Policy Briefs

ΕΛΚ: Ο Αντόνιο Κόστα στερείται σταθερών θέσεων στο μεταναστευτικό

ΕΛΚ: Ο Αντόνιο Κόστα στερείται σταθερών θέσεων στο μεταναστευτικό

Πηγή Φωτογραφίας: The Telegraph

Συνεχίζονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις της Ε.Ε.

Οι παρασκηνιακές συζητήσεις για την κατανομή θέσεων ευθύνης ή κορυφαίων θέσεων στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται μετά την αποτυχία μιας άτυπης συνόδου κορυφής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία, η κεντροδεξιά εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με την επιλογή του Σοσιαλιστές.

Μεταξύ των ονομάτων που προφανώς εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ είναι ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«[Ο Αντόνιο Κόστα] ήταν πολύ ελαφρύς για τη μετανάστευση », είπε στο Euractiv πηγή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η ομάδα αγωνίζεται να εγκρίνει την υποψηφιότητα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι Σοσιαλιστές έχουν υιοθετήσει διαφορετικές θέσεις σχετικά με τη μετανάστευση, ιδίως όσον αφορά την εξωτερίκευσή της, η οποία, για την πλειοψηφία των ηγετών, πρέπει πλέον να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της μεταναστευτικής πολιτικής .

Ενώ οι ισπανικές και δανικές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις φώναξαν για λύσεις, ο Αντόνιο Κόστα ήταν πιο διακριτικός στις συζητήσεις, οδηγώντας το ΕΛΚ να αναρωτηθεί εάν θα υποστήριζε τη σκληρότερη στάση τους για την παράνομη μετανάστευση.

Οι ηγέτες του ΕΛΚ εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις σχετικά με την έρευνα διαφθοράς στην οποία εμπλέκονται πρώην κυβερνητικά στελέχη της Κόστα.

Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ , ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκλέγεται για θητεία δυόμισι ετών, με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά. Μέχρι τώρα, υπήρχε πάντα μια άτυπη συμφωνία μεταξύ κομμάτων και ηγετών για την ανανέωση της εντολής του κατεστημένου χωρίς πολλές συζητήσεις, όπως συνέβαινε και για τον Σαρλ Μισέλ.

Ωστόσο, η κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ, νικητής των ευρωεκλογών, θέλει το δεύτερο μέρος των εντολών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να παραμείνει ανοιχτό για περαιτέρω συζητήσεις, όπως ζητήθηκε στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τη Δευτέρα.

«Δεν θέλουμε να δεσμευτούμε τώρα, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα είναι οι μελλοντικές πολιτικές ισορροπίες. Το ΕΛΚ θα μπορούσε να οδηγήσει τη Γερμανία με το CDU και την Ισπανία με το Λαϊκό Κόμμα », είπε η πηγή του ΕΛΚ.

«Θέλουμε να τηρήσουμε τις συνθήκες. »

Η πηγή του ΕΛΚ, ωστόσο, έκανε λόγο για «θετική και δημιουργική» ατμόσφαιρα με τις άλλες φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, τους Σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους Renew.

«Οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μπορούν να είναι βέβαιοι ότι οι κύριοι διαπραγματευτές του ΕΛΚ [ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ] διαχειρίζονται τις συζητήσεις έχοντας κατά νου μια δίκαιη και ισχυρή τελική συμφωνία », πρόσθεσε η πηγή.

Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) θέλουν να διατηρήσουν την παράδοση και να έχουν πλήρη εντολή για τον Αντόνιο Κόστα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments