Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνια αλλά όχι αμφισβήτηση του Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Γκρίνια αλλά όχι αμφισβήτηση του Κασσελάκη

Πηγή Φωτογραφίας: [370090] ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 / ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Οσοι πιέζουν για ανοίγματα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αμφισβητήσουν τον Κασσελάκη.

Στο ΠΑΣΟΚ, στελέχη και βουλευτές αμφισβητούν κατά πόσον ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να συνεχίσει να ηγείται του κινήματος, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ –σε πιο χαμηλά «ντεσιμπέλ»– με τις προτάσεις για την ενωμένη Κεντροαριστερά δεν πιστεύουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης μπορεί να κερδίσει μόνος του τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές, όλα δείχνουν πως το πρέσινγκ προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι συνεχές και εντεινόμενο. Ο «ιός» της ευθείας αμφισβήτησης δεν φαίνεται να είναι μεταδοτικός. Κανένα από τα κορυφαία πολιτικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είδε –στην παρούσα φάση τουλάχιστον– να εξυφαίνονται σενάρια διαδοχής ή «μομφής» με στόχο τον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου. Το σίγουρο είναι ότι ουδείς αυτή τη στιγμή στο κόμμα θέλει να ξαναπεράσει ένα συνέδριο σαν αυτό του περασμένου Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει οργανωμένος πόλος στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Υπάρχουν μεμονωμένες προτάσεις, όπως αυτές του Διονύση Τεμπονέρα για ένα συντονιστικό όργανο με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, καθώς και αυτές των Γιάννη Ραγκούση και Θανάση Θεοχαρόπουλου για δημοψήφισμα με στόχο την ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς. Υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν νέες σκέψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η ενοποίηση στο χώρο της κεντροαριστεράς. Πολλά στελέχη μιλούν για αυτή την ανάγκη, με την Ολγα Γεροβασίλη να υπογραμμίζει τη σημασία της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προσπάθεια.

Η πολυφωνία στην εσωκομματική αντιπολίτευση φαίνεται από το γεγονός ότι ο Κώστας Ζαχαριάδης, ως τρίτο μέλος της ομάδας που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετακομίσει από την Ευρωαριστερά στους Σοσιαλιστές, δεν ακολούθησε τους άλλους δύο. Αν και συμφωνεί με την πρόταση, θεωρεί ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στα ζητήματα της λειτουργίας και της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ και της πολιτικής των συμμαχιών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της λειτουργίας των οργάνων του κόμματος. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι φαν της συγκεκριμένης θεσμικής διαδικασίας, γεγονός που οδήγησε στη μη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και στο ότι κανείς δεν μίλησε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πέμπτης. Στην αίθουσα της Γερουσίας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σύστημα autocue, ώστε ο πρόεδρος να μην διαβάζει από τα χαρτιά του, με τους βουλευτές να είναι μέρος του “ντεκόρ” και αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση.

Κατά την προεκλογική περίοδο, η αναζήτηση των 150.000 μελών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ψηφίσει τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους στις εσωκομματικές εκλογές ήταν ανεπιτυχής. Η περιφέρεια του κόμματος ήταν αποδυναμωμένη και οι μηχανισμοί του ανύπαρκτοι. Ο Στέφανος Κασσελάκης ανησυχεί για το γεγονός ότι πλησιάζει το 14,9% του ΠΑΣΟΚ και ακούει ορισμένα μέλη να προτρέπουν να μην απομονωθεί και να χάσει περισσότερα ποσοστά. Ορισμένοι εκτιμούν ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε είναι το μέγιστο που μπορεί να φτάσει σε προσωπική του απήχηση. Ο ίδιος είναι βέβαιος ότι θα τους αποδείξει πως πρόκειται για λανθασμένη εκτίμηση. Μετά τη “μάχη των ιδρυμάτων” που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα και την αναφορά ότι δεν υπάρχει “από μηχανής θεός”, καταλαβαίνει ότι θα έχει αντιμέτωπο έναν πιο ανεξάρτητο Αλέξη Τσίπρα μετά τις εκλογές, ο οποίος θα παρεμβαίνει και στα εσωτερικά θέματα.

Φαίνεται ότι υπήρξαν αλλαγές πρόσφατα και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αλλάξει τη στάση του. Οι πολιτικές κινήσεις του υπερισχύουν του πείσματος που δεν τον είχε ωφελήσει στο πρόσφατο παρελθόν. Όσοι διάβασαν την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είδαν ότι αναφέρθηκε στο “μεγάλο κόμμα της Κεντροαριστεράς” αντί για τη “σύγχρονη Αριστερά” όπως μιλούσε προεκλογικά. Ανέφερε πως είναι διαφορετική η συζήτηση περί συνεργασιών αν η κοινωνία αποφασίσει πως θέλει ένα μεγαλύτερο σχήμα απέναντι στη Δεξιά. Στις «μετατοπίσεις» μπορεί να υπολογιστεί και η κοινοβουλευτική συμπόρευση που προκρίνει με το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζοντας πως εκτός από το ότι είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να λειτουργήσει θετικά, ενδεχομένως να του δώσει την ευκαιρία να κερδίσει χρόνο απέναντι σε όσους τον πιέζουν να «διαπραγματευτεί» με τον Νίκο Ανδρουλάκη. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments