Πολιτική

Νέο μοντέλο κυβερνητικής “στοχοθεσίας”

Νέο μοντέλο κυβερνητικής “στοχοθεσίας”

Πηγή Φωτογραφίας: [363232] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Εισηγήσεις σε Κ. Μητσοτάκη σχετικά με νέο πίνακα για την κυβερνητική απόδοση.

Εισηγήσεις για νέο μοντέλο κυβερνητικής «στοχοθεσίας» που θα είναι ορατό στους πολίτες φέρεται να επεξεργάζεται ο Κυρ. Μητσοτάκης στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής και του ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός απορρίπτει παράλληλα πλήρως τη θεωρία ότι οι απώλειες της Ν.Δ. μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της λεγόμενης «δεξιάς στροφής», καθώς «μήνυμα» –κυρίως μέσω της αποχής– έστειλε η στενή κομματική της βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σκέψη στο Μέγαρο Μαξίμου να θέσει 15 μετρήσιμους ανά έτος στόχους έως το 2027, όταν θα διεξαχθούν  και οι επόμενες εθνικές εκλογές. Αυτοί οι στόχοι θα επηρεάσουν άμεσα τη ζωή των πολιτών και θα υπάρχει αξιολόγηση του βαθμού επίτευξής τους στο τέλος κάθε έτους. Για παράδειγμα, στον τομέα της Υγείας μπορεί να οριστούν στόχοι όπως η βελτίωση των εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένο αριθμό νοσοκομείων και κέντρων υγείας ετησίως, η πρόσληψη συγκεκριμένου αριθμού επιπλέον ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και η μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργεία. Το νέο μοντέλο που συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το κύριο πρόβλημα που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στις πρόσφατες εκλογές: την αίσθηση ορισμένων πολιτών ότι οι κυβερνητικές προτεραιότητες δεν βελτιώνουν τη ζωή τους και δεν τους αφορούν, είτε πρόκειται για θέματα όπως ο γάμος των ομόφυλων, τα μη κρατικά ΑΕΙ, ο αμυντικός θόλος, είτε πρόκειται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η πραγματικότητα που αποκαλύπτεται από τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνει ότι οι απώλειες της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν μόνο προς τα δεξιά, αλλά επηρέασαν και τη στενή κομματική της βάση. Παρόλο που η ΝΔ διατηρούσε σταθερά περίπου 1,5 εκατομμύριο αφοσιωμένους ψηφοφόρους, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά περίπου 400.000 στις πρόσφατες εκλογές. Ωστόσο, αυτοί οι ψηφοφόροι δεν κατευθύνθηκαν προς άλλα κόμματα. Με βάση  τον δείκτη «ταύτισης» με ένα κόμμα, όπως αποτυπώθηκε στα exit polls των διπλών αναμετρήσεων –ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών– του 2019 και του 2023, την τελευταία τετραετία η Ν.Δ. διέθετε σταθερά περί το 1,5 εκατ. «αφοσιωμένους» ψηφοφόρους. Όμως, όπως προκύπτει από τις ψήφους που τελικά έλαβε, από αυτούς την Κυριακή στο παραβάν έφθασαν περί τις 400.000 λιγότεροι, που πάντως δεν κατευθύνθηκαν σε άλλα κόμματα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ΝΔ στοχεύει στην επανασυσπείρωση της κομματικής της βάσης με την έναρξη αυτής της νέας πολιτικής περιόδου, καθώς οι εναλλακτικές κυβερνητικές λύσεις δεν κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments