Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν είναι άχρηστοι οι 1.000 διοικητές νοσοκομείων
Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)
Στο ζήτημα του εν εξελίξει διαγωνισμού για τις νέες διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων αναφέρθηκε, σήμερα το πρωί, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος αποσαφήνισε πως η διοικητική επάρκεια των διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων δεν κρίνεται από το τεστ δεξιοτήτων, στο οποίο υπεβλήθησαν.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα τόνισε ο υπουργός Υγείας σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, το δημοσίευμα για τις διοικήσεις των νοσοκομείων «δεν είναι ακριβές κατά το ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού δεν είναι γνωστά ούτε σε μένα ούτε στο ΑΣΕΠ» και δεν υπάρχει κάποια βάση στο τεστ κάτω από την οποία ο εξεταζόμενος διοικητής είναι διοικητικά ακατάλληλος.
Πρόκειται, ακριβέστερα, για δοκιμασίες αξιολόγησης που αφορούν τον παραγωγικό και επαγωγικό συλλογισμό και τη διαχείριση εργασιακών σεναρίων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξετάσεων ή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, «δεν πρόκειται για ελληνική πατέντα».
Οι εξεταζόμενοι, για παράδειγμα, καλούνται να βρουν την ακολουθία ανάμεσα σε εικόνες που εμπεριέχουν σχήματα, γράμματα και μοτίβα με βάση τους κανόνες της λογικής (επαγωγικός συλλογισμός). Χρειάζεται επίσης να διαχειριστούν σενάρια οργάνωσης του προσωπικού, συνδυάζοντας διαφορετικές παραμέτρους, όπως διαθέσιμο χρόνο και αρμοδιότητες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ (παραγωγικός συλλογισμός).
«Ο νόμος προβλέπει ότι οι 15 πρώτοι περνούν στην επόμενη φάση. Δεν υπάρχει βάση στο τεστ. Αυτοί που δεν είναι στους 15 πρώτους δεν είναι άχρηστοι. Απλά 15 έγραψαν υψηλότερο βαθμό από τους υπολοίπους. Δεν υφίσταται βάση. Το τεστ βάζει σε μια σειρά κατάταξης τους υποψηφίους και αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι όποιος δεν είναι στην πρώτη δεκαπεντάδα είναι αποτυχών. Στην πραγματικότητα, είναι ένα τεστ δεξιοτήτων. Υπάρχουν εξαιρετικοί διοικητές, που δεν πήγαν καλά στο τεστ. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψαν να είναι εξαιρετικοί.», υπογράμμισε στο σημείο αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Καθίσταται σαφές ότι με το νέο σύστημα επιλογής διοικητών δημοσίων οργανισμών (πάνω από 600 θέσεις ευθύνης σε όλο τον δημόσιο τομέα) που ψηφίστηκε τον Νοέμβριο του 2023 και η τότε υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως είχε αποκαλέσει «ΑΣΕΠ ανώτερων στελεχών», οι επικεφαλής των φορέων του Δημοσίου δεν διορίζονται από τον εκάστοτε αρμόδιο υπουργό, όπως ίσχυε κατά το παρελθόν.
Στη συνέχεια, οι 15 πρώτοι επιτυχόντες υποβάλλονται σε συνέντευξη από συμβούλια, τα μέλη των οποίων έχουν οριστεί επακριβώς από τη νομοθεσία προκειμένου να επιλεγούν τρεις υποψήφιοι. Η τελική απόφαση για το ποιος εκ των τριών θα καταλάβει τη θέση ανάμεσα σε αυτούς που έχουν φτάσει στην τελική ευθεία βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου υπουργού, με το σκεπτικό ότι θα πρέπει «να υπάρχει ώσμωση», ώστε να αποδώσει η συνεργασία σε κρίσιμους τομείς. Την πολιτική ευθύνη την έχει ο υπουργός, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τους διοικητές για την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
Όπως σημείωσε σχετικά ο υπουργός Υγείας, «δεν πρέπει να δημιουργούμε αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Δεν έχω διορίσει κανένα διοικητή. Οι διοικητές δεν είναι φίλοι μου. Επί υπουργίας Βασίλη Κικίλια, έχουν γίνει διορισμοί. Στην ουσία του ο νόμος είναι σωστός, γιατί είναι σωστό να υπάρχει μια διαφανής διαδικασία».
Εν συνεχεία, η τελική 7άδα για κάθε θέση θα καθοριστεί με βάση τη μοριοδότηση των προσόντων των υποψηφίων και τη συνέντευξη σε επιτροπή στην οποία συμμετέχει και εκπρόσωπος του ΑΣΕΠ. Θα προκύψουν έτσι οι τρεις επικρατέστεροι για κάθε θέση και ο υπουργός Υγείας θα αποφασίσει ποιος τελικά θα προκριθεί για τη θέση.
Μιλώντας για τη διαδικασία συνολικά, ο Ά. Γεωργιάδης έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη διαδικασία απόλυτης διαφάνειας»: «Τώρα δημοσιεύθηκε η 15άδα, αλλά δεν έχουμε ακόμη τα οριστικά και συνολικά αποτελέσματα. Μένει να απαντηθεί αν η διαδικασία θα προάγει και την αποτελεσματικότητα», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας