“Αποσυμπίεση” και “φυγή προς τα εμπρός” επιχειρεί η κυβέρνηση
Πηγή Φωτογραφίας: [367631] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Εκτόνωση των εσωκομματικών τριβών και πέρασμα στην έμπρακτη δρομολόγηση μεταρρυθμίσεων επιθυμεί να επιχειρήσει άμεσα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ειδικότερα, σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με βασικό θέμα την εσωκομματική συζήτηση για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μετά το πέρασμα κάτω από τον πήχυ του 33%, που έχει προκαλέσει ήδη συζητήσεις στο εσωτερικό πεδίο.
Ο βασικός λόγος που κρίθηκε απαραίτητη η συνεδρίαση είναι να μεταφερθεί η συγκεκριμένη συζήτηση σε ένα πιο θεσμικό πεδίο και να σταματήσει να «σέρνεται» στο παρασκήνιο, κάτι που πάντα λειτουργεί ως βαλβίδα αποσυμπίεσης «και αυτό αναμένεται να γίνει και τώρα», όπως έλεγε κομματική πηγή, που αναμένει τοποθετήσεις από πολλούς βουλευτές όλων των αποχρώσεων.
Στην επερχόμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., οι βουλευτές είναι χωρισμένοι σε τέσσερις κύριες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία αφορά όσους βρίσκονται στην κυβέρνηση και είναι κατά το μάλλον ή ήττον ευχαριστημένοι. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει όσους βγήκαν από την κυβέρνηση στον τελευταίο ανασχηματισμό και είναι δυσαρεστημένοι. Η τρίτη κατηγορία αφορά τους βουλευτές που δεν μπήκαν στο κυβερνητικό σχήμα παρά τις προσδοκίες τους. Τέλος, η τέταρτη κατηγορία αφορά τους βουλευτές που δεν περίμεναν ποτέ να μπουν στην κυβέρνηση και είναι αδιάφοροι.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η πιο “επικίνδυνη” ομάδα είναι αυτή των βουλευτών που δεν μπήκαν στο σχήμα όπως περίμεναν. Κάποιοι από αυτούς αναμένεται να μιλήσουν στη συνεδρίαση, αλλά δεν αναμένεται να εκφράσουν ακραίες απόψεις. Αντίθετα, θα εκφράσουν ερωτήματα, κριτικές και αντιδράσεις για το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να φτάσει τον στόχο του 33% που είχε θέσει. Υπάρχουν διάφορες υποομάδες σε αυτή την κατηγορία, μερικές από τις οποίες εξακολουθούν να διατηρούν μια ήπια στάση, περιμένοντας την επόμενη ευκαιρία. Άλλοι θέλουν να στείλουν μηνύματα χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα στην κυβέρνηση, όπως εικάζεται με τη λεγόμενη δεξιά τάση.
Την ίδια στιγμή, μετά την αρνητική εκλογική απόδοση του κυβερνώντος κόμματος, ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί μια συνεχή μεταρρυθμιστική ρητορική για να αντιμετωπίσει την πίεση που προκαλεί η κυβερνητική αποτυχία στην κοινωνία, καθώς και το αναταραχούμενο κλίμα που είναι εμφανές μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου, ακόμη και εντός του ίδιου του κόμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε από χθες τις προαναγγελθείσες συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων που άλλαξαν στον πρόσφατο ανασχηματισμό, προεδρεύοντας σε μια συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο να γίνουν αλλαγές στη λειτουργία του ΑΣΕΠ.
Οι κατευθυντήριες γραμμές που θα δοθούν από τον πρωθυπουργό θα δείξουν εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει νέα μέσα για την καταπολέμηση της ακρίβειας ή αν θα συνεχίσει με τις ίδιες αναποτελεσματικές πολιτικές. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, ισχυριζόμενος ότι η οικονομία δεν το αντέχει. Παραμένει να φανεί εάν οι δηλώσεις για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά θα συνοδευτούν από πραγματική ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Η άποψη του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό τροφίμων δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε έναν δρόμο αποκλιμάκωσης και υποδηλώνουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την ίδια πολιτική με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Επίσης, ελπίζει σε ευρωπαϊκή παρέμβαση στο θέμα της τιμολόγησης από πολυεθνικές εταιρείες, προσπαθώντας να πιστωθεί πολιτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός λόγω της επιστολής που έστειλε προεκλογικά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας