Πολιτική

Πληθαίνουν οι “αρχηγοί” στην Κεντροαριστερά

Πληθαίνουν οι “αρχηγοί” στην Κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: [367978] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕΔΕ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Χάρης Δούκας και Αλέξης Τσίπρας αναζητούν κεντρικούς πολιτικούς ρόλους.

Μεταξύ του Χάρη Δούκα και του Αλέξη Τσίπρα, εκείνος που μπορεί πραγματικά να ηγηθεί ενός αντιμητσοτακικού μετώπου είναι ο Χάρης Δούκας. Μεταξύ του Χάρη Δούκα και κάποιου τρίτου, είναι πιθανό να προκριθεί ο «τρίτος». Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο συνταξιούχος, πλέον, Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πιθανότητες να είναι ο επικεφαλής ενός ενιαίου κόμματος ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, επειδή δεν θα τον αποδεχτούν στο ΠΑΣΟΚ. Ένα νέο κόμμα χρειάζεται νέο όνομα και νέο πρόσωπο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το “όραμα” μιας ενιαίας έκφρασης της κεντροαριστεράς δεν είναι καινούργιο – σχεδιάστηκε λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα αν δεν είχε προηγηθεί η τοξικότητα της περιόδου 2010-2015. Και αυτό ακριβώς είναι το σημαντικό. Ο μεταλλαγμένος, πλέον κεντροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ είχε, τότε, τραυματίσει βαθιά τους σημερινούς δυνητικούς εταίρους του στη μάχη για την ανάκτηση της εξουσίας. Έτσι, τα παλιά πρόσωπα είναι ουσιαστικά ανίκανα να ηγηθούν του νέου καθεστώτος. Από τη μία ή την άλλη πλευρά. Αυτά τα παλιά πρόσωπα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η σχέση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Γιώργου Παπανδρέου χρονολογείται από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρωθυπουργός, φορούσε ζιβάγκο, μιμούνταν τον Ανδρέα στις ομιλίες του και θεωρούσε τον εαυτό του μοναδικό δικαιούχο της πολιτικής κληρονομιάς του Παπανδρέου. Με δεδομένο ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι πλέον μιας μάλλον προχωρημένης ηλικίας που αναζητά πολιτικό ρόλο και συνομιλητή, η σχέση αυτή είναι ετερόκλητη και μόνο υπέρ του Τσίπρα μπορεί να λειτουργήσει. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει αντικειμενικός στόχος. Και οι δύο είναι συνταξιούχοι πρωθυπουργοί και είναι απίθανο να βρουν ενεργό πολιτικό ρόλο. Ο Τσίπρας μπορεί να έχει μέλλον, και στην ηλικία του, να του περισσεύει. Ωστόσο, θα ήταν και πάλι δύσκολο να αναλάβει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή, σε βάρος των εικαζόμενων σχεδιασμών του Χάρη Δούκα.

Ωστόσο, πίσω από αυτό το φλερτ κρύβεται μια ισχυρή επιχειρηματική κοινότητα που θέλει να δημιουργήσει έναν ανταγωνιστή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εξυπηρέτηση και την προώθηση των δικών της συμφερόντων. Ξέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα καταλαβαίνουν ότι χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα δεν υπάρχει λύση για την Κεντροαριστερά. Δεν είναι τυχαίο ότι έδειξαν τον Στέφανο Κασσελάκη και έφεραν τον Χάρη Δούκα στο προσκήνιο, τώρα που οι πολιτικές μετοχές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε υποχώρηση.  Θα επιμείνουν στις επιλογές τους. Δηλαδή, στην εξής μία: Στην δημιουργία ενός κόμματος που θα παίζει ρυθμιστικό ρόλο, μέσω του οποίου θα μπορέσουν να ελέγξουν τις εξελίξεις και το πολιτικό παιγνίδι. Και βέβαια, τη διανομή του πλούτου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments