Policy Briefs

Η Μελόνι δεν προτείνει την Κάγια Κάλλας ως Ύπατη Διπλωμάτη της Ε.Ε.

Η Μελόνι δεν προτείνει την Κάγια Κάλλας ως Ύπατη Διπλωμάτη της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: European Parliament

Η Κάλλας παραμένει η κύρια υποψήφια λόγω της θέσης της απέναντι στον πόλεμο, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές.

Η Ιταλία θα μπορούσε να αντιταχθεί στον διορισμό της Εσθονίας πρωθυπουργού Κάγια Κάλλας ως της επόμενης Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας. Η τελευταία είναι, ωστόσο, η κύρια υποψήφια για τη θέση λόγω του ενδιαφέροντός της για το Ανατολικό Μέτωπο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η κα Κάλλας —η οποία υποστηρίζει ανοιχτά την Ουκρανία— είναι μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα και δεν υπάρχουν προσωπικές αντιρρήσεις για τον διορισμό της από την ιταλική πλευρά, είπαν στο Euractiv Italia (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, CRE) πηγές στις Βρυξέλλες Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

Το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στην πολιτική εκπροσώπηση «καθώς οι Renew Liberals υπέστησαν πρόσφατα εκλογική ήττα και σύντομα θα χάσουν τη θέση τους ως η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Κοινοβούλιο», προσθέτουν οι πηγές. Αναφέρονται στο γεγονός ότι η ομάδα, στην οποία είναι μέλος το κόμμα της Κάγια Κάλλας, σύντομα δεν θα είναι πλέον η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές αναφέρουν ότι η σημασία που δίνεται στον ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου είναι δυσανάλογη.

Η προτεραιότητα που δίνει η Κάγια Κάλλας στην Ουκρανία και το Ανατολικό Μέτωπο μπορεί να ανησυχήσει την Ιταλία, κάτι που θα την έκανε λιγότερο ευνοϊκή υποψήφια.

Οι αναλυτές εξηγούν την απροθυμία της κ. Meloni, ηγέτη των Fratelli d’Italia και του CRE, να εκχωρήσει ευθύνες όσον αφορά την εξωτερική πολιτική στα κράτη της Βαλτικής. Σύμφωνα με αυτούς, οι φόβοι είναι ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί υπερβολικά στην Ανατολή, εις βάρος των μεσογειακών ζητημάτων και των μεταναστευτικών ανησυχιών.

Αυτό το τελευταίο σημείο είναι κρίσιμο για την κ. Μελώνη, η οποία ζητά μια πιο δίκαιη κατανομή των μεταναστών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασικό ζήτημα της προεκλογικής της εκστρατείας.

Παρά την πρόσφατη έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τα κράτη μέλη της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφονται όλο και περισσότερο σε συμφωνίες με τρίτες χώρες για τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι ένθερμος υποστηρικτής της εξωτερικής ανάθεσης των διαδικασιών ασύλου σε τρίτες χώρες, όπως η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την Αλβανία, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των νότιων κρατών. Μια προσέγγιση που υποστηρίζεται από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen.

Το βράδυ της Δευτέρας, η κ. Μελόνι φέρεται να απέρριψε το προτεινόμενο πακέτο υποψηφιοτήτων, αρνούμενη να δεχτεί ένα προκαθορισμένο πακέτο. Πηγές αναφέρουν ότι ήταν ιδιαίτερα επικριτική για την έλλειψη ευρύτερης διαβούλευσης, σημειώνοντας ότι η λύση συζητήθηκε μόνο μεταξύ των αρχηγών της πλειοψηφίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments