Πολιτική

Κεντροδεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας θέλουν βουλευτές της ΝΔ

Κεντροδεξιό Πρόεδρο Δημοκρατίας θέλουν βουλευτές της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ονόματα που ακούγονται.

Με αντικείμενο την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και στον απόηχο του μηνύματος συνολικής επανεκκίνησης που επιδιώκει να εκπέμψει η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό, συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη Τετάρτη.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα αίτια που οδήγησαν στην απώλεια σχεδόν ενός εκατομμυρίου ψηφοφόρων και στην τρέχουσα κατάσταση του κόμματος, καθώς πολλά στελέχη εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και μιλούν για απόκλιση από τις παραδοσιακές αξίες της Νέας Δημοκρατίας. Στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή θα συμμετέχουν βουλευτές που έχουν εκφράσει αυτήν την ανησυχία δημόσια, επισημαίνοντας ότι η αποχή των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων από τις ευρωεκλογές είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Να θυμίσουμε ότι η έναρξη αυτών των εσωκομματικών διαφωνιών έγινε αμέσως μετά τα εκλογικά αποτελέσματα, όταν ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς από την Αιτωλοακαρνανία ζήτησε με επιστολή προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη την άμεση σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αναφέροντας το “δυσμενές” αποτέλεσμα, ενώ πολλά κυβερνητικά στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μητσοτάκη, παραδέχθηκαν ότι ο νόμος για τα ομόφυλα άτομα είχε πολιτικό κόστος.

Επισημαίνεται πάντως ότι ο πρωθυπουργός -όπως φάνηκε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- επιλέγει να κινείται πέραν των όποιων ιδεολογισμών, επισημαίνοντας πως οι πολίτες με την ψήφο τους «ζήτησαν περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, με καλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μια πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, προς το κέντρο, με κατεύθυνση μόνο μπροστά».

Ορίζοντας ως προτεραιότητες την ακρίβεια και το αποτελεσματικό κράτος, την αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα και βελτιώσεις στα πεδία της Υγείας και της Παιδείας, αντί για μια γενική συζήτηση περί του πολιτικού στίγματος, η παρέμβαση του πρώην αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή Α΄ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη ήταν πιο “τολμηρή”. Σε άρθρο του, ο κ. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι η παράταξη έχει γίνει αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ. Απαιτεί επίσης την άμεση επιστροφή στις αρχές της λαϊκής πατριωτικής δεξιάς και κάνει δηλητηριώδη σχόλια για τους “κεντρώους” του κόμματος, πιθανότατα αναφερόμενος σε στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Νότης Μηταράκης άνοιξε τη συζήτηση για την εκλογή του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ώριμη συζήτηση σχετικά με το θέμα. Η τοποθέτησή του αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν εντός της ΝΔ σχετικά με την επανεκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στη θέση του Προέδρου.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ σκέφτεται να επιλέξει έναν μετριοπαθή δεξιό υποψήφιο για την Προεδρία. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, και ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος φαίνεται να πληρούν αυτά τα κριτήρια. Όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απέφυγε να αναφερθεί σε αυτό, καθώς θεωρεί ότι είναι πρόωρο. Τόνισε, δε, ότι δημόσιες συζητήσεις για τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι χρήσιμες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments