Τεχνολογία

Τεχνητή νοημοσύνη: Επενδυτικές ευκαιρίες εντοπίζει η UBS

Τεχνητή νοημοσύνη: Επενδυτικές ευκαιρίες εντοπίζει η UBS

Πηγή Φωτογραφίας: UBS faces a $25bn hit, but pushback is growing to Swiss plans to protect the banking sector Photo: Emanuele Cremaschi

Πώς μπορούμε να επενδύσουμε στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί να γίνει μια από τις πιο βαθιές καινοτομίες και τις μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες στην ανθρώπινη ιστορία, εκτιμά η UBS στη νέα ανάλυσή της, στην οποία προσπαθεί να διαγνώσει το αποτύπωμα που θα έχει η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης στην πρόοδο της ανθρωπότητας.

Στην ανάλυσή της με τίτλο, «Τεχνητή νοημοσύνη: Μεγέθυνση και αξιοποίηση της επενδυτικής ευκαιρίας», η UBS τμηματοποιεί το επενδυτικό σύμπαν της τεχνητής νοημοσύνης σε μια αλυσίδα αξίας, παρέχοντας στους επενδυτές ένα πλαίσιο που θα τους βοηθήσει να επενδύσουν με επιτυχία στον τομέα.

Όπως υποστηρίζει, η ανάλυση με όρους μιας αλυσίδας αξίας είναι ζωτικής σημασίας. Ακόμη και σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο, η ταχεία καινοτομία, η εξελισσόμενη ανταγωνιστική δυναμική και οι αλλαγές στο συναίσθημα των επενδυτών θα σημαίνουν ότι η τύχη διαφορετικών τμημάτων της αλυσίδας αξίας είναι πιθανό να ποικίλλει.

Τρία επίπεδα αξίας στην τεχνητή νοημοσύνη Η UBS εντοπίζει τρία επίπεδα στην αλυσίδα αξίας AI:

Το επίπεδο ενεργοποίησης – οι εταιρείες που παρέχουν τη ραχοκοκαλιά για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, που κυμαίνονται από την παραγωγή ημιαγωγών έως το σχεδιασμό τσιπ, τα κέντρα cloud και δεδομένων και τις εταιρείες που ασχολούνται με την παροχή ενέργειας. Το επίπεδο νοημοσύνης – οι εταιρείες που μετατρέπουν τους υπολογιστικούς και ενεργειακούς πόρους από το επίπεδο ενεργοποίησης σε «ευφυΐα». Αυτό περιλαμβάνει εκείνες που αναπτύσσουν μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, καθώς και εταιρείες που διαθέτουν στοιχεία δεδομένων που μπορούν να μετατραπούν σε «ευφυΐα». Το επίπεδο εφαρμογής – οι εταιρείες που ενσωματώνουν τα εργαλεία από το επίπεδο νοημοσύνης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήσης. Προς το παρόν, η UBS πιστεύει ότι οι πιο υποσχόμενες εφαρμογές περιλαμβάνουν copilots, βοηθούς κωδικοποίησης, ψηφιακή διαφήμιση, τηλεφωνικά κέντρα, υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και fintech. Η σκέψη της αλυσίδας αξίας μπορεί επίσης να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε πιθανές ευκαιρίες και απειλές για την επιτυχία του συνολικού κλάδου, αναφέρει η UBS. Για παράδειγμα, τελικά, το επίπεδο εφαρμογής πρέπει να παράγει αρκετά έσοδα για να «πληρώσει» τα επίπεδα «ευφυΐας» και ενεργοποίησης. Η αναλογία της δυνατότητας δημιουργίας εσόδων του επιπέδου εφαρμογής προς το κόστος του επιπέδου ενεργοποίησης και «ευφυΐας» είναι επομένως μια βασική μέτρηση για τις μελλοντικές αποδόσεις επένδυσης, κατά την άποψη της UBS.

Ποιες είναι οι προσδοκίες μας και πώς να επενδύσουμε σήμερα;

Πρώτον, οι επενδυτές θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι έχουν επενδύσει επαρκώς, κατά την UBS. Πολλοί επενδυτές έχουν δημιουργήσει τουλάχιστον κάποια έκθεση στην τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, ο τεράστιος ρυθμός ανάπτυξης στον κλάδο σημαίνει ότι πολλοί επενδυτές παραμένουν υποκατανεμημένοι συνολικά.

Δεδομένου του μεγέθους ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης, οι επενδυτές μπορεί να εξετάσουν τη στάθμιση περισσότερο παρόμοια με εκείνα των αγορών μετοχών ορισμένων χωρών παρά με εκείνα άλλων εταιρειών.

Δεύτερον, αύξηση της έκθεσης προς το επίπεδο της ενεργοποίησης. Αν και υπάρχει κίνδυνος οι φόβοι για πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στο επίπεδο ενεργοποίησης να πυροδοτήσουν αστάθεια, η UBS πιστεύει ότι το τμήμα προσφέρει επί του παρόντος τον καλύτερο συνδυασμό ελκυστικών και ορατών προφίλ αύξησης κερδών, ισχυρής ανταγωνιστικής θέσης, δυνατότητα επανεπένδυσης και λογικών αποτιμήσεων. Η UBS ευνοεί τις εταιρείες ημιαγωγών που οδηγούν την επένδυση σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης στο κέντρο δεδομένων.

Τρίτον, τα megacaps είναι ο πυρήνας της ιστορίας της τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη μέχρι στιγμής ήταν ιδιαίτερα επωφελής για τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας. Αλλά η UBS πιστεύει ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό του νέου επενδυτικού τοπίου AI και όχι σφάλμα.

Αναμένει, δε, ότι η αγορά τεχνητής νοημοσύνης θα κυριαρχείται από ένα ολιγοπώλιο κάθετα ολοκληρωμένων «χυτηρίων» και μονολιθικών παικτών κατά μήκος της αλυσίδας αξίας. Έτσι, παράλληλα με τους ημιαγωγούς, η UBS προτιμά επίσης τα ολιγοπώλια που είναι τοποθετημένα σε όλη την καμπύλη τεχνολογίας που καλύπτουν τσιπ, υπολογιστικό νέφος και μοντέλα και εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, η UBS υπενθυμίζει ότι όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τις ΗΠΑ. Οι εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας εξακολουθούν να διαπραγματεύονται σε παρόμοιες αποτιμήσεις όπως ήταν πριν από την κυκλοφορία του ChatGPT.

Ωστόσο, επενδύουν επίσης πολλά στην τεχνητή νοημοσύνη και, τελικά, αναμένεται από την Κίνα να αναπτύξει ένα οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα διαφέρει από μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου. Αυτό θα πρέπει να οδηγήσει σε σημαντικές δυνατότητες δημιουργίας εσόδων.

Οι δυνατότητες της αγοράς τεχνητής νοημοσύνης είναι τεράστιες—η UBS εκτιμά ότι η δημιουργία αξίας τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να ανέλθει σε 1,16 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027. Και εκτιμά ότι τώρα είναι η ώρα για τους επενδυτές να τοποθετηθούν και να εκμεταλλευτούν την επενδυτική ευκαιρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments