Γεωπολιτικά

Το μέλλον της Ταϊβάν μπορεί να διευθετηθεί στην Ουάσινγκτον;

Το μέλλον της Ταϊβάν μπορεί να διευθετηθεί στην Ουάσινγκτον;

Πηγή Φωτογραφίας: Taiwan’s Navy Caught Between Two Strategies to Counter Chinese Threat TIM FISH JUNE 7, 2023 4:19 PM The Cheung Kung-class (ex-Oliver Hazard Perry class) frigate ROCS Ming-Chuan (PFG-1112). Ming Chuan and ROCS Feng Jia (PFG-1115) were the last pair to join the Republic of China Navy in 2018. Taiwan Navy Photo

Με συστάσεις από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ένα απόσπασμα από τον δόκιμο των αμερικανοκινεζικών μελετών Όρβιλ Σελ που συγκρίνει τον Πότινγκερ με τον Πολ Ρίβερ, το βιβλίο στοχεύει ξεκάθαρα στο να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα για τις κινεζικές απειλές προς την Ταϊβάν. Πρόκειται για μια ατζέντα που επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο να σημάνει ο συναγερμός στην Ουάσινγκτον -η οποία τείνει να παραβλέπει τα ζητήματα για την Ταϊβάν.

Το βιβλίο “The Boiling Moat” του Ματ Πότινγκερ, πρώην αναπληρωτή συμβούλου εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Τραμπ, έχει ως στόχο να προτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους ομοϊδεάτες συμμάχους να λάβουν προληπτικά μέτρα για την προστασία της Ταϊβάν. Πρόκειται για ένα βιβλίο διπλής όψης – το ένα μέρος του οποίου προβάλλει την υπόθεση ότι υπάρχει άμεση απειλή και το άλλο μέρος δίνει πραγματικές προτάσεις για την άμυνα της Ταϊβάν.

Με συστάσεις από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ένα απόσπασμα από τον δόκιμο των αμερικανοκινεζικών μελετών Όρβιλ Σελ που συγκρίνει τον Πότινγκερ με τον Πολ Ρίβερ, το βιβλίο στοχεύει ξεκάθαρα στο να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα για τις κινεζικές απειλές προς την Ταϊβάν. Πρόκειται για μια ατζέντα που επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στο να σημάνει ο συναγερμός στην Ουάσινγκτον -η οποία τείνει να παραβλέπει τα ζητήματα για την Ταϊβάν.

Το ιστορικό του Πότινγκερ διαμορφώνει την προσέγγισή του. Υπηρέτησε ως αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2021 υπό την κυβέρνηση Τραμπ, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της γερακίστικης πολιτικής. Η καριέρα του πριν από αυτό ήταν ασυνήθιστη, καθώς πέρασε επτά χρόνια στην Κίνα ως δημοσιογράφος, προτού ενταχθεί στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ ως αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών το 2005 και υπηρετήσει τρεις θητείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Παράλληλα, ο Πότινγκερ έχει έκτοτε διαρρήξει τους δεσμούς του με το πρώην αφεντικό του, καταθέτοντας εναντίον του για την εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Για να κάνει λόγο για επείγουσα δράση από την Ουάσινγκτον, ο Πότινγκερ σπεύδει να συγκρίνει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, υπονοώντας ότι ο Σι θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πούτιν στην Ουκρανία -παρά το πόσο ασυντόνιστη και σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής ήταν η επίθεση της Ρωσίας. Ωστόσο, ο Πότινγκερ είναι μερικές φορές απογοητευτικά ασαφής σχετικά με το ακριβές χρονοδιάγραμμα που προβλέπει για μια επιτυχή κατάληψη της Ταϊβάν. Αυτό είναι ανησυχητικό, επειδή οι εκτιμήσεις για το πόσο επιτυχής μπορεί να είναι η άμυνα της Ταϊβάν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα χρονοδιαγράμματα για το πόσο καιρό μπορεί να κρατήσει η Ταϊβάν, καθώς και από το πότε ή αν θα εμπλακούν ξένες δυνάμεις.

Μεγάλο μέρος αυτού του μηνύματος αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η Ουάσινγκτον εμπλέκεται. Σε ένα κεφάλαιο που συνυπογράφει με τους Γκαμπριέλ B. Κόλινς και Άντριου S. Έρικσον, ο Πότινγκερ κάνει λόγο για τον παγκόσμιο αντίκτυπο που θα είχε μια εισβολή στην Ταϊβάν, τονίζοντας τον μεγάλο ρόλο που διαδραματίζει η Ταϊβάν στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών και τους κινδύνους διάδοσης των πυρηνικών που θα συνέβαιναν μετά.

Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Πότινγκερ συζητά τη σημασία της σύγχρονης Ταϊβάν κυρίως με βάση την κυριαρχία της στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών. Εξάλλου, ο ταϊβανέζικος γίγαντας TSMC κατέλαβε μια θέση-κλειδί παγκοσμίως για τη σημασία της Ταϊβάν μόνο μετά την πανδημία, αφού οι ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού έκαναν ξαφνικά τον κόσμο να συνειδητοποιήσει έντονα πόσο εξαρτημένος είχε γίνει από την Ταϊβάν για ημιαγωγούς – ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ένα μερίδιο στην άμυνα της Ταϊβάν για σχεδόν οκτώ δεκαετίες.

Και για να προβάλει το επιχείρημά του σχετικά με το γιατί η Κίνα θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να βιαστεί να εξαπολύσει μια εισβολή, ο Πότινγκερ υποβαθμίζει το κόστος που θα αντιμετώπιζε η Κίνα, τόσο από άποψη οικονομικών επιπτώσεων όσο και από άποψη πολιτικής νομιμοποίησης -ειδικά αν αποτύγχανε. Σε αυτή τη λογική, ο Πότινγκερ και οι συν-συγγραφείς του υποστηρίζουν ότι ο πόλεμος δεν είναι πιθανό να ξεσπάσει τυχαία, αλλά πιθανότατα θα λάβει χώρα με σκόπιμο σχεδιασμό του Σι – και ότι η αισιοδοξία σχετικά με τη χαμηλή πιθανότητα πολέμου, στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανότερο να συμβάλει στις δυνατότητές του.

Η άποψη του Πότινγκερ για την κινεζική επιθετικότητα είναι εκπληκτικά ασπρόμαυρη. Ο Πότινγκερ βλέπει ότι η Κίνα πιθανότατα αποφεύγει ενδιάμεσα σενάρια, όπως η επίθεση σε απομακρυσμένα νησιά, με το σκεπτικό ότι αυτό θα οδηγούσε ενδεχομένως σε συσσώρευση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν, όπως η Ουκρανία είχε πολλά χρόνια να προετοιμαστεί μετά την εισβολή στην Κριμαία. Η πιθανή εισβολή συζητείται σε μεγάλο βαθμό ως ένα σενάριο “όλα ή τίποτα”, στο οποίο η Κίνα δεσμεύεται για μια πλήρη εισβολή στην Ταϊβάν, ανεξάρτητα από το κόστος. Οι τακτικές της γκρίζας ζώνης που περιλαμβάνουν εισβολές στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας της Ταϊβάν ή η θαλάσσια παρενόχληση των πλοίων της Ταϊβάν συζητούνται κυρίως ως προετοιμασία και δοκιμή των υδάτων για μια εισβολή.

Ο Πότινγκερ και η παρέα του πιθανόν ελπίζουν ότι ο συναγερμός θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη δράση. Ωστόσο, ο αντίλογος είναι ότι οι υπερβολικές προειδοποιήσεις για επικείμενη δράση της Κίνας στην Ταϊβάν, αντί για πιο τεκμηριωμένες εκτιμήσεις σχετικά με τις τρέχουσες δυνατότητες και την προθυμία της Κίνας να αναλάβει δράση, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη δυσπιστία, ακόμη και εφησυχασμό σχετικά με το πότε και αν η Κίνα τελικά δράσει. Άλλωστε, τέτοιες προειδοποιήσεις μπορεί να εκληφθούν ως “το αγόρι που φώναξε τον λύκο”. Παρομοίως, η πεποίθηση ότι η σύγκρουση για την Ταϊβάν είναι αναπόφευκτη θα μπορούσε να γίνει αυτοεκπληρούμενη προφητεία – και να αυξήσει τις πιθανότητες να συμβεί πραγματικά, εάν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θεωρούν ότι αυτό θα συμβεί αργά ή γρήγορα.

Όμως, υπάρχει αξία σε ορισμένες από τις πρακτικές συστάσεις του βιβλίου, ιδίως στα κεφάλαια που δεν είναι γραμμένα από αμερικανική σκοπιά, εξετάζοντας τον ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν η Ιαπωνία, η Αυστραλία και η Ευρώπη σε μια υποθετική σύγκρουση. Η συζήτηση για την Ιαπωνία, για παράδειγμα, εξετάζει το πώς το Τόκιο μπορεί να χρειαστεί να ενεργήσει ανεξάρτητα από τις ΗΠΑ σε μια πιθανή σύγκρουση, αντί ως συμπλήρωμα του αμερικανικού στρατού. Παρομοίως, η συζήτηση του ρόλου που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρώπη αγγίζει την ιδέα ότι η ενίσχυση της Ουκρανίας θα μπορούσε να βοηθήσει την Ταϊβάν. Η πτώση του Κιέβου θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα αρνητικό προηγούμενο που θα αντηχούσε παγκοσμίως, ενθαρρύνοντας άλλους δικτάτορες.

Ακόμα κι έτσι, οι συστάσεις αυτές βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική, με σχετικά περιορισμένη συζήτηση για το πώς οι εκλεγμένοι πολιτικοί και το κοινό στο οποίο απαντούν θα αντιδρούσαν σε μέτρα που αποσκοπούν στον περιορισμό της Κίνας σε περιφερειακό επίπεδο. Αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό στο κεφάλαιο που έγραψε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Γιότζι Κόντα, στο οποίο γίνεται ελάχιστη συζήτηση για την αντίδραση του κοινού στις προσπάθειες των διαδοχικών κυβερνήσεων του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος να επανερμηνεύσουν το σύνταγμα της Ιαπωνίας ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή πολέμου. Αλλά είναι επίσης εμφανές στο κεφάλαιο για την Αυστραλία, όπου οι συμμαχίες της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν συζητούνται πολύ και διευθετούνται ελάχιστα.

Κατά τα άλλα, οι συστάσεις του Πότινγκερ και της παρέας του δεν είναι ως επί το πλείστον μοναδικές ή νέες. Ο Πότινγκερ ζητά να μειωθεί η συμβατική εξάρτηση της Ταϊβάν από άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, ενώ παράλληλα προτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιταχύνουν την παραγωγή πυρομαχικών για την Ταϊβάν. Ο Πότινγκερ κάνει μια αναλογία με την ανάπτυξη των εμβολίων COVID-19 σε χρόνο ρεκόρ μέσω της επιχείρησης “Warp Speed” κατά τη διάρκεια της πανδημίας και προτείνει ότι υπάρχει ανάγκη για μια παρόμοια προσπάθεια επιτάχυνσης της παραγωγής όπλων για την Ταϊπέι.

Εν τω μεταξύ, ο Πότινγκερ καλεί την Ταϊβάν να βελτιώσει τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της, να εξορθολογήσει τον στρατό και να καλλιεργήσει κοινωνικές συμπεριφορές που να είναι πιο δεκτικές στην επιστράτευση ή στην ενσωμάτωση των στρατιωτικών υποθέσεων στην πολιτική ζωή, κατά το πρότυπο του Ισραήλ. Πράγματι, το Ισραήλ εμφανίζεται συνεχώς ως προτεινόμενο μοντέλο για να ακολουθήσει η Ταϊβάν, με σχετικά λίγη συζήτηση για τις εγγενείς διαφορές μεταξύ των δύο εθνών. Το Ισραήλ περιβάλλεται από πιθανούς εχθρούς με λίγα φυσικά εδαφικά σύνορα- η Ταϊβάν είναι ένα νησί και επωφελείται από τις απότομες υλικοτεχνικές προκλήσεις για τη διοργάνωση μιας εισβολής με προγεφύρωμα.

Αυτό συνάδει με τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να ωθήσουν την Ταϊβάν προς την ασύμμετρη άμυνα. Εξάλλου, ο κινεζικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα είναι πάντα μεγαλύτερος ως δύναμη μάχης, και αυτή είναι μια πραγματικότητα με την οποία η Ταϊβάν θα πρέπει πάντα να ζει. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προτάσεις του πρώην αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Λι Χσι-Μινγκ υπέρ της ασύμμετρης άμυνας αναφέρονται θετικά, με αναφορά στο πώς η δημοτικότητα του βιβλίου του Λι δείχνει ότι το κοινό της Ταϊβάν έχει όρεξη για δημόσιες συζητήσεις για την άμυνα.

Ταυτόχρονα, όμως, οι προοπτικές της Ταϊβάν παραμελούνται περιέργως. Για παράδειγμα, μέρος της επιφυλακτικότητας της κυβέρνησης της Ταϊβάν απέναντι στην ασύμμετρη άμυνα είναι ότι αυτή η στρατηγική θα έκανε την Ταϊβάν πιο εξαρτημένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αμερικανικές αποστολές όπλων στην Ταϊβάν συνοδεύονται από συνεχείς καθυστερήσεις τα τελευταία χρόνια. Και είναι δύσκολο για τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν να τους ζητηθεί να μειώσουν τις παραδοσιακές πλατφόρμες όπλων γύρω από τις οποίες έχουν δημιουργηθεί.

Η Ταϊβάν γνωρίζει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένας ασταθής σύμμαχος ανάλογα με το ποιος κάθεται στον Λευκό Οίκο – μάλιστα, το κεφάλαιο για την Ιαπωνία σημειώνει ότι αυτό είναι επίσης μια ανησυχία στο Τόκιο όταν πρόκειται για την ασταθή πολιτική της Ουάσινγκτον. Ο αμερικανοσκεπτικιστικός λόγος έχει αυξηθεί στην Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο βαθμό χάρη στη δράση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ -στην κυβέρνηση του οποίου, φυσικά, ο Πότινγκερ υπηρέτησε στο παρελθόν.

Ο αμερικανοσκεπτικιστικός λόγος προέρχεται κυρίως από το παν-μπλε στρατόπεδο, που αποτελείται από το Κουομιντάνγκ (KMT) και τους πολιτικούς του συμμάχους, το οποίο ήρθε στην Ταϊβάν μετά τον κινεζικό εμφύλιο πόλεμο και κυβέρνησε την Ταϊβάν ως το μοναδικό πολιτικό κόμμα κατά την αυταρχική περίοδο. Ενώ το KMT διατήρησε την εξουσία για τόσες δεκαετίες μόνο χάρη στην υποστήριξη των ΗΠΑ, σήμερα η κομματική βάση του KMT έχει μετατοπιστεί για να επιδιώξει την προσέγγιση με τον ιστορικό εχθρό του, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα – και το επακόλουθο για κάποιους είναι ότι οι παραδοσιακοί σύμμαχοι, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, πρέπει τώρα να δαιμονοποιηθούν.

Αλλά ο χειρισμός της εισβολής στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ -και οι επακόλουθες συζητήσεις σχετικά με το σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία και αν η βοήθεια αυτή θα πρέπει να είναι επ’ αόριστον ή αν η Ουκρανία θα πρέπει να ωθηθεί σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία- έγινε αντιληπτός στην Ταϊβάν. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υπήρξε αυξημένη συζήτηση στην Ταϊβάν για την ανάγκη αυτοδυναμίας, δεδομένου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να προσφέρουν όπλα και βοήθεια μόνο από απόσταση.

Η κυβέρνηση Τσάι συνέδεσε την τύχη της Ταϊβάν με εκείνη της Ουκρανίας, ως “συναδέλφων” δημοκρατικών χωρών που αντιμετωπίζουν αυταρχικές απειλές, στα πολιτικά της μηνύματα. Αναμένεται ότι η νεοϊδρυθείσα κυβέρνηση του Λάι Κίνγκν τε θα ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα. Πέρα από τη ρητορική, ωστόσο, η κυβέρνηση Τσάι κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν τη στήριξη της Ουκρανίας, δεδομένου ότι ο τερματισμός της υποστήριξης προς την Ουκρανία θα έδινε πολιτικά πυρομαχικά στο παν-μπλε στρατόπεδο, το οποίο αμφισβητεί τη δέσμευση της Αμερικής προς την Ταϊβάν.

Τέτοιες δυναμικές δεν συζητούνται σε μεγάλο βαθμό στο βιβλίο του Πότινγκερ. Παρόλο που η εσωτερική πολιτική της Ταϊβάν δεν αποτελεί το κύριο θέμα του “The Boiling Moat”, για ένα βιβλίο που φαινομενικά αφορά την Ταϊβάν, υπάρχει περιέργως πολύ λίγη πληροφορία για την ίδια την Ταϊβάν. Αυτό περιλαμβάνει μια έλλειψη συζήτησης για τον αντίκτυπο της εσωτερικής πολιτικής της Ταϊβάν στην αμυντική της στρατηγική ή για τη δυναμική της σχέσης ΗΠΑ-Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια.

Ενώ το “The Boiling Moat” συγκεντρώνει πρακτικές προτάσεις για την Ταϊβάν, αναμεμειγμένες με ιδεολογικές προτροπές προς τις ΗΠΑ να έρθουν σε βοήθεια της Ταϊβάν, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη προσοχής στις προοπτικές από το επίπεδο της βάσης στην Ταϊβάν. Ο Πότινγκερ δεν είναι σχεδόν ο μόνος σε αυτό- το μεγάλο τυφλό σημείο των αμερικανών πολιτικών για την Ταϊβάν ήταν πάντα το ίδιο το έθνος και ο λαός της.

Πηγή: Foreign Policy

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments