Πολιτική

Γιώργος Φλωρίδης: Προανήγγειλε ενισχυτικό πλαίσιο για να περιορίζονται οι δικαστικές αστοχίες

Γιώργος Φλωρίδης: Προανήγγειλε ενισχυτικό πλαίσιο για να περιορίζονται οι δικαστικές αστοχίες

Πηγή Φωτογραφίας: Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Εφαρμογή διατάξεων του κανονισμού (ΕΕ) 2021/784 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2021 σχετικά με την πρόληψη της διάδοσης του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης", Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, «η δίωξη που ασκήθηκε είναι για κακούργημα και ασκήθηκε με βάσει τις γενικές διατάξεις του ποινικού δικαίου και τις ειδικές διατάξεις για ενδοοικογενειακή βία

Την πρόθεσή του να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών ένα νέο πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο, καθώς «ο γολγοθάς μας είναι να βελτιώνουμε διαρκώς το νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι δικαστικές αστοχίες να περιορίζονται» προανήγγειλε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στη σκιά των αντιδράσεων για την απόφαση ανακρίτριας και εισαγγελέως να αφήσουν ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του.

«Αν προλάβω αυτή την εβδομάδα, το αργότερο στις αρχές της επόμενης, θα ανακοινώσουμε νέο πλέγμα διατάξεων που θα ενισχύει το υφιστάμενο. Ο αγώνας αυτός δεν σταματάει» είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο κ. Φλωρίδης και εξήγησε στη συνέχεια ότι «θα περιλαμβάνει κυρίως διατάξεις οι οποίες ορίζουν πιο καθαρά, πιο συγκεκριμένα, πιο καλά, πιο δημιουργικά το πλαίσιο της δικαστικής εξέλιξης μιας υπόθεσης».

«Έτσι κι αλλιώς το πλαίσιο το δικονομικό είναι ένα πλαίσιο που περιγράφει ενέργειες, βήματα, διαδικασίες, πράξεις, ελέγχους. Αυτό πρέπει να καταστεί πιο συγκεκριμένο, πιο προστατευτικό για τον δικαστή, αλλά κυρίως για τα θύματα και όσους εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Αυτά πρέπει να τα οδηγήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία από αυτούς που καταφέρνουν να τρυπάνε ένα προστατευτικό πλέγμα» συμπλήρωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα, βάσει των οποίων έγινε γνωστός στις αρχές ο ξυλοδαρμός της συζύγου του Απόστολου Λύτρα, η σύλληψή του και η άσκηση δίωξης σε βάρος του, ο κ. Φλωρίδης σημείωσε «το τι αντιμετωπίσαμε στη Βουλή τον περασμένο Φεβρουάριο δεν λέγεται, από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Εγώ, έλεγαν, ήμουν ακροδεξιός που εισάγει μεσαιωνικές διατάξεις που πλήττουν τα δικαιώματα των κρατουμένων. Τότε υπήρξε αντεπίθεση συντονισμένη από βουλευτές της ΝΔ ότι έχουμε μια μάχη που αφορά την μόνιμη αγωνία της κοινωνίας πού θα πάμε. Οι μεγαλύτεροι πολέμιοι του νέου ποινικού κώδικα ήταν οι ακροδεξιοί και χρησιμοποιούσαν την ίδια φρασεολογία με την αριστερά. Όλοι αυτοί οι υποκριτές που παρουσιάζονται ως προστάτες της κοινωνίας, τους κώδικες αυτούς που επιχειρούν να προστατεύσουν την κοινωνία τους πολέμησαν με τη φρασεολογία της αριστεράς»

Ειδικά, δε, για την υπόθεση Λύτρα υπενθύμισε ότι «αν δεν είχαμε αυτό το πλαίσιο προστασίας ο γιατρός αν επέμενε θα είχε καταλήξει με χειροπέδες. Όταν το θύμα εκβιαζόμενο από τον θύτη δεν λέει την αλήθεια και ο γιατρός επιμένει, ο θύτης έχει όλα τα στοιχεία στα χέρια του με την ψευδή κατάθεση που οργανώνει για να κυνηγήσει τον γιατρό».

Όπως σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αλέξη Κούγια, «η δίωξη που ασκήθηκε είναι για κακούργημα και ασκήθηκε με βάσει τις γενικές διατάξεις του ποινικού δικαίου και τις ειδικές διατάξεις για ενδοοικογενειακή βία. Όλοι αυτοί που σχολιάζουν, οι περιφερόμενοι τηλεοπτικοί που προσπαθούν να θολώσουν τα πράγματα, να απαντήσουν αν η δίωξη που ασκήθηκε είναι για κακούργημα ή για πλημμέλημα; Ήταν για κακούργημα;».

Όσον αφορά την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα της υπόθεσης του Απόστολου Λύτρα ο κ. Φλωρίδης είπε ότι «οι εξουσίες είναι ανεξάρτητες, δεν είναι ανεξέλεγκτες και το Σύνταγμα ορίζει από ποιον και πώς ελέγχονται. Για τους δικαστές ελέγχονται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο».

Διευκρίνισε, δε, ότι «ο νόμος επειδή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις λέει ότι αν ο δικαστής βρίσκεται μπροστά σε έναν άνθρωπο που εκτός από την ποινική του μεταχείριση χρειάζεται και ψυχολογική υποστήριξη τού παρέχεται. Δεν αναιρεί όμως το ένα το άλλο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments