Διεθνή

Γιατί δεν βγήκε λευκός καπνός στην άτυπη σύνοδο κορυφής

Γιατί δεν βγήκε λευκός καπνός στην άτυπη σύνοδο κορυφής

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews.com

"Παζάρια" για τα κορυφαία αξιώματα.

Μετά από πολύωρη και σκληρή διαπραγμάτευση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η άτυπη Σύνοδος Κορυφής, δεν συνοδεύτηκε από συμφωνία. Ήταν η πρώτη σύνοδος μετά τις Ευρωεκλογές, κατά την οποία αναμενόταν να «κλειδώσουν» τα ονόματα για τα κορυφαία αξιώματα της ΕΕ. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, καθώς οι ηγέτες της ΕΕ δεν συμφώνησαν για τη δεύτερη θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο «τιμόνι» της Κομισιόν.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Μακρόν και του Σολτς ότι πλησίαζαν σε συμφωνία, διπλωμάτες της ΕΕ αναφέρουν ότι υπήρξε αποτυχία. Το δείπνο ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία, όπως επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Οι αποφάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής παραπέμπονται για την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη που μίλησε στο Euronews, οι ηγέτες των τριών μεγάλων πολιτικών κομμάτων παρουσίασαν τους υποψηφίους της επιλογής τους, αλλά δεν ελήφθη ακόμα απόφαση. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πολλοί ηγέτες θέλουν να δουν τα προγράμματα πριν συμφωνήσουν σε ονόματα. Οι προσδοκίες ήταν υψηλές καθώς οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με την ελπίδα να κατανείμουν τις τέσσερις κορυφαίες θέσεις εργασίας του μπλοκ μεταξύ των κομμάτων του κέντρου-δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων. Μετά τις ευρωεκλογές, υπήρξε πρόωρη συμφωνία για την επανεκλογή της Γερμανίδας Φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Εσθονής Κάγια Κάλλας ως υπεύθυνης για την εξωτερική πολιτική.

Οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία εξαφανίστηκαν τη Δευτέρα το βράδυ, καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που κέρδισε τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και εξουσία στις κορυφαίες θέσεις εργασίας. Το ΕΛΚ πρότεινε την επανάδειξη των Φον ντερ Λάιεν και Μέτσολα, που ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια, ενώ πρότεινε και τη διάσπαση της θητείας του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο περιόδους, με το ΕΛΚ να αναλαμβάνει μία από αυτές. Αυτή η απαίτηση φαίνεται πως εξόργισε τους σοσιαλιστές, που ελπίζανε να καταλήξουν στον Πορτογάλο Κόστα.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνέλθουν στις Βρυξέλλες στις 27-28 Ιουνίου, ελπίζοντας να καταλήξουν σε συμφωνία για τους ηγέτες του μπλοκ πριν από την ψηφοφορία για τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουλίου.

Σύμφωνα με το Politico, τουλάχιστον τρεις διπλωμάτες ανέφεραν ότι η ιταλική πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, διατήρησε σιωπή κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους της συνάντησης. Αυτό προκάλεσε ανησυχίες σε άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς υπήρχε η πιθανότητα να είναι ανεπαίσθητη με το πακέτο των κορυφαίων αξιωμάτων και τους υποψηφίους που είχαν προταθεί.

Παράλληλα, η Ουγγαρία δήλωσε ότι δεν θα υποστηρίξει την επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά είναι ικανοποιημένη με τις υπόλοιπες υποψηφιότητες. Ένας ανώτερος Ούγγρος αξιωματούχος δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο για την Ουγγαρία να υποστηρίξει τη φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία. Ωστόσο, δήλωσε ότι η Ουγγαρία δεν θα αντιταχθεί στις υπόλοιπες υποψηφιότητες, που περιλαμβάνουν τον Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τη Ρομπέρτα Μέτσολα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Κάγια Κάλας ως κορυφαία διπλωμάτη της ΕΕ στη θέση του Ζοζέπ Μπορέλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments