Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προωθεί ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει τέσσερις βασικές ρυθμίσεις, οι αλλαγές θα αφορούν την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), τις συντάξεις χηρείας, τον ενιαίο κανονισμό παροχών ΕΦΚΑ και το επίδομα ανεργίας.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο.
Το Υπουργείο Εργασίας σκοπεύει να επιλύσει τον «γόρδιο δεσμό» των συντάξεων χηρείας. Σύμφωνα με τον νόμο, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας μετά την τριετία πρέπει να χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης, από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου στο 35%.
Η περικοπή αυτή εφαρμόζεται ήδη στο Δημόσιο, αλλά δεν έχει επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα. Πρόκειται για μία διάταξη που προβληματίζει ιδιαίτερα την κυβέρνηση, η οποία, φοβούμενη το πολιτικό κόστος, δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε θα την εφαρμόσει.
Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:
- Επιλογή συντάξεων: Στην περίπτωση που μετά την τριετία ο δικαιούχος λαμβάνει και δική του σύνταξη, θα μπορεί να επιλέξει τη μικρότερη από τις δύο συντάξεις, η οποία θα μειωθεί κατά 50%.
- Συνέχιση απασχόλησης: Στην περίπτωση που ο δικαιούχος εργάζεται μετά την τριετία, να επιτραπεί η συνέχιση της απασχόλησης με το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τους συνταξιούχους λόγω γήρατος και αναπηρίας. Το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέπεται στους χήρους ή στις χήρες να εργάζονται χωρίς ποινή στη σύνταξη.
- Ανταποδοτική Σύνταξη: Πιθανό σενάριο είναι η ανταποδοτική σύνταξη να παραμένει στο 70% μετά την τριετία. Η περικοπή, λόγω δεύτερης σύνταξης ή απασχόλησης, να γίνεται μόνο στην εθνική σύνταξη.