Policy Briefs

Γαλλία – Εκλογές: Οι μεγάλες προσδοκίες της ακροδεξιάς

Γαλλία – Εκλογές: Οι μεγάλες προσδοκίες της ακροδεξιάς

Πηγή Φωτογραφίας: Rfi.fr

Η Αριστερά, από την πλευρά της, προχώρησε οριστικά στη δημιουργία του Νέου Λαικού Μετώπου.

Ενόψει των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση δήλωσε ότι θέλει να έχει σαφή και απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Οι προσδοκίες του Ζορντάν Μπαρντελά είναι μεγάλες, καθώς οι πρόωρες κάλπες στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου αποφασίστηκαν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εξαιτίας της νίκης της γαλλικής ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές.

«Φιλοδοξία μου είναι να γίνω πρωθυπουργός, επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα σχηματιστεί με απόλυτη πλειοψηφία. Αν αύριο ο γαλλικός λαός μας βάλει σε θέση σχετικής πλειοψηφίας, άρα σε κατάσταση αδιεξόδου με έναν πρωθυπουργό που δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, αλλά θα είναι σε κατάσταση ‘συμβίωσης’, τότε δεν θα μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα», είπε ο Μπαρντελά.

Όσο για τη γαλλική αριστερά, οι ηγέτες των κομμάτων του χώρου συμμάχησαν υπό τη σημαία του συνασπισμού του Νέου Λαϊκού Μετώπου και κατάρτισαν σχέδιο να εμποδίσουν την ακροδεξιά από το να πάρει την εξουσία στις εκλογές.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ επιτέθηκε και στους δύο πόλους, λέγοντας ότι μια νίκη των άκρων θα ήταν «καταστροφή» για τη χώρα.

«Υπάρχει η συμμαχία υπό την ηγεσία της Ανυπότακτης Γαλλίας, υπάρχει η συμμαχία υπό την ηγεσία της Εθνικής Συσπείρωσης. Τα άκρα, που θα ήταν καταστροφή για το κοινωνικό κλίμα στη χώρα γιατί θα ήταν παντού διχαστική κατάσταση, παντού σύγκρουση, αλλά θα ήταν επίσης καταστροφή για την οικονομία και την απασχόληση», σημείωσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν παραμένει πρόεδρος της Γαλλίας μέχρι το 2027 και άρα υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, αλλά η προεδρία του θα αποδυναμωθεί αν στις εκλογές κερδίσει η Εθνική Συσπείρωση και αναλάβει τη χάραξη πολιτικής στο εσωτερικό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments