Διεθνή

Απογοήτευση και προβληματισμός μεταξύ των συνεργατών του Μακρόν

Απογοήτευση και προβληματισμός μεταξύ των συνεργατών του Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: Businessinsider.com

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς συνεργάτες.

“H ατμόσφαιρα θυμίζει τον Μυστικό Δείπνο». Ετσι περιγράφει το Politico μια ασπρόμαυρη φωτογραφία μέσα από το Μέγαρο Ελιζέ στην οποία αποτυπώνονται το άγχος και η απογοήτευση που επικρατούν στον κύκλο των στενών συνεργατών του Εμανουέλ Μακρόν.

Το εν λόγω φωτογραφικό κλικ δείχνει να απαθανατίζει τη στιγμή που ο Γάλλος πρόεδρος ενημερώνει τους συνεργάτες του για το μεγάλο του στοίχημα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 30 Ιουνίου.

Στη φωτογραφία εμφανίζεται ο Μακρόν να κάθεται σε ένα τραπέζι, έχοντας μπροστά του ένα παλαιού τύπου ρολόι, μέσα σε μια αριστοκρατική αίθουσα του Ελιζέ. Η ένταση όμως είναι απτή στην ατμόσφαιρα και διαγράφεται στα ανήσυχα πρόσωπα όσων κάθονται απέναντί του.

Σύμφωνα με το Politico, είναι μάλλον ασυνήθιστο για την επίσημη φωτογράφο του Ελιζέ να αναρτά μια τέτοια φωτογραφία στο Instagram, κανείς όμως δεν μπορεί να αρνηθεί ότι καθρεφτίζει τη νευρικότητα που επικρατεί στον στενό κύκλο του Γάλλου προέδρου.

«Η χώρα οδεύει προς κατάρρευση»

Μετά την ταπεινωτική του ήττα στις ευρωεκλογές από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν, ο Μακρόν προέβη στις 9 Ιουνίου στην ανακοίνωση-βόμβα ότι θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει την άνοδο της Δεξιάς με τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών. Εκτοτε, στην ομάδα των κορυφαίων συνεργατών του Μακρόν επικρατούν η αμφιβολία, η δυσθυμία και η γκρίνια, αναφέρει το Politico.

Από την πλευρά του μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ –στυλοβάτης του φιλελεύθερου κόμματος του Μακρόν– προέβη σε μια ιδιαίτερα απαισιόδοξη εκτίμηση για τις εξελίξεις στη χώρα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στη βόρεια Γαλλία, όπου –σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro– δήλωσε ότι «η χώρα οδεύει προς κατάρρευση».

Οπως τονίζεται στο δημοσίευμα του Politico, αυτός ο συνδυασμός πικρίας και απελπισίας αποτελεί πρόβλημα για το μέλλον της Γαλλίας. Ενα, άλλωστε, από τα βασικότερα ερωτήματα για τη γαλλική πολιτική έχει να κάνει με το ποιος θα γεμίσει το τεράστιο κενό που θα αφήσει ο Μακρόν όταν τελειώσει η θητεία του το 2027.

Οσοι αναζητούν έναν φιλελεύθερο «σωτήρα» θα απογοητευτούν, επισημαίνει το Politico στο ίδιο δημοσίευμα. Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν κινδυνεύει να συντριβεί στους δύο επερχόμενους γύρους ψηφοφορίας –ο πρώτος στις 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου– τόσο από την Αριστερά όσο και από την Ακροδεξιά.

Στο μεταξύ, οι σύμμαχοι του προέδρου μοιάζουν περισσότερο να ψάχνουν κάποια «διέξοδο» παρά να στοχεύουν σε μία ένδοξη τελευταία προσπάθεια να σώσουν τους εαυτούς τους.

Τα αιχμηρά σχόλια για τον Μακρόν, που κάποτε ακούγονταν μόνο ψιθυριστά, εκφράζονται πλέον ανοιχτά.

Ο Λεμέρ, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Γάλλου προέδρου, είπε ότι ο δεύτερος πήρε μόνος του την απόφαση για διάλυση της Βουλής και πως αυτή του η επιλογή «δημιούργησε άγχος, αβεβαιότητα και μερικές φορές θυμό παντού στη χώρα μας και μεταξύ των Γάλλων πολιτών».

Το Politico τονίζει ότι η συγκεκριμένη δήλωση δίνει μια ξεκάθαρα διχαστική νότα, τη στιγμή μάλιστα που πριν από λίγες εβδομάδες ο Λεμέρ φαινόταν ότι θα είναι ο υποψήφιος του Μακρόν για τον κομβικό ρόλο του επιτρόπου Οικονομίας στην Ε.Ε., με στόχο να προωθήσει τη βιομηχανική ατζέντα της Γαλλίας σε επίπεδο Βρυξελλών.

Η απόφαση Μακρόν ανέτρεψε φιλοδοξίες

Η χρονική στιγμή στην οποία έρχονται οι βουλευτικές εκλογές έχει αιφνιδιάσει τους συνεργάτες του Μακρόν, οι οποίοι δεν είχαν αρχίσει καν να προετοιμάζονται για τη μάχη με τη Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές το 2027.

Ο Μακρόν δεν μπορεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα, και αρκετοί συνεργάτες του, όπως ο πρωθυπουργός Γκαρμπριέλ Ατάλ, ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, φαίνεται να έχουν βλέψεις για τη θέση του προέδρου.

Ωστόσο, με το Κέντρο πλέον να κλονίζεται, κάποιοι επιλέγουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο και να «ποντάρουν» σε πιο ανεξάρτητες πλατφόρμες. Στο μεταξύ, το απόλυτο βραβείο –αυτό της προεδρίας– φαντάζει ακόμη πιο μακρινό.

«Η κούρσα της διαδοχής έχει ξεκινήσει, αλλά εκεί που στόχος ήταν η κυριαρχία στο παλάτι, πλέον το ερώτημα είναι ποιος θα κληρονομήσει την “καλύβα”», λέει ο Μπενζαμίν Μορέλ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Paris Panthéon-Assas.

Ο Μακρόν όμως δεν φάνηκε να έλαβε υπόψη το πολιτικό ρίσκο για τους συμμάχους του όταν πήρε την απόφαση υψηλού ρίσκου για πρόωρες εκλογές, σημειώνει το Politico.

«Ισως υπάρχουν προσωπικές φιλοδοξίες που να ανατράπηκαν από τις τρέχουσες αλλαγές, αξίζει να το αναφέρουμε. Δεν έχει όμως σημασία, βρισκόμαστε ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής για το έθνος», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την περασμένη εβδομάδα.

Πρώτος στη λίστα εκείνων που είδαν τις φιλοδοξίες τους να ανατρέπονται βρίσκεται ο Ατάλ. Καθισμένος απέναντι στον Μακρόν στην ασπρόμαυρη φωτογραφία από το Ελιζέ, ο νεαρός πρωθυπουργός μοιάζει να βιώνει μια βαριά απογοήτευση. Αφού απέφυγε να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις για ένα 24ωρο, ο Ατάλ επανεμφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Μακρόν «ξαφνική» και «βάναυση».

Παρά όμως την εμφανή δυσαρέσκειά του για την απόφαση διάλυσης της Βουλής, ο ίδιος πρόσθεσε αργότερα ότι: «Τώρα δεν είναι ώρα για δισταγμούς».

Τι ακολουθεί για τον Ατάλ;

Πριν από το εκλογικό «στοίχημα» του Μακρόν, ο 35χρονος κεντροαριστερός –ο οποίος είναι πιο δημοφιλής από τον Γάλλο πρόεδρο– φαινόταν να βρίσκεται στον δρόμο προς το ανώτατο αξίωμα.

Στις ευρωεκλογές, άλλωστε, ο Ατάλ ήταν το ελπιδοφόρο νέο πρόσωπο που θα γινόταν η «απάντηση» στον επίσης νεαρό πρόεδρο της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά. Τώρα, όμως, ο τελευταίος αναμένεται να διαδεχθεί τον Ατάλ στο Μέγαρο Ματινιόν, που είναι η γαλλική πρωθυπουργική κατοικία.

«[Δεδομένου ότι] ο Ατάλ είχε έντονη παρουσία στις ευρωεκλογές ως το όπλο κατά του Μπαρντελά, η βαριά ήττα [του κόμματος Μακρόν] δεν θα βοηθήσει τις προοπτικές του για το μέλλον. Πρόκειται μάλιστα να πληγεί και από το γεγονός ότι πλασάρει τον εαυτό του σαν τον φυσικό διάδοχο του Μακρόν», αναφέρει ο Μπρούνο Καουτρές, πολιτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Sciences Po.

Επιπλέον, σύμφωνα με το Politico, ήταν ταπεινωτικό για τον Ατάλ να μείνει εκτός των πρόσφατων πολιτικών διαβουλεύσεων του Μακρόν, παρά το γεγονός ότι οι πρόωρες εκλογές θα οδηγήσουν σχεδόν σίγουρα στην ήττα του Γάλλου πρωθυπουργού.

Δίπλα από τον Ατάλ, στην ασπρόμαυρη φωτογραφία, κάθεται ο υπουργός Εσωτερικών πιέζοντας τα χέρια του στο πρόσωπό του – σαν να προσεύχεται. Από την άλλη πλευρά, βρίσκεται η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιάελ Μπρον-Πιβέ, η οποία κρατά σημειώσεις με μελαγχολικό ύφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, η Μπρον-Πιβέ είχε πει στον Μακρόν ότι θεωρούσε κακή την απόφασή του, ενώ αργότερα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως «υπάρχει και άλλος δρόμος», εκείνος προς την οικοδόμηση μιας συμμαχίας προς τη διεξαγωγή εκλογών.

Θα αντέξει το Κέντρο μετά τον Μακρόν;

Παράλληλα, υπάρχει και η περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού, Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος έχει εμφανώς διατηρήσει τις αποστάσεις του.

Ο Φιλίπ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2017 έως το 2020, θεωρείτο κάποτε ως ο επόμενος κεντρώος πρόεδρος της χώρας, αλλά έκτοτε η εικόνα του υπέστη τριβή εξαιτίας της δέσμευσής του να παραμένει μεν «ανεξάρτητος», αλλά και «αφοσιωμένος» στον Μακρόν.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Φιλίπ κράτησε ακόμη πιο σαφή απόσταση από τον στενό κύκλο του Μακρόν, αποκαλώντας την ήττα στις ευρωεκλογές ως μια «απόρριψη προς τον πρόεδρο» και εκφράζοντας αμφιβολίες σχετικά με το εάν ο Μακρόν θα έπρεπε να λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία.

Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το κεντροδεξιό κόμμα Ορίζοντες του Φιλίπ θα κατέβει ανεξάρτητο για πρώτη φορά, κάτι που –όπως επισημαίνει το Politico– μαρτυρά μια κάποια οικονομική ανεξαρτησία. Ο ίδιος άρχισε μάλιστα να χτίζει γέφυρες με συντηρητικούς πολιτικούς των Ρεπουμπλικανών (Les Républicains).

«Η συμμαχία του Γάλλου προέδρου καταρρέει με γοργούς ρυθμούς, με τους συνεργάτες του να απομακρύνονται», αναφέρει ο πολιτικός αναλυτής Μπενζαμίν Μορέλ.

Παρ’ όλο όμως που ο Φιλίπ, ο οποίος παραμένει δημοφιλής για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία της COVID, έχει αποφύγει να εμπλακεί σε ζητήματα εθνικής πολιτικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ρισκάρει να δεχθεί ένα τελειωτικό πλήγμα εάν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν να στραφούν εναντίον όσων υπήρξαν στο πλευρό του Μακρόν.

Σύμφωνα με τον Μορέλ, οι βουλευτικές εκλογές πιθανόν να ενισχύσουν την Αριστερά και την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, οι οποίες θα θεωρηθούν ως οι ισχυρότερες εναλλακτικές το 2027.

Μετά τον Μακρόν, «το Κέντρο κινδυνεύει να γίνει για άλλη μια φορά το μέρος όπου οι πολιτικοί πηγαίνουν για να πεθάνουν», τονίζει ο αναλυτής στο Politico. «Με λιγότερους βουλευτές και δίκτυα [συνεργατών], ένας κεντρώος ψηφοφόρος θα δυσκολευτεί πολύ να κερδίσει την προεδρία».

Πηγή:kathimerini

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments