Διεθνή

Ζάεφ στο euronews: Γιατί είναι επικίνδυνη η αθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ζάεφ στο euronews: Γιατί είναι επικίνδυνη η αθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Πηγή Φωτογραφίας: SCREEN/Euronews World News

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μίλησε στο euronews για τους κινδύνους που κρύβει για τη χώρα η καταπάτηση της συμφωνίας.

Έξι χρόνια μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας, οι δύο πρωτεργάτες της διαπραγμάτευσης την υπερασπίστηκαν και πάλι με πάθος σε μία στιγμή που τίθεται σε έντονη αμφισβήτηση από την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μίλησε στο euronews για τους κινδύνους που κρύβει για τη χώρα η καταπάτηση της συμφωνίας.

Ο Ζόραν Ζάεφ δεν διστάζει να εκφράσει την έντονη ανησυχία του σε περίπτωση που η νέα κυβέρνηση στη χώρα του δεν σεβαστεί τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Πρώτον, φοβάμαι, όπως όλοι στη Βόρεια Μακεδονία, όλοι στην Ελλάδα αλλά και στη διεθνή κοινότητα επειδή είναι μια διεθνής συμφωνία είναι ένας νόμος. Ό,τι είναι λειτουργικό στην Ελλάδα είναι λειτουργικό στη Βόρεια Μακεδονία. Και στη Βόρεια Μακεδονία είναι και συνταγματικό ζήτημα» τονίζει ο Ζάεφ αναφερόμενος στις συνταγματικές αλλαγές που χρειάστηκε να υιοθετήσει η γειτονική χώρα προκειμένου να υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Και συμπληρώνει: «Ξέρετε είναι σαν το παιδί μου μαζί με τον Αλέξη. Και θα την προστατεύσουμε όχι επειδή εμείς κάναμε αυτή τη συμφωνία, αλλά επειδή είναι φτιαγμένη έτσι ώστε να χτίσει φιλία και να βρει λύση για τα υπάρχοντα προβλήματα. Γίναμε μέλος του ΝΑΤΟ, ξεκινήσαμε τη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέραμε πολλές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, βελτιώθηκαν οι οικονομικές συνθήκες για τους πολίτες μας».

Ζόραν Ζάεφ: Γιατί να ανοίξουμε παλιές πληγές

«Τώρα στη χώρα μου, τη Βόρεια Μακεδονία, ο μελλοντικός πρωθυπουργός κ. Μίτσκοτσκι σχολίασε ότι θα προστατεύσει και ακολουθήστε τη συμφωνία ότι θα χρησιμοποιήσει το όνομα Βόρεια Μακεδονία στο γραπτό λόγο, αλλά δεν θα το χρησιμοποιήσει όταν απευθύνεται δημόσια», δηλώνει ο κ. Ζάεφ και διερωτάται: «Γιατί να ανοίξουμε ξανά παλιά προβλήματα, όταν υπάρχουν νέες προκλήσεις για αυτόν. Έχει τεράστια υποστήριξη, πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή. Έχοντας λοιπόν αυτό υπόψη, έστειλα ένα μήνυμα, να διατηρήσουμε τη φιλία μας με τους γείτονές μας. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος στρατηγικός μας εταίρος, θα φέρει πολλά οικονομικά οφέλη η συνεργασία με την Ελλάδα, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν ήδη στείλει μηνύματα, πολύ απειλητικά μηνύματα. Γιατί η χώρα μας, όταν έχει κάνει τέτοια μεγάλα βήματα να επαναφέρει τα παλιά προβλήματα, πρέπει να προχωρήσουμε και να παλέψουμε για το μέλλον μας».

«Θα είναι επικίνδυνο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας να ανοίξει και πάλι το ονοματολογικό»

«Φυσικά, αυτό πιστεύω θα είναι επικίνδυνο. Δεν το θέλω, αλλά θα είναι. Εσείς οι δημοσιογράφοι, οι ανεξάρτητοι πολίτες από την Ελλάδα θα ρωτήσουν τον πρωθυπουργό σας, τον πρόεδρό σας, τους αξιωματούχους σας, επειδή μια διεθνής συμφωνία αν και ναι, λύνει τώρα ένα διμερές ζήτημα είναι ωστόσο μια διεθνής συμφωνία. Έχει επικυρωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Υποστηρίζεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το ΝΑΤΟ και όλους τους διεθνείς δημοκρατικούς οργανισμούς», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας.

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του υποστηρίζει: «Πιστεύω ότι ο Μίτσκοσκι δεν θα επιτρέψει, η χώρα μας να σταματήσει την ευρωπαϊκή της πορεία. Αναμένουμε μια νέα συνταγματική αλλαγή λόγω του προβλήματος με τη Βουλγαρία, και αυτό θα σημαίνει αμέσως άνοιγμα κεφαλαίων για διαπραγματεύσεις. Το άνοιγμα των κεφαλαίων σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα άμεσα για τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια σημαίνουν καλύτερη οικονομία, να κρατήσουμε τους νέους μας στη Βόρεια Μακεδονία, να μην φύγουν από τη χώρα».

Σημειώνοντας ότι ο ίδιος έχει ολοκληρώσει την πολιτική του καριέρα, καταλήγει: «Εγώ και ο Αλέξης, πληρώνουμε το τίμημα για αυτή τη συμφωνία. Τώρα είναι το πιο εύκολο κομμάτι, να ακολουθήσουμε αυτή τη συμφωνία. Φιλικά συμβουλεύω, ας κρατήσουμε τις συμφωνίες λειτουργικές και να προχωρήσουμε, ακόμα και να βελτιώσουμε αυτές τις συμφωνίες με καλύτερο τρόπο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments