Διεθνή

Ηχηρό ράπισμα σε Μακρόν από την Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμα

Ηχηρό ράπισμα σε Μακρόν από την Κομισιόν για το υπερβολικό έλλειμμα

Πηγή Φωτογραφίας: The Parliament Magazine

Στο στόχαστρο των Βρυξελλών εδώ και αρκετά χρόνια, το χαστούκι είναι τώρα πολύ ηχηρό-ειδικά για τον πρόεδρο Μακρόν- λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Ο πέλεκυς της Κομισιόν έπεσε βαρύς στη Γαλλία. Χωρίς καμία πραγματική έκπληξη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Γαλλία τέθηκε σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, μαζί με άλλες έξι χώρες μέλη. «Ο μακρονισμός θα μπορούσε να εξαφανιστεί το ίδιο γρήγορα όπως εμφανίστηκε το 2017», γράφει η γαλλική επιχειρηματική εφημερίδα «Les Echos».

Για αρκετά χρόνια, οι Βρυξέλλες έχουν επικεντρωθεί στον πρόεδρο Μακρόν και το χαστούκι που του επιφυλάσσουν είναι τώρα πολύ δυνατό, ειδικά λίγο πριν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αυτή η απόφαση, παρότι αναμενόμενη, θα παρέχει επιχειρήματα στους αντιπάλους του Μακρόν κατά τη διάρκεια της εκλογικής μάχης. Επιπλέον, αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στην επόμενη κυβέρνηση, καθώς θα πρέπει να παρουσιάσει μια νέα δημοσιονομική πορεία στις Βρυξέλλες, υπό τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς πρόκειται να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες αντιμετωπίζοντας την ταραγμένη πολιτική κατάσταση στη χώρα του. Μετά την υποβάθμιση του Γαλλικού αξιόχρεου από την S&P, ο Λε Μερ προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά η οικονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν δίνει ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη, με την ανάπτυξη να προβλέπεται στο 1,2% για το 2025 από τη Banque de France.

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαιτούν πλέον από τη Γαλλία και τις άλλες έξι χώρες με υπερβολικά ελλείμματα να μειώσουν το δημόσιο έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδες ετησίως, με σκοπό τη δημοσιονομική λιτότητα. Οι νέοι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας λαμβάνουν υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας, επιτρέποντας στα κράτη να προτείνουν μια πιο ρεαλιστική τροχιά για την αποκατάσταση των δημοσίων λογαριασμών. Ωστόσο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στη Le Monde ότι η Γαλλία θα τεθεί υπό επιτήρηση, καθιστώντας την απερχόμενη κυβέρνηση λιγότερο οικονομικά αξιόπιστη. Το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για χώρες που δεν εφαρμόζουν τις απαιτούμενες διορθώσεις, ή περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ στην περίπτωση της Γαλλίας.

Παρά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι πολύ νωρίς για να συζητήσουμε πιθανά μέτρα επιβολής, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι, υποστήριξε ότι αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για το άνοιγμα των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος. Ο Ντομπρόβσκις πρόσθεσε ότι η διαδικασία των κυρώσεων μπορεί να αρχίσει επίσημα τον επόμενο Δεκέμβριο και μέχρι τότε θα έχουν γίνει πολλές εξελίξεις.

Όπως είχε πει κάποτε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Σαρλ ντε Γκωλ, “η πολιτική δεν γίνεται από το χρηματιστήριο”. Αυτήν τη στιγμή, όμως, η πολιτική αναταραχή έχει επηρεάσει σημαντικά τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Το spread των γαλλικών κρατικών ομολόγων έχει αυξηθεί σε 80 μονάδες βάσης, από τις 47 μονάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές, με περίπου 200 δισ. ευρώ να “καίγονται” στο χρηματιστήριο του Παρισιού τις τελευταίες μέρες. Με έναν δείκτη χρέους στο 110% του ΑΕΠ, η Γαλλία έχει τον τρίτο υψηλότερο δείκτη χρέους στην ευρωζώνη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments