Διεθνή

Οι ευρωβουλευτές της AfD συγκροτούν δική τους ευρωομάδα

Οι ευρωβουλευτές της AfD συγκροτούν δική τους ευρωομάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Zdf

Οριστική εγκατάλειψη του σχεδίου για ένταξη στην ομάδα Identity and Democracy.

Το Alternative for Germany (AfD), το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του κοινοβουλευτική ομάδα, εγκαταλείποντας τα σχέδιά του για επανεισδοχή στην ομάδα Identity and Democracy (ID) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εάν το αρχικό σχέδιο του AfD μετά τις εκλογές ήταν να ανοίξει το δρόμο για την επανεισδοχή στο ID αποκλείοντας τον κύριο υποψήφιο Maximilian Krah από τις τάξεις του, το κόμμα επιλέγει τώρα τη δημιουργία της δικής του ομάδας, ανέφεραν στο EURACTIV πολλές κομματικές πηγές.

Αυτή η απόφαση τερματίζει μια σύντομη μάχη εντός της αντιπροσωπείας. Αρχικά, η πλειοψηφία της αντιπροσωπείας ήλπιζε να ενταχθεί στην ομάδα ID, βρίσκοντας την ιδέα του σχηματισμού μιας παράταξης μικρότερων κομμάτων μη ελκυστική, είπε μια πηγή. Για αυτούς, ο μακροπρόθεσμος στόχος της δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών με την ακροδεξιά έχει επικρατήσει – μέχρι τώρα.

Άλλοι ήταν πεπεισμένοι ότι οι πιθανοί περιορισμοί και απαιτήσεις της ταυτότητας, ιδίως εκείνες της Μαρίν Λεπέν, δεν ανταποκρίνονταν στα συμφέροντα του κόμματος, επικρίνοντας την ιδέα να ακολουθήσει άλλα δημοφιλή ακροδεξιά κόμματα για να πλησιάσει το πολιτικό κέντρο .

Εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, το AfD αποκλείστηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα για την Ταυτότητα και τη Δημοκρατία (ID) λόγω πολλών σκανδάλων που αφορούσαν εξέχοντες υποψηφίους.

Άλλα εθνικά κόμματα εντός της ID φοβήθηκαν ότι η στενή συνεργασία με το AfD θα έβλαπτε τις δικές τους εκλογικές φιλοδοξίες λόγω των ριζοσπαστικών απόψεων του κόμματος και πολλών σκανδάλων κατασκοπείας.

Για τον νέο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας του AfD, René Aust, θα ήταν ωφέλιμο να εμφανιστούν αποτελέσματα τις επόμενες δέκα ημέρες πριν από την ομοσπονδιακή διάσκεψη του κόμματος στο τέλος του μήνα. Ο κ. Aust επικρίθηκε από τους υποστηρικτές του Maximilian Krah, ο οποίος δεν αποκαταστάθηκε στην αντιπροσωπεία ενώ η ιδέα της διατήρησης του AfD στην ομάδα ID ήταν ακόμη υπό εξέταση.

Αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι ηγέτες των ομάδων ID συναντήθηκαν και αποφάσισαν να μην επαναφέρουν τον πρώην Γερμανό συνάδελφό τους.

Ορισμένες πηγές λένε ότι η έκκληση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για πρόωρες εκλογές ώθησε τη νέα δύναμη της ID, την Εθνική Συσπείρωση της κυρίας Λεπέν, να διατηρήσει τον αποκλεισμό του AfD.

Αν και άλλες πηγές εξακολουθούν να αναφέρουν τη δυνατότητα ένταξης στην ID μετά τις τελευταίες γαλλικές εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι ευνοϊκό για το AfD. Πράγματι, νέα κόμματα χωρίς ομάδα δεν περιμένουν τόσο πολύ για να γίνουν μέλη.

Το AfD έπρεπε να επιλέξει: είτε να βρει νέους συμμάχους, είτε να περιμένει και να ελπίζει για επανεισδοχή στο έλεος της Μαρίν Λεπέν ως το τελευταίο μη συνδεδεμένο κόμμα, με κίνδυνο να αποκλειστεί πλήρως.

Η απόφαση ελήφθη για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος και φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για μια νέα ομάδα προχωρούν, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμη όλες οι πιθανές εθνικές αντιπροσωπείες στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, τα πιθανά μέλη προέρχονται κυρίως από τη Διακήρυξη της Σόφιας , η οποία ενώνει εννέα ακροδεξιά κόμματα. Υποστηρίζουν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον τερματισμό της «ανεύθυνης γραφειοκρατίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλοι είπαν στην EURACTIV να περιμένει μεγαλύτερη ποικιλία υποψηφίων.

Για να σχηματιστεί μια κοινοβουλευτική ομάδα, πρέπει να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 23 νομοθέτες από επτά διαφορετικά κράτη μέλη.

Σύμφωνα με μια πηγή, η καθυστέρηση στον διορισμό του προέδρου της Επιτροπής απέτρεψε μια ταχεία συμφωνία μεταξύ των πιθανών μελών. Η Ιταλίδα Giorgia Meloni, έχοντας ακόμα την υποστήριξή της στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ομάδα της, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (CRE) να σχηματίσει μια μεγάλη συμμαχία με την ομάδα ID της Μαρίν Λεπέν.

Η πιθανότητα ένταξης σε μια τόσο ισχυρή δεξιά ομάδα κρατά ορισμένα αναποφάσιστα κόμματα σε τεντωμένο σκοινί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments