Πολιτική

Το ΠΑΣΟΚ σε vertigo: Η αμφισβήτηση του Ανδρουλάκη και οι δελφίνοι

Το ΠΑΣΟΚ σε vertigo: Η αμφισβήτηση του Ανδρουλάκη και οι δελφίνοι

Πηγή Φωτογραφίας: [367116] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εκρηκτική η ατμόσφαιρα στη Χαριλάου Τρικούπη.

Εδώ και µέρες κυκλοφορούσε στα πολιτικά και δηµοσιογραφικά γραφεία η πληροφορία πως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος θα είναι ο πρώτος που θα ανοίξει τον χορό της αµφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, όπως και έγινε. Ο βουλευτής Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Βουλής έστειλε επιστολή στον γραµµατέα και στα µέλη του Πολιτικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ ζητώντας να επισπευστεί η διαδικασία εκλογής προέδρου, που είναι προγραµµατισµένη για το φθινόπωρο του 2025. Ακολούθησε ένα µπαράζ δηλώσεων από µια σειρά βουλευτών και κοµµατικών παραγόντων, τα οποία µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο εξέφραζαν τη συµφωνία τους µε το περιεχόµενο του κειµένου του κ. Κωνσταντινόπουλου.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι θα τηρηθεί το καταστατικό του κόμματος. Αυτή ήταν η επίσημη θέση, καθώς είναι προφανές ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν θα μείνει αδρανής σε περίπτωση που αμφισβητηθεί το έργο του. Αρχικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συγκαλέσει το Πολιτικό Συμβούλιο και στο τέλος του μήνα θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Ο κ. Ανδρουλάκης θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες του για την ανασυγκρότηση του κόμματος και τις συμμαχίες στην Κεντροαριστερά. Έχει το πλεονέκτημα της έκπληξης, καθώς έχει τον έλεγχο στον κομματικό μηχανισμό. Θεωρεί ότι το όπλο του είναι η σοβαρότητα έναντι των στελεχών που προωθούν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ειδικά όταν κάποιοι από αυτούς δηλώνουν ήδη ότι θα είναι υποψήφιοι πρόεδροι. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων που θέλουν να δουν τον εαυτό τους στην προεδρική θέση, ειδικά οι βουλευτές που εκλέγονται στην Αττική, παρότι αποτελεί τη μεγάλη αδυναμία του ΠΑΣΟΚ σε ψηφοφόρους.

Στη λίστα των πιθανών υποψηφίων περιλαμβάνονται ο βουλευτής Α’ Αθηνών Παύλος Γερουλάνος, ο βουλευτής Νότιου Τομέα Παύλος Χρηστίδης, η βουλευτής Βόρειου Τομέα Μιλένα Αποστολάκη, η βουλευτής Δυτικού Τομέα Νάντια Γιαννακοπούλου και ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Μανώλης Χριστοδουλάκης. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί από τους βουλευτές του κόμματος είναι υποψήφιοι. Όταν έρθει η ώρα για την ανάδειξη του νέου ηγέτη, πρέπει να προστεθούν και άλλα ονόματα, όπως ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, ο ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης και ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας. Ο κ. Χάρης Δούκας φαίνεται ότι λαμβάνει πιέσεις για να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο, αλλά σκέφτεται προσεκτικά τις επιπτώσεις αυτής της επιλογής, καθώς θα έχει διττό ηθικό κόστος. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εκλογείς της Αθήνας που τον εξέλεξαν πρόσφατα και ο Νίκος Ανδρουλάκης, που τον υποστήριξε. Αναμένεται να έχουμε μια πρώτη γεύση των προθέσεών του, καθώς θα δώσει συνέντευξη σε εφημερίδα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του κ. Ανδρουλάκη έχουν ως στόχο να τον πιέσουν να προσφύγει σε εσωκομματική ψηφοφορία εντός του 2024, αντί για το φθινόπωρο του 2025 όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Θα προσπαθήσουν, δηλαδή, με καθημερινές δηλώσεις και παρεμβάσεις να διατηρήσουν το θέμα της αμφισβήτησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην επικαιρότητα. Ενδεχομένως, μπορεί να χρησιμοποιήσουν και το όπλο του καταστατικού, το οποίο προβλέπει ότι, αν συγκεντρωθούν 100 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, πρέπει να γίνει άμεση προσφυγή σε έκτακτο Συνέδριο. Στη συνέχεια, το Συνέδριο μπορεί να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, και την επιτάχυνση της εκλογικής διαδικασίας για τον πρόεδρο του κόμματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments