση να παραιτηθεί και θα την ανακοινώσει είτε στο Πολιτικό Συμβούλιο είτε στην Κεντρική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου. Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει και σε αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, προτείνοντας άλλον για τη θέση της γραμματέως της ΚΟ Ευαγγελίας Λιακούλη, αλλά και αντικαθιστώντας τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο από την θέση του αντιπροέδρου της Βουλής. Μένει να φανεί εάν ο κ. Ανδρουλάκης ακούσει τις εισηγήσεις αυτές αλλά και εάν – σε ένα ταραγμένο περιβάλλον, όπως αυτό που περιγράψαμε – βρει πρόθυμους αντικαταστάτες των προαναφερθέντων.

Όλα αυτά υπό την σκιά της «πρεμιέρας» για το Ινστιτούτο Αλέξης Τσίπρας, στο οποίο σήμερα και αύριο θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Χάρης Δούκας (είναι άγνωστο ακόμη αν θα παραστεί ο κ. Ανδρουλάκης που έχει επίσης κληθεί), τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τις πιέσεις στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ για κοινή πορεία με το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες ωστόσο απορρίπτει, προσώρας, ο Στέφανος Κασσελάκης. Οι περισσότεροι προεξοφλούν πάντως, ότι ο επόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη τριετία θα κληθεί να αναμετρηθεί με τον κ. Κασσελάκη σε ένα συνέδριο «τύπου Επινέ» (ή με το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, της Φώφης Γεννηματά του 2017) ώστε να αναδειχθεί ο επόμενος ηγέτης της Κεντροαριστεράς που θα αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments