Διεθνή

Ο Κιλιάν Εμπαπέ καλεί σε μέτωπο κατά των άκρων στις εκλογές

Ο Κιλιάν Εμπαπέ καλεί σε μέτωπο κατά των άκρων στις εκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: El futbolista francés Kylian Mbappé y la líder conservadora francesa//voz.us

Παρά τη μυθολογία ότι το ποδόσφαιρο δεν έχει σχέση με την πολιτική, όλα είναι πολιτικά. Και μολονότι η UEFA έχει αυστηρούς κανόνες για να απονευρώνει κάθε τέτοια προσπάθεια, ο ηγέτης της Εθνικής Γαλλίας αποφάσισε να εκφράσει ανοιχτά τους φόβους του για την πολιτική κατάσταση στη χώρα του

Ο Κιλιάν Εμπαπέ άδραξε την ευκαιρία, την παραμονή του εναρκτήριου αγώνα της Γαλλίας στο Euro 2024, για να στρέψει το ενδιαφέρον στην πολιτική αναταραχή στη χώρα του, περιγράφοντας όσα συμβαίνουν ως «κομβική στιγμή για τη γαλλική Ιστορία». Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, πριν από τον αγώνα, οι αναμενόμενες ερωτήσεις σχετικά με την πρόκληση που θα μπορούσε να θέσει για τη Γαλλία η Αυστρία στον αγώνα του Τέταρτου Ομίλου στο Ντίσελντορφ, πέρασαν σε δεύτερο πλάνο, καθώς ο Εμπαπέ άρχισε να μιλά ανοιχτά για τους φόβους του, λέγοντας ότι η κατάσταση στη Γαλλία «ήταν τρομερή». «Είναι γεγονότα που δεν έχουν ξανασυμβεί», είπε ο Εμπαπέ, όπως γράφει ο Guardian.

«Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλω να απευθυνθώ στο σύνολο του γαλλικού λαού, αλλά και στη νεολαία. Είμαστε μια γενιά που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Βλέπουμε τα άκρα να χτυπούν την πόρτα της εξουσίας και έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας». Το Σάββατο 15 Ιουνίου, η Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ζήτησε να γίνει σεβαστή η πολιτική ουδετερότητα της εθνικής ομάδας, μετά την αιφνίδια απόφαση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν –μια εβδομάδα νωρίτερα– να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές μετά τη σαρωτική νίκη της Μαρίν Λεπέν στις ευρωεκλογές. Η κίνηση βύθισε τη Γαλλία σε πολιτική αβεβαιότητα και συντάραξε τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN) θα μπορούσε ξεπεράσει τα ποσοστά της στις εκλογές της 30ής Ιουνίου και της 7ης Ιουλίου, αλλά μπορεί να μην έχει απόλυτη πλειοψηφία ώστε να κυβερνήσει μόνη της. Η γαλλική ομοσπονδία, παρότι ζήτησε να μην πολιτικοποιηθεί η εθνική ομάδα, είπε ότι οι παίκτες ήταν ελεύθεροι να εκφράσουν τις απόψεις τους. Ο επιθετικός Μαρκούς Τουράμ προέτρεψε τους ανθρώπους να «παλεύουν καθημερινά» για να εμποδίσουν το RN να αποκτήσει την εξουσία και ο Εμπαπέ συμπλήρωσε: «Συμμερίζομαι την άποψη του Τουράμ. Εχω την ίδια γνώμη όταν μιλάω για διαφορετικότητα, ανεκτικότητα και σεβασμό», είπε ο Εμπαπέ. «Το αυριανό παιχνίδι είναι πολύ σημαντικό, αλλά υπάρχει μια κατάσταση που είναι ακόμα πιο σημαντική από το παιχνίδι. Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ενάντια σε ακραίες απόψεις και ενάντια σε ιδέες που διχάζουν τους ανθρώπους. Θέλω να είμαι περήφανος που εκπροσωπώ τη Γαλλία, δεν θέλω να εκπροσωπώ μια χώρα που δεν ανταποκρίνεται στις αξίες μου και στις αξίες μας».

Η UEFA έχει αυστηρούς κανόνες ενάντια σε ομάδες ή παίκτες που κάνουν πολιτικές δηλώσεις. Ο Εμπαπέ δεν το αγνόησε ως γεγονός, αλλά είπε: «Ολοι νοιάζονται. Ολοι καταλαβαίνουν την κατάσταση στη Γαλλία. Κάποιοι από εμάς νιώθουμε πιο άνετα να μιλήσουμε», είπε. «Θέλουμε να προστατεύσουμε όλους τους παίκτες μας και προφανώς τη γαλλική ομάδα. Αλλά το έχουμε σκεφτεί. Οι άνθρωποι λένε να μην ανακατεύουμε ποδόσφαιρο και πολιτική, αλλά εδώ μιλάμε για μια κατάσταση που είναι πραγματικά σημαντική, πιο σημαντική από το παιχνίδι. Η κατάσταση στη χώρα μας είναι τραγική και πρέπει να δράσουμε». Ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Ντιντιέ Ντεσάμπ, είπε ότι σέβεται τους παίκτες του και τις πολιτικές απόψεις τους. «Είναι ελεύθερη η βούλησή τους», είπε. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι είναι σπουδαίοι παίκτες αλλά και γάλλοι πολίτες και δεν είναι αδιάφοροι για την κατάσταση στη χώρα μας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments