Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Με ποιους θέλει να συνεργαστεί ο Κασσελάκης

ΣΥΡΙΖΑ: Με ποιους θέλει να συνεργαστεί ο Κασσελάκης

Πηγή Φωτογραφίας: [364805] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συνεχίζεται ο διάλογος για τις πιθανές συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν προκάλεσε πλατιά χαμόγελα στην Κουμουνδούρου. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παρέμεινε δεύτερος και η ΝΔ να έχασε μεγάλη εκλογική δύναμη, ωστόσο το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μειώθηκε και προκάλεσε προβληματισμό και συζητήσεις. Ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε με πολύ θερμά ή ακόμα και διθυραμβικά λόγια για τα αποτελέσματα, ωστόσο «ήταν εμφανώς μαγκωμένος», όπως έλεγαν βουλευτές μετά την ομιλία του.

Ο προβληματισμός είναι εμφανής σε όλο το κόμμα, από την ηγεσία μέχρι τη βάση, και για έναν ακόμα λόγο: Η απόδοση του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές δεν έχει καταστεί αφορμή για συζήτηση σχετικά με τις συνεργασίες στον προοδευτικό χώρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή, δεν έχει καταφέρει να αποκτήσει μεγάλη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η στρατηγική του για έναν αυτόνομο και ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η ηγεσία του καλείται να πάρει θέση στη συζήτηση για τη συνεργασία των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Από το βράδυ της 9ης Ιουνίου, πολλά στελέχη εξέφρασαν υποστήριξη για την έναρξη διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ και άλλες προοδευτικές δυνάμεις. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο της απομόνωσης από τα κορυφαία στελέχη, προσπάθησε να ικανοποιήσει όλους. Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του φαίνεται να στηρίζεται σε τέσσερις κινήσεις.

Ιδιαίτερα, το προσεχές φθινόπωρο, η Κουμουνδούρου σχεδιάζει ευρείες καταστατικές, οργανωτικές και στελεχιακές αλλαγές που θα επηρεάσουν ολόκληρο το κόμμα. Απευθύνει έκκληση σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ και απογοητευμένους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθούν στον ανανεωμένο φορέα. Επιδιώκει να συνεργαστεί στο κοινοβουλευτικό επίπεδο με το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, και ζητά από τους βουλευτές του να αναλάβουν τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Επιπλέον, είναι ανοικτή σε εκλογική συνεργασία με άλλους σχηματισμούς, αν ο διάλογος στην Κεντροαριστερά προχωρήσει.

Προκειμένου, δε, να περιχαρακώσει το κοινό του με ένα συναισθηματικό επιχείρημα, όπως συνήθως κάνει, επαναλαμβάνει διαρκώς ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη Νέα Αριστερά, εκείνους του με «ανήθικό τρόπο έκλεψαν τις έδρες».

Ο Νίκος Παππάς υποστήριξε με έντονο τρόπο την άμεση έναρξη διαλόγου με το ΠΑΣΟΚ, με μια κίνηση που ήταν αρκετά απρόσμενη. Ως ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύει τη δύναμή του στην κομματική βάση, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος, όπου η πρότασή του για τη μη διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ως “ευχής έργον” και εξέφρασε την πρόθεσή του για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία με το κόμμα αυτό. Επίσης, υποστήριξε τις κοινοβουλευτικές συμπράξεις με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη και αντιτάχθηκε στη διάλυση των δύο κομμάτων για τη δημιουργία ενός νέου σχηματισμού. Αναφορικά με το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας για οποιοδήποτε ενδεχόμενο.

Από την άλλη, τονίζεται ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν διαφορετικές απόψεις για τον διάλογο που πρέπει να γίνει. Ο Κώστας Ζαχαριάδης θέλει να οριστούν βασικοί προγραμματικοί άξονες που θα υποστηρίξουν οι προοδευτικές δυνάμεις. Ωστόσο, δεν θέλει συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας, όπως και πολλοί άλλοι στην Κεντροαριστερά. Επίσης, δεν αποκλείει τη Νέα Αριστερά και τον Κόσμο, αλλά πιστεύει ότι οι ηγεσίες τους πρέπει να κάνουν αυτοκριτική μετά τις εκλογές. Οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Γιάννης Ραγκούσης πρόκειται να προτείνουν ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα για να εμπλακεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον προγραμματικό διάλογο για μια κυβερνώσα προοδευτική παράταξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments