Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ένωση: Χωρίς απόφαση η σύνοδος για τα ευρωπαϊκά αξιώματα [vid]

Ευρωπαϊκή Ένωση: Χωρίς απόφαση η σύνοδος για τα ευρωπαϊκά αξιώματα [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: ΓτΠ//Παπαμήτσος-Το στίγμα των συνομιλιών για τις θέσεις κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών μελών τη Δευτέρα (17/6) αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το στίγμα των συνομιλιών για τις θέσεις κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών μελών τη Δευτέρα (17/6) αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (17/6) το δείπνο των ηγετών στην Άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, το οποίο εκτός από… εδέσματα περιλάμβανε και σκληρό παζάρι για τα ευρωπαϊκά αξιώματα μεταξύ των παρατάξεων για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το δείπνο ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια συμφωνία, όπως επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του ο (απερχόμενος κατά τα φαινόμενα) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που παρέπεμψε τις αποφάσεις για τη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Το στίγμα των συνομιλιών για τις θέσεις κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών μελών τη Δευτέρα (17/6) αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που συνεχιζόταν μέχρι αργά. Ουσιαστικά μία «συμφωνία – πακέτο» για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα αναμενόταν να «κλειδώσει» στο αποψινό δείπνο των ηγετών.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωνε στο Euronews ότι οι ηγέτες των τριών μεγάλων παρατάξεων παρουσίαασαν τους υποψηφίους της επιλογής τους, αλλά δεν ελήφθη απόφαση. «Πολλοί ηγέτες θέλουν να δουν προγράμματα πριν συμφωνήσουν σε ονόματα», εξήγησε η ίδια πηγή. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι αναφορές δύο Ευρωπαίων διπλωματών στο Politico που επισήμαναν ότι δεν υπήρξε συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις, παρά τις ελπίδες ότι θα βλέπαμε «λευκό καπνό» στο δείπνο της Δευτέρας.

Στόχος των τριών ευρωπαϊκών κομμάτων ήταν να υπάρξει μια συμφωνία ακόμη και απόψε απόψε εφόσον καταστεί εφικτό.

Η τριάδα Φον ντερ Λάιεν για νέα θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αντόνιο Κόστα για πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Κάγια Κάλας για την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, αποτελούν το «πακέτο», το οποίο επεξεργάζονται και δείχνουν να καταλήγουν ΕΛΚ και S&D.

Πολύ κοντά ήταν και η ανανέωση της θητείας της Ρομπέρτα Μέτσολα στη θέση της προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Από τις πρώτες ακόμη δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών κατά την άφιξή τους έγινε αντιληπτό πως υπάρχει μια πρώιμη συναίνεση γύρω από παραπάνω ονόματα.

Τρίωρη καθυστέρηση λόγω… ζυμώσεων

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ (ώρα Ελλάδος), σχεδόν τρεις ώρες μετά την αρχική προγραμματισμένη ώρα, με το δείπνο των ηγετών, το οποίο εκτός από γκουρμέ τραπέζι, περιελάμβανε και σκληρό «παζάρι» για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Μάλιστα, πριν από τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών προηγήθηκε μια «ιδιωτική» συζήτηση μεταξύ των τριών μεγάλων παρατάξεων για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις – κλειδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ, είχαν τον ρόλο των δύο διαπραγματευτών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς (ΕΛΚ) στη συζήτηση που έγινε με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, που ήταν οι διαπραγματευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αντίστοιχα, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν λίγο μετά και οι Εμανουέλ Μακρόν και Μαρκ Ρούτε για τους Φιλελεύθερους.

Και μπορεί η Σύνοδος να συνεχιζόταν μέχρι και αργά το βράδυ, όμως οι τρεις μεγάλες παρατάξεις ήταν κοντά σε συμφωνία για τα πρόσωπα – αξιώματα σε μια «συμφωνία – πακέτο» έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, όπως ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες. Πάντως, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις, αυτές θα επισημοποιηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου.

Το μενού του δείπνου

Όπως αναφέρει το euronews, στο τραπέζι του δείπνου των ηγετών βρισκόταν το ορεκτικό «pissaladiere revisitée» – ένα τυπικό πιάτο από πλατύ ψωμί από τη γαλλική περιοχή της Προβηγκίας. Το κυρίως πιάτο είναι τηγανητή πεσκανδρίτσα με baby αγκινάρες και μεσογειακά λαχανικά. Για το τέλος, rum baba με μάνγκο, φρούτα του πάθους και φράουλες που συνοδεύονται με καφέ ή τσάι από βότανα, ανάλογα με το γούστο των ηγετών.

Συζήτηση και για αξιώματα και για την ατζέντα

Νωρίτερα, το στίγμα των συνομιλιών για τις θέσεις «κλειδιά» είχε αποκαλύψει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο. Ουσιαστικά έκανε λόγο για μία «συμφωνία – πακέτο» για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα που αναμενόταν να «κλειδώσει» στο αποψινό δείπνο των ηγετών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) προσήλθε στη διαπραγμάτευση ως νικητής των Ευρωεκλογών, γεγονός που «επέβαλλε» την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την εκλογή σε αυτή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments